Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Реєстрація юрособи, керівник якої не має ідентифікаційного номера

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Реєстрація юрособи, керівник якої не має ідентифікаційного номера

 

У паспорті громадянина є відмітка «має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера». Чи може така особа бути керівником або засновником господарського товариства? Як у цьому випадку заповнити реєстраційну картку?

(м. Хмельницький)

 

Порядок присвоєння ідентифікаційних номерів фізичним особам регулюється

Законом України «Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» від 22.12.94 р. № 320/94-ВР (далі — Закон № 320).

Про присвоєння ідентифікаційного номера фізичній особі видається довідка.

Як передбачено

абзацом другим ст. 1 Закону № 320 , особам, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від присвоєння ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи, у паспортах робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.

У той же час відповідно до

ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755) для проведення державної реєстрації господарського товариства подається заповнена реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи (Форма № 1).

Формою реєстраційної картки передбачено зазначення ідентифікаційних номерів керівника та засновників юридичної особи

.

Указана інформація заноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (ЄДР).

Положення

Закону № 755, які встановлюють процедуру реєстрації юридичної особи, не містять норм, які б визначали порядок внесення відомостей про керівника чи засновника юридичної особи, який не має ідентифікаційного номера.

Позиція державних органів з цього питання викладена у

листі Держкомпідприємництва від 04.09.2008 р. № 7522. У ньому було наведено думку ДПАУ з цього приводу (як здається, Держкомпідприємництва до неї приєднався), яка зводиться до того, що ідентифікаційні номери фізичних осіб, що є засновниками юридичних осіб або їх керівниками, обов’язково повинні зазначатися в реєстраційних картках при включенні юридичної особи до ЄДР.

Така позиція може призвести до відмови державного реєстратора в проведенні реєстрації юридичної особи.

Проте таку відмову можна оскаржити як неправомірну. Аргументи при цьому можуть бути такими.

Визначена

Законом № 755 процедура реєстрації фізичної особи, яка має намір стати підприємцем, передбачає можливість використання замість ідентифікаційного номера інформації про серію та номер паспорта громадянина України (частини 2, 4 ст. 42 Закону № 755).

В Єдиний державний реєстр у такому випадку вносяться відомості про номер та серію паспорта фізичної особи, яка через свої релігійні або інші переконання відмовляється від присвоєння ідентифікаційного номера, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади і має відмітку у паспорті (

абзац другий ч. 4 ст. 17 Закону № 755).

Як бачимо, на сьогодні

Законом № 755 передбачена процедура реєстрації фізособи-підприємця, яка відмовилась від ідентифікаційного номера та має відмітку у паспорті «має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера».

На наш погляд, при реєстрації юридичної особи має бути застосований аналогічний метод вирішення вказаної проблеми. Державний реєстратор має звернутися до аналогії закону та застосувати положення

Закону № 755, що регулюють процедуру реєстрації фізичної особи — підприємця, яка відмовилась від ідентифікаційного номера, до відносин, що виникають під час реєстрації юридичної особи, керівник чи засновник якої відмовився від ідентифікаційного номера.

У такому випадку процедура реєстрації юридичної особи буде такою:

1. У реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи (Форма № 1) у графі «ідентифікаційний код керівника чи засновника» вказуються серія та номер паспорта громадянина України.

2. Необхідні документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подає засновник або керівник, у паспорті якого стоїть відмітка «має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера».

3. Засновник або керівник пред’являє державному реєстратору паспорт з відповідною відміткою.

Зауважимо, що практика пішла саме таким шляхом, щоправда, державні реєстратори додатково вимагають надати їм ксерокопію паспорта з відміткою «має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера».

Більше того, в тих окремих випадках, коли суб’єктам доводиться оскаржувати відмову держреєстратора в проведенні тих чи інших реєстраційних дій, що обґрунтована саме відсутністю ідентифікаційного номера у керівника чи засновника юридичної особи, суди визнають таку відмову незаконною і зобов’язують орган державної реєстрації провести відповідні дії (див., наприклад,

постанову Донецького окружного адміністративного суду України від 23.02.2009 р. у справі № 2а-2397/09/0570, ухвали Одеського апеляційного адміністративного суду від 18.12.2009 р. у справі № 2а-5184-08, Київського апеляційного адміністративного суду від 10.06.2010 р. у справі № 2-а-1195/09/0270).

 

Юрій Ягунов, консультант

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі