Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. У якій валюті повертати готівку, що залишилася невикористаною у відрядженні за кордон?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

У якій валюті повертати готівку, що залишилася невикористаною у відрядженні за кордон?

 

Працівнику, направленому у відрядження за кордон (до Росії), було видано корпоративну гривнєву БПК. Зняту з неї за кордоном готівку (у російських рублях) було використано працівником не повністю. У якій валюті (російських рублях чи гривнях) працівник повинен повернути ці невикористані кошти після повернення з відрядження за кордон?

(м. Харків)

 

Як передбачено

абзацом третім п. 1.15 р. II Інструкції № 59, сума готівки, що залишилася невикористаною у відрядженні за кордон, підлягає поверненню працівником (до каси або шляхом зарахування на валютний рахунок підприємства) у тих грошових одиницях, в яких було надано аванс на відрядження.

Водночас використання гривневої БПК у відрядженні за кордон супроводжують свої особливості. Як відомо, сьогодні більшість банків надають можливість своїм клієнтам провадити з гривневого картрахунка валютні розрахунки, здійснюючи при цьому за кордоном розрахунки в інвалюті. У результаті такого використання платіжних карток за кордоном валюта розрахунків не збігатиметься з валютою, в якій відкрито картрахунок (для цього банк здійснює перерахунок суми операції в порядку, установленому договором,

п. 9.3 Положення № 223). При цьому виникає запитання: в якій же валюті в такому разі працівник зобов’язаний повернути зняту за кордоном та не використану готівку?

Ситуацію прояснив Мінфін, який у

листі від 30.10.2008 р. № 31-26030-13-25/39646 роз’яснював: оскільки під час відрядження за кордоном з БПК було отримано кошти в іноземній валюті, то саме в цій валюті працівник і повинен повернути залишок невикористаної готівки після закінчення закордонного відрядження. Інакше кажучи, якщо виходити з того, що при використанні гривневої картки для придбання валюти через банкомат аванс було видано у валюті, отже, у такій валюті і має відбуватися повернення невикористаних коштів. Тому знявши за кордоном з гривневої БПК готівку в інвалюті — російських рублях, невикористаний залишок такої готівки також в російських рублях працівник повинен повернути після закінчення закордонного відрядження.

І ще один момент. Відповідно до

п. 8.4 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою Правління НБУ від 30.05.2007 р. № 200 (далі — Правила № 200), невикористаний залишок готівкової іноземної валюти, отриманої юрособою з поточного рахунка в іноземній валюті для забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон та/або на експлуатаційні витрати, пов’язані з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном, підлягає зарахуванню безпосередньо на поточний рахунок в іноземній валюті юрособи протягом 5 банківських днів з моменту його оприбуткування в касі підприємства. Отже, повернену працівником після відрядження валютну готівку в 5-денний строк потрібно здати до банку для зарахування на валютний рахунок. А як учинити з такою валютою, якщо в підприємства немає валютного рахунка?

Звісно, можна говорити про те, що вимоги

п. 8.4 Правил № 200 стосуються випадку, коли іноземна валюта знімалася з поточного валютного рахунка підприємства, а в цій ситуації цього не відбувається, оскільки картковий рахунок був гривнєвим, а валютний рахунок у підприємства відсутній. Отже, і вимоги п. 8.4 про необхідність зарахування коштів на поточний рахунок в інвалюті на підприємство в цій ситуації не поширюються. Та все ж, вважаємо, у ситуації, що склалася, підприємству, що не має валютного рахунка, краще проінструктувати працівника перед відрядженням за кордон про такі супутні валютні нюанси, зобов’язавши його знімати готівку в інвалюті з БПК тільки в міру необхідності (або розраховуватися за допомогою БПК за кордоном безготівковим способом), щоб уникнути утворення залишку інвалюти після закінчення відрядження. Або, передбачаючи подібну ситуацію, підприємство може все ж відкрити собі валютний рахунок у банку.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі