Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Унесені до каси підприємства суми ПДФО та податковий облік податку на прибуток

Редакція ПБО
Стаття

Унесені до каси підприємства суми ПДФО та податковий облік податку на прибуток

 

Відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» підприємство, що є платником податку на прибуток, виконуючи обов’язки податкового агента щодо своїх найманих працівників зі сплати страхових платежів за договорами добровільного медичного страхування, утримує з таких працівників суми ПДФО для перерахування до бюджету шляхом унесення цих сум працівниками в касу підприємства із подальшим перерахуванням отриманих сум до бюджету.

Чи підлягають зазначені суми включенню до складу валових доходів (витрат) підприємства?

 

Відповідно до пункту 4.1 ст. 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) валовий дохід — це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.

Оскільки Законом не визначено термін «дохід», то враховуючи положення пункту 1.43 статті 1 Закону, застосовується термін, визначений пунктом 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290. Відповідно до цього пункту дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Таким чином, при отриманні сум ПДФО у касу платника податку на прибуток від працівників його власні активи не збільшуються, а зобов’язання не зменшуються, оскільки такі суми є доходами відповідного бюджету, а не такого платника податку.

У зв’язку з цим валові доходи такого платника не збільшуються на отримані суми ПДФО, а його валові витрати згідно з підпунктом 5.3.3 Закону не збільшуються при перерахуванні цих сум ПДФО до бюджету.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту обслуговування великих
 платників податків — начальник відділу ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі