Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань виправлення платником самостійно виявлених помилок

Редакція ПБО
Лист від 13.07.2010 р. №

Щодо окремих питань виправлення платником самостійно виявлених помилок

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 13.07.2010 р. № ДЦ-03-4612/0/6-10

 

Державний центр зайнятості – виконавча дирекція Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі – Фонд) <…> розглянув лист <…> щодо порядку виправлення помилок у Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду (далі – Розрахункова відомість) і повідомляє про таке.

Порядок виправлення у звітності помилок, самостійно виявлених платником, визначено в п. 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики від 18.12.2000 р. № 339 (далі – Інструкція).

 

До пункту 1

При виявленні самостійно платником помилок у звітності необхідно повідомити фахівців центру зайнятості. Оскільки Інструкцією не передбачено конкретної форми інформування, то

повідомляти потрібно письмово в довільній формі, обов’язково вказавши сутність помилки та період, за який її виявлено.

 

До пунктів 2, 4

Якщо платник виявив помилку за минулі періоди поточного року або за минулі роки, коригування страхових

внесків необхідно провести по рядку 3.1 розрахункової відомості «Донараховано страхових внесків, у тому числі самостійно платником», суму нарахованої самостійно пені відобразити по рядку 8 розрахункової відомості «Пеня, самостійно нарахована платником».

Що стосується

фонду оплати праці за минулі періоди, то він не коригується.

 

До пункту 3

Якщо в бухгалтерському обліку фонд оплати праці та нараховані на нього страхові внески відображено правильно, а помилку було зроблено при заповненні звітності, то коригування необхідно провадити

в місяці виявлення помилки в поточному році.

 

До пункту 5

Відповідно до частини першої статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» штраф накладається в розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення – у трикратному розмірі зазначеної суми.

Штраф за несвоєчасну або неповну сплату страхових внесків на випадок безробіття застосовується

тільки при виявленні в бухгалтерських документах нарахованої заробітної плати (інших виплат), грошового забезпечення (кредит субрахунку 661), на які не нараховано/нараховано не в повному обсязі страхові внески (кредит рахунка 65).

Переплата за страховими внесками до фонду не є підставою не застосовувати фінансовий штраф.

Якщо за підприємством значиться переплата до Фонду, але за бухгалтерськими документами страхові внески

не нараховано/нараховано не в повному обсязі, то фінансовий штраф застосовується.

 

Директор В. Галицький



комментарий редакции

Про виправлення помилок у звітності перед Фондом
соцстрахування на випадок безробіття

Лист, що коментується, присвячено питанням самостійного виправлення помилок, виявлених страхувальником у Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі – Розрахункова відомість).

Згідно з абзацом четвертим п. 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339 (далі – Інструкція № 339), у разі самостійного виявлення страхувальником помилки, допущеної в Розрахунковій відомості за попередні звітні періоди, він повинен:

– по-перше, відкоригувати такі показники в наступному звітному періоді;

– по-друге, самостійно сплатити суми донарахованих внесків (недоїмки) та пені, якщо в результаті помилки виникла недоїмка.

Які саме рядки Розрахункової відомості має заповнити страхувальник з метою коригування, залишалося тільки здогадуватися, оскільки до цього моменту ніде, у тому числі в Інструкції № 339, цього не було зазначено. У листі, що коментується, Державний центр зайнятості нарешті надав відповідні роз’яснення.

Так, при виправленні

помилки за попередні періоди поточного року чи помилки, допущеної в минулих роках, у Розрахунковій відомості провадиться коригування страхових внесків через рядок 3.1 «Донараховано страхових внесків, у тому числі самостійно платником». Якщо в результаті помилки було занижено суму страхових внесків, то донарахована сума внесків відображається в рядку 3.1 зі знаком «+», якщо унаслідок помилки завищено суму страхових внесків, надмірно нарахована сума внесків відображається зі знаком «-». При цьому фонд оплати праці минулих періодів (незалежно від того, у поточному чи минулому році було допущено помилку) не коригується.

Якщо в бухгалтерському обліку фонд оплати праці та нараховані на нього страхові внески від­ображено правильно, а помилку допущено при заповненні Розрахункової відомості, то коригування слід провадити

в місяці виявлення помилки в поточному році .

У разі якщо в результаті допущеної помилки виникла недоїмка, страхувальник має самостійно нарахувати пеню, яка потім відображається в

рядку 8 «Пеня, самостійно нарахована платником» Розрахункової відомості. Нагадаємо, що пеня обчислюється виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. При цьому моментом сплати є день отримання (перерахування) коштів на оплату праці (виплати доходу).

І ще один важливий момент: у разі самостійного виявлення помилки страхувальник зобов’язаний поінформувати центр зайнятості про виявлену помилку. До

Розрахункової відомості за період, в якому виправлено помилку, необхідно долучити письмове повідомлення про здійснені коригування. Письмове повідомлення складається в довільній формі, головне – зазначити в ньому період виявлення та суть помилки. Необхідність подання такого повідомлення зумовлена тим, що при перевірці страхувальника фахівцями центру зайнятості воно стане підтвердженням проведеного коригування.

Якщо роботодавець самостійно до початку перевірки виявив помилки, правильно донарахував страхові внески, нарахував пеню та перерахував до Фонду відповідні суми, то штраф на страхувальника-роботодавця не накладається.

Згідно з роз’ясненнями, наданими в листі, що коментується, з урахуванням попередніх роз’яснень Державного центру зайнятості (див. лист від 12.05.2010 р. № ДЦ-04-3038/0/6-10 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 50)

штраф у розмірі прихованої суми виплат, на які нараховуються страхові внески (при повторному порушенні – у трикратному розмірі зазначеної суми), загрожує підприємству при перевірці фахівцями центру зайнятості в тому випадку, якщо несвоєчасно або не в повному обсязі сплачено страхові внески з виплат, що включаються до бази для обкладення внесками до Фонду соціального страхування на випадок безробіття, при цьому такі виплати відображені в бухгалтерському обліку, але не відображені в Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду.

Переплата щодо страхових внесків до Фонду не є підставою для незастосування фінансового штрафу. Отже,

якщо за підприємством значиться переплата до Фонду, але за бухгалтерськими документами страхові внески не нараховано (нараховано не в повному обсязі), то штраф усе одно застосовується.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі