Теми статей
Обрати теми

Облікові аспекти «алкогольних» ліцензій

Редакція ПБО
Стаття

Облікові аспекти «алкогольних» ліцензій

 

В обліку різних видів ліцензій багато спільного, але є й особливості. От про них у частині «алкогольних» ліцензій і поговоримо в цій статті.

Віталій СМЕРДОВ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Загальні положення

Податкове законодавство часто оперує терміном «ліцензія», але окремого визначення останнього воно не дає. Отже, звернемося до інших законодавчих актів.

Так, майже ідентичні визначення ліцензії наведено в

п. 3 ст. 14 ГКУ та ст. 1 Закону про ліцензування, згідно з якими це документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови дотримання ліцензійних умов. Таке саме визначення містить і головний «алкогольний» Закон № 481 (абзац 24 п. 1 ст. 1). В першій статті цього номера уже зазначалося, що «алкогольні» ліцензії діють 1 рік або 5 років, залежно від характеру торгівлі (оптова, роздрібна). І тут слід зауважити: при обліку будь-яких ліцензій значення має лише строк, на який вони видаються. Усе інше неістотне.

Також нам знадобляться визначення нематеріальних активів у розрізі податкових та бухгалтерських правил:

 

Нематеріальні активи

П. 1.2 Закону про податок на прибуток

П. 4 П(С)БО 8

Об'єкти інтелектуальної, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, установленому відповідним законодавством, об'єктом права власності платника податків

Немонетарний актив, який не має матеріальної форми і може бути ідентифікований

 

Податковий облік

Незважаючи на деяку «заяложеність» проблеми податкового обліку ліцензій усе ще не втрачають своєї актуальності.

Податкові органи вже давно відстоюють ідею щодо необхідності для визначення нематеріальних активів у податковому обліку одночасного використання

П(C)БО 8 та Закону про податок на прибуток (лист ДПАУ від 17.09.2008 р. № 18813/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 79, с. 3), і наразі їх переконання з цього питання анітрохи не змінилися (див. «Вісник податкової служби України», 2010, № 25, с. 5).

Упертість податківців цілком зрозуміла — згідно з

П(C)БО 8 до нематеріальних активів потрапляють і ліцензії, що підтверджує Мінфін у листі від 13.07.2009 р. № 31-34000-20-10/18896 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 62, с. 6). На їх думку, до валових витрат можна відносити лише вартість «роздрібних» алкогольних ліцензій, а більш дорогих, «оптових», — доведеться амортизувати. З урахуванням же останніх змін до П(C)БО 8 (у частині вилучення строків використання) дотримуючись такої логіки взагалі будь-яка ліцензія має потрапляти в податковому обліку до нематеріальних активів (а отже, амортизуватися), але докладніше про це далі.

Ми не можемо з цим погодитися і наводимо свої контраргументи. У роз'ясненнях податківців зазначалося, що ліцензії потрапляють до нематеріальних активів за

п. 1.2 Закону про податок на прибуток, але ж це неправильно — як указувалося на початку статті, ліцензія не є об'єктом права власності платника податків, а тому визнати її нематеріальним активом у податковому обліку не можна. До того ж, податківці не помічають п.п. 5.4.7 Закону про податок на прибуток, в якому є спеціальна норма, що дозволяє відносити вартість ліцензій до складу валових витрат незалежно від строку їх дії. Приміром, в інших випадках ми використовуємо саме спеціальні норми Закону про податок на прибуток:

— придбання та продаж іноземної валюти й основних фондів;

— операції з цінними паперами;

— діяльність страхових організацій тощо.

Отже, ще раз повторимо очевидні факти, які чомусь ігноруються представниками податкової служби: спеціальні норми

Закону про податок на прибуток мають пріоритет над загальними.

Щодо ПДВ лише зазначимо, що діяльність державних органів із видачі ліцензій, обов'язковість яких установлена законодавством, не є об'єктом оподаткування (

п.п. 3.2.6 Закону про ПДВ).

 

Бухгалтерський облік

У частині бухгалтерського обліку варто зауважити: сьогодні з визначення нематеріального активу в

П(C)БО 8 виключено критерій строку корисного використання. Хоча, на наш погляд, один лише цей факт не має свідчити про можливість зарахування до нематеріальних активів об'єктів, що мають оборотний характер (тобто зі строком використання менше року або операційного циклу). Однак Мінфін у п.п. 1.2 Методичних рекомендацій № 1327 розвинув свою ідею та прямо вказав на неістотність строку корисного використання при обліку нематеріальних активів. Докладні аргументи «за» і «проти» читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 66, с. 9.

Далі наведемо декілька прикладів відображення вартості ліцензій у бухгалтерському обліку підприємства:

 

Податковий і бухгалтерський облік ліцензії

№ з/п

Операція

Бухгалтерський облік

Сума

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Приклад 1. Підприємство збирається зайнятися оптовою торгівлею алкогольними напоями, яка згідно зі ст. 15 Закону № 481 підлягає ліцензуванню. Строк дії ліцензії — 5 років. Плата за неї вноситься щорічно у розмірі 500000 грн. Ще раз нагадаємо, що в бухгалтерському обліку вартість ліцензій відображається у складі інших нематеріальних активів (Дт 127).

1

Оплачено річну вартість ліцензії

377

311

500000

500000*

2

Вартість ліцензії відображено у складі нематеріальних активів

154

377

2500000

127

154

3

Нараховано амортизацію за квартал

93

133

125000

Приклад 2. Підприємство збирається зайнятися роздрібною торгівлею алкогольними напоями та придбаває відповідну ліцензію. Строк дії ліцензії — 1 рік. Плата за неї вноситься щоквартально в розмірі 2000 грн.

1

Оплачено квартальну вартість ліцензії

377

311

2000

2000

2

Вартість ліцензії відображено у складі нематеріальних активів

154

377

8000

127**

154

3

Нараховано амортизацію за квартал

93

133

2000

* Незважаючи на аргументи податківців, Закон про податок на прибуток указує на можливість віднесення ліцензійних витрат до валових незалежно від її тривалості.** Наразі згідно з позицією Мінфіну короткострокові ліцензії слід відносити до складу нематеріальних активів та амортизувати їх. Ті ж, хто не згоден з таким трактуванням, можуть обліковувати такі ліцензії на рахунку 39.

 

Сподіваємося, що викладений матеріал хоча б якось спростить читачам шлях крізь хитросплетіння вітчизняного законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі