Теми статей
Обрати теми

Місця зберігання алкогольних напоїв має бути внесено до Єдиного держреєстру

Редакція ПБО
Лист від 08.10.2009 р. № 4850/32-0415

Місця зберігання алкогольних напоїв має бути внесено до Єдиного держреєстру

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.10.2009 р. № 4850/32-0415

 

Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України розглянув лист <…> та в межах компетенції повідомляє.

Пунктом 3 статті 5 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники правовідносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у межах установленого правового господарського порядку, дотримуючись вимог законодавства, у цьому випадку статті 15 Закону № 481.

Основні напрямки державної політики у сфері ліцензування, законодавчі основи її реалізації визначає Верховна Рада України.

Порядок і механізм ліцензування виробництва, експорту, імпорту, оптової та роздрібної торгівлі спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами визначено Законом України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі — Закон № 481) та іншими нормативно-правовими актами виходячи з інтересів держави, суб'єктів господарювання та споживачів.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами, повинні в порядку, визначеному чинним законодавством, та на підставі необхідних документів отримати ліцензію на відповідний вид діяльності та довідку про внесення місця зберігання до Єдиного державного реєстру.

Для реалізації залишків алкогольних напоїв після закінчення строку дії ліцензії

на право оптової торгівлі алкогольними напоями суб'єктам господарювання необхідно придбати ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями на наступний строк або ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями для реалізації, у межах строку придатності, алкогольній продукції кінцевому споживачу.

Статтею 15 Закону № 481 визначено, що зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, унесених до Єдиного реєстру, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, чи того, за заявою якого суб'єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного реєстру.

Унесення даних до Єдиного реєстру провадиться на підставі заяви суб'єкта господарювання з обов'язковим зазначенням місцезнаходження місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також: для юридичних осіб — найменування, місцезнаходження, коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців; для фізичних осіб — підприємців — прізвища, імені, по батькові, місця проживання, номера свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта господарювання.

До заяви додаються нотаріально засвідчена копія ліцензії на відповідний вид діяльності, виданої заявнику, та документ, що підтверджує право користування цим приміщенням.

Виключення місць зберігання з Єдиного реєстру здійснюється органом державної податкової служби, який вносив його до Єдиного реєстру, на підставі письмової заяви суб'єкта господарювання, який був заявником такого місця зберігання, або при анулюванні ліцензії, виданої такому суб'єкту господарювання відповідно до цього Закону, шляхом прийняття відповідного письмового розпорядження не раніше ніж через 10 робочих днів з моменту виникнення передбачених цим Законом підстав.

Наказом Державної податкової адміністрації України «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання та форми довідки про внесення місця зберігання до Єдиного державного реєстру» від 28 травня 2002 року № 251, зареєстрованим Міністерством юстиції України 15 серпня 2002 року № 670/6958, затверджено Порядок ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Виходячи з вимог норм чинного законодавства, яке регулює відносини у сфері виробництва та обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів,

залишки нереалізованої алкогольної продукції може бути передано на відповідальне зберігання суб'єктам господарювання на підставі цивільно-правових угод, метою яких є виникнення зобов'язань від надання послуг зі зберігання, які мають приміщення для зберігання алкогольних напоїв, відомості про які внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

 

В. о. директора Департаменту Ж. Кравцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі