Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи поширюється 10-тисячне обмеження при витрачанні коштів на госппотреби з поточного рахунка, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи поширюється 10-тисячне обмеження при витрачанні коштів на госппотреби з поточного рахунка, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів

 

Працівнику підприємства видано корпоративну платіжну картку з метою придбання товарно-матеріальних цінностей для виробничих потреб. Чи слід при здійсненні розрахунків за такі товарно-матеріальні цінності за допомогою корпоративної платіжної картки дотримуватися 10-тисячного обмеження?

(м. Луганськ)

 

Почнемо з того, що в

п. 2.3 Положення № 637 установлено певне обмеження граничних сум щоденних готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання. Розмір такого обмеження зазначений у постанові № 32 і становить 10000 грн.

При цьому під

готівковими розрахунками розуміються платежі готівкою підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, безпосередньо не пов’язаними з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (п. 1.2 Положення № 637).

Отже, слід мати на увазі, що гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем)

протягом одного дня за одним або декількома документами не повинна перевищувати 10000 грн. Платежі понад установлену граничну суму слід проводити виключно в безготівковій формі.

Зазначене обмеження стосується і розрахунків готівкою між підприємствами в оплату за товари, що отримуються для виробничих (господарських) потреб

за рахунок коштів, отриманих за корпоративними картками. Про це йдеться в п. 2.3 Положення № 637. Тобто для випадку, коли підприємство оплачує товари (роботи, послуги) готівковими грошовими коштами, знятими з поточного рахунка, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів, також діє 10-тисячне обмеження.

Інша справа, якщо розрахунок за товари (роботи, послуги) за допомогою корпоративної платіжної картки здійснюється

без зняття при цьому готівки (тобто через платіжний термінал). Розрахунки, що проводяться в такому разі, вважаються безготівковими (див. ч. 3 ст. 341 ГКУ) і не належать до касових операцій у розумінні Положення № 637, а отже, сумові обмеження до них не застосовуються.

Тому, якщо у підприємства є необхідність купити ТМЦ на суму, що перевищує 10000 грн. (наприклад, на 12000 грн.), то оплата їх готівкою в один день можлива в сумі, що не перевищує 10000 грн. Решту 2000 грн., що залишилися, працівник (держатель платіжної картки) може доплатити:

— або

того ж дня безготівковим способом (наприклад, через платіжний термінал). При здійсненні розрахункових операцій з використанням платіжних карток видається документ, що підтверджує переказ коштів з рахунка (квитанція платіжного терміналу, сліп), і документ, що підтверджує факт продажу товару (чек РРО, розрахункова квитанція, товарний чек тощо);

— або

наступного дня готівкою, заздалегідь знятою в банкоматі або пункті видачі готівки.

Якщо працівник придбаватиме ТМЦ не в одного, а в декількох підприємств (підприємців), він має право витратити суму в розмірі 15000 грн., перераховану на поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів, і

в один день, як безготівковим способом, так і готівкою, заздалегідь знятою в банкоматі або пункті видачі готівки. Однак при цьому розрахунки готівкою з одним і тим самим контрагентом не мають перевищувати встановлене 10-тисячне обмеження для готівкових розрахунків.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі