Теми статей
Обрати теми

Щодо виключення із реєстру платників ПДВ єдиноподатників за ставкою 6 %

Редакція ПБО
Лист від 12.08.2010 р. № 16293/7/16-1417

Щодо виключення із реєстру платників ПДВ єдиноподатників за ставкою 6 %

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.08.2010 р. № 16293/7/16-1417

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із зверненнями, які надходять від регіональних ДПА щодо порядку анулювання реєстрації платників ПДВ, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності за ставкою єдиного податку 6 відсотків та в той же час по яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців зроблено запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням, повідомляє наступне.

З набранням чинності 01.07.2010 р. Законом України від 20 травня 2010 року № 2275-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким, зокрема, було доповнено новими нормами пункт 9.8 статті 9 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі – Закон) та відповідно надано право органам державної податкової служби здійснювати анулювання реєстрації платників ПДВ, у разі якщо по платнику ПДВ в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців зроблено запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, а також якщо установчі документи особи, зареєстрованої як платник ПДВ, за рішенням суду визнані недійсними.

Відповідно до пункту 9.8 статті 9 Закону реєстрація платника ПДВ діє до дати її анулювання, яка відбувається у випадках, визначених у підпунктах цього пункту Закону.

Зокрема, підпунктом «е» пункту 9.8 статті 9 Закону передбачено

анулювання реєстрації платника ПДВ у разі, якщо по платнику ПДВ в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців зроблено запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням.

Порядок проведення процедури анулювання реєстрації платника ПДВ регулюється Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 1 березня 2000 року № 79, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 3 квітня 2000 року за № 208/4429 (далі – Положення).

Слід зауважити, що нормами чинного законодавства

не передбачено будь-яких виключень у питаннях, що стосуються анулювання реєстрації платника ПДВ для окремої категорії суб’єктів господарювання, зокрема і тих, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності за ставкою єдиного податку 6 %.

У разі анулювання реєстрації платника ПДВ суб’єкту господарювання – платнику єдиного податку за ставкою 6 % він втрачає право на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності за ставкою 6 % і повинен перейти на загальну систему оподаткування або змінити ставку єдиного податку на 10 %

.

При цьому якщо суб’єкт господарювання перейшов на загальну систему оподаткування або змінив ставку єдиного податку на 10 %, то він

позбавляється права на нарахування ПДВ при здійсненні операцій з продажу товарів (робіт, послуг), виписування податкових накладних, отримання податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів (робіт, послуг), отримання бюджетного (експортного) відшкодування і зобов’язаний повернути до податкового органу за місцем реєстрації оригінал Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ і всі завірені податковим органом його копії, а також подати до податкового органу податкову декларацію з ПДВ, до якої повинні бути включені всі операції за останній звітний період, за якими виникали податкові зобов’язання (у тому числі із умовним продажем товарних залишків та основних фондів), та внести до бюджету суми ПДВ, що підлягають сплаті згідно із зазначеною декларацією.

Таким чином,

анулювання реєстрації платника ПДВ суб’єктам господарювання, у тому числі і тим, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності за ставкою 6 %, здійснюється органами державної податкової служби на загальних підставах, визначених Законом, та у порядку, встановленому Положенням.

Крім того, Державна податкова адміністрація України зобов’язує забезпечити належний рівень взаємодії між структурними підрозділами органів державної податкової служби при проведенні процедури анулювання реєстрації платників ПДВ, по яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців зроблено запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням, враховуючи вимоги, визначені «Алгоритмом організації роботи органів державної податкової служби щодо відпрацювання платників ПДВ, які відсутні за зареєстрованим місцезнаходженням, з метою анулювання реєстрації платників ПДВ згідно із підпунктом «е» пункту 9.8 статті 9 Закону», доведеним до регіональних ДПА телеграмою від 09.07.2010 р. № 13694/7/29-1017.

 

Заступник голови О. Любченко



комментарий редакции

Якщо єдиноподатник – платник ПДВ не знаходиться за місцем реєстрації

Якщо анулюється реєстрація платника ПДВ, який перебуває на загальній системі оподаткування, то запитання, як правило, виникають лише стосовно ПДВ (можливість отримання бюджетного відшкодування, відшкодування від’ємного значення, визнання умовного продажу, подання декларації за останній «короткий» період тощо).

У нашій же ситуації йдеться про анулювання реєстрації платника ПДВ,

який сплачує єдиний податок за ставкою 6 %. Вона специфічна тим, що, крім власне ПДВшних запитань, виникають запитання, пов’язані з єдиним податком. Платник податків повинен відмовитися від ставки 6 %, що ним застосовується. Як зазначає ДПАУ, він повинен або змінити ставку єдиного податку, перейшовши на 10 %, або перейти на загальну систему. І якщо із загальною системою більш-менш усе зрозуміло, то зміна ставки єдиного податку навряд чи взагалі можлива. Судіть самі: прирівнюючи зміну ставки до переходу на спрощену систему, Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 висуває дві умови: по-перше, рішення про перехід на спрощену систему може бути прийнято не більше одного разу за календарний рік, по-друге, перехід можливий при поданні заяви за 15 днів до початку кварталу, в якому платник податків збирається застосовувати спрощену систему. Виконати їх у разі примусового анулювання реєстрації платником ПДВ на підставі п.п. «е» п. 9.8 Закону про ПДВ просто неможливо (по-перше, до кінця періоду, в якому здійснено анулювання, у будь-якому разі доведеться працювати на загальній системі, по-друге, заяву про застосування спрощеної системи, але вже за ставкою 10 %, протягом року в ДПІ не приймуть).

Як бачимо, для таких платників податків відсутність за місцем реєстрації загрожує не лише анулюванням реєстрації як платника ПДВ, а й набагато більшими проблемами –

відмовою від спрощеної системи. Тому ще раз нагадуємо про подання державному реєстратору форми № 6-підтвердження.

Що стосується ПДВшних запитань, то, як указує ДПАУ,

жодних особливостей для такої категорії платників податків не передбачено: вони зобов’язані здати Свідоцтво платника ПДВ, визнати умовний продаж і подати декларацію за останній, «короткий» період. Причому якщо в цій декларації фігуруватиме право на бюджетне відшкодування (заповнено ряд. 25.1), то ДПІ не може відмовити в його отриманні, адже заборона на відшкодування останнього періоду стосується лише тих платників податків, які стають спрощенцями та звільняються від сплати ПДВ (п.п. «в» п. 9.8 Закону про ПДВ).

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі