Теми статей
Обрати теми

Про застосування кооперативами спрощеної системи оподаткування

Редакція ПБО
Лист від 27.07.2010 р. № 14946/7/15-0117

Про застосування кооперативами спрощеної системи оподаткування

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.07.2010 р. № 14946/7/15-0117

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо застосування окремих положень Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99, далі — Указ), зокрема стосовно можливості переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності кооперативів, і повідомляє таке.

Відповідно до ст. 1 Указу спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для юридичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн грн.

Дія Указу не поширюється

на суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам — учасникам та засновникам даних суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищують 25 %.

Згідно з п. 2 ст. 3 Господарського кодексу України господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва — підприємцями.

Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст. 94 цього Кодексу кооперативи як добровільні об'єднання громадян з метою спільного вирішення ними економічних, соціально-побутових та інших питань можуть створюватися у різних галузях (виробничі, споживчі, житлові тощо). Діяльність різних видів кооперативів регулюється законом.

Статтею 2 Закону України від 10.07.2003 р. № 1087-IV «Про кооперацію» (далі — Закон № 1087-IV) визначено, що:

кооператив

— юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування;

виробничий кооператив

— кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних осіб для спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов'язкової трудової участі з метою одержання прибутку;

обслуговуючий кооператив

— кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 % загального обороту кооперативу;

споживчий кооператив (споживче товариство)

— кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для організації торговельного обслуговування, заготівель сільськогосподарської продукції, сировини, виробництва продукції та надання інших послуг з метою задоволення споживчих потреб його членів.

Згідно з абзацом третім ст. 6 Закону № 1087-IV кооператив є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням.

Таким чином,

у разі якщо кооператив зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством, та відповідає вимогам Указу, то він може застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку.

 

Заступник голови В. Маліков



коментар редакції

Чи можуть кооперативи бути єдиноподатниками?

Так, можуть, але не всі, — відповіла ДПАУ у своєму листі. Дозволено бути єдиноподатниками

лише тим кооперативам, які створюються з метою отримання прибутку. Адже саме ця мета виділяє з будь-якої господарської діяльності підприємницьку, а Указ, у свою чергу, запровадив спрощену систему саме для суб'єктів підприємництва.

От і виходить, що

виробничі кооперативи , які за визначенням ставлять перед собою прибуткові цілі, однозначно можуть бути єдиноподатниками (зрозуміло, при дотриманні всіх інших умов).

Не виключаємо такої можливості і для

обслуговуючого кооперативу, адже він може надавати послуги стороннім особам і при цьому отримувати прибуток: усе залежатиме від статуту.

І зовсім немає надій

у споживчого кооперативу, основна мета створення якого — задоволення споживчих потреб його членів.

Залізним підтвердженням того, що кооператив не є суб'єктом підприємництва, є його

реєстрація в податковому органі як неприбуткової організації. Про те, що неприбутковцям закрито шлях до єдиноподатників, ДПАУ вже зазначала у своєму Податковому роз'ясненні від 07.04.2010 р. № 224 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 52.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі