Теми статей
Обрати теми

Щодо виправлення помилок у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП

Редакція ПБО
Лист від 07.07.2010 р. № 05-31-1322

Щодо виправлення помилок у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 07.07.2010 р. № 05-31-1322

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула звернення <…> щодо проблеми виправлення помилок у звіті Ф4-ФСС з ТВП і повідомляє.

Відповідно до частини першої статті 23 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі – Закон № 2240) страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців та найманих працівників страховими внесками та витратами, пов’язаними з наданням матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з отриманням коштів на оплату праці в установах банків, про що зазначено і в пункті 4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання кош­тів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16.

Частиною першої статті 30 Закону № 2240 передбачено, що в разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків, штраф та пеню.

При виявленні страхувальником помилки, що стала причиною появи його заборгованості перед Фондом, страхувальник має донарахувати і сплатити суму пені, розраховану на суму недоплати, як це передбачено пунктами 5 і 6 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою правління Фонду від 25.12.2003 р. № 123 (далі – Порядок № 123). У разі якщо існувала заборгованість за Фондом перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки, пеня на суму недоїмки не стягується.

Пунктом 5 статті 9 Закону України від 16.07.99 р. № 996 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено, що господарські операції має бути відображено в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому їх було здійснено. Підпунктом 1.6.2 пункту 1.6 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5, також передбачено, що в разі якщо нарахування фонду оплати праці здійснюється за попередній період, то воно відображається у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

З урахуванням зазначеного

сума донарахованої заробітної плати у зв’язку з виправленням помилок включається до бази для нарахування страхових внесків до Фонду в тому місяці, в якому здійснено донарахування.

Згідно з пунктом 10 Порядку № 123 страхувальник при поданні звітності до робочого органу Фонду має відобразити помилки

минулих кварталів звітного року шляхом коригування показників за відповідними рядками поточного звіту.

Помилки

минулих років , що стосуються фінансових показників (про донараховані або нараховані помилково суми страхових внесків, страхових внесків, донарахованих унаслідок надміру нарахованих раніше сум допомоги тощо), у звітності відображаються по рядку 3.1 таблиці III форми Ф4-ФСС з ТВП.

У разі виправлення помилок у звітності страхувальником самостійно штраф

у розмірі 50 відсотків суми належних до сплати страхових внесків, передбачений статтею 30 Закону № 2240, не накладається.

 

Директор С. Санченко



комментарий редакции

Самостійне виправлення помилок у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує страхувальникам про відповідальність за несвоєчасну або неповну сплату страхових внесків, а також про порядок самостійного виправлення помилок у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Якщо страхувальник

донараховує заробітну плату у зв’язку з виправленням помилок, то сума донарахувань відображається у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування. Відповідно донарахована сума є базою для справляння внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) у місяці донарахування. Тобто, по суті, така ситуація не розцінюється як помилка.

При самостійному виправленні помилок, які спричинили заниження або завищення суми страхових внесків, страхувальникам слід керуватися Порядком виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.12.2003 р. № 123 (далі – Порядок № 123).

При виправленні

помилок, допущених у минулих кварталах звітного року, у поточному звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП коригуються відповідні показники поточного періоду.

Помилки, допущені в минулих роках

, які стосуються фінансових показників (сум страхових внесків, допомог тощо), у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП виправляються через рядок 3.1 «Донараховано самостійно внесків» таблиці ІІІ «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування». Донараховані суми внесків відображаються в цьому рядку зі знаком «+», надмірно нараховані – зі знаком «-».

У разі несвоєчасної або неповної сплати внесків страхувальник повинен сплатити суму страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Пеня розраховується виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати

, нарахованої на всю суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк її існування. При цьому моментом сплати вважається день виникнення недоїмки.

У разі якщо

існувала заборгованість Фонду перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки, то пеня на суму недоїмки не нараховується. Це прямо зазначено в п. 6 Порядку № 123.

Якщо страхувальник, який самостійно виявив помилку,

повідомить робочий орган Фонду про факт та зміст помилки протягом 5 робочих днів із дня її виявлення, донарахує суму внесків (у разі, коли внаслідок помилки утворилася недоїмка), нарахує пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочення платежу та перерахує донараховану суму внесків і пені в повному обсязі до початку перевірки фахівцями робочого органу Фонду, штрафи до нього не застосовуються.

При невиконанні зазначених вимог при перевірці фахівцями робочого органу Фонду на підприємство накладається

штраф у розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків (див. також лист Фонду від 21.04.2010 р. № 05-31-793 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 43).

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі