Теми статей
Обрати теми

Щодо скасування підприємцем власного рішення про припинення діяльності

Редакція ПБО
Лист від 04.06.2010 р. № 7093

Щодо скасування підприємцем власного рішення про припинення діяльності

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 04.06.2010 р. № 7093

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув звернення щодо скасування фізичною особою – підприємцем власного рішення про припинення підприємницької діяльності та повідомляє нижченаведене.

Відповідно до частини першої статті 47 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон про реєстрацію) для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запису про рішення фізичної особи – підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності фізична особа – підприємець або уповноважена нею особа повинні подати державному реєстратору (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення), зокрема, заяву про припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем.

Відповідно до частини першої статті 214 Цивільного кодексу

України особа, яка вчинила односторонній правочин, має право відмовитися від нього, якщо інше не встановлено законом.

Частиною третьою цієї ж статті визначено, що відмова від правочину вчиняється у такій самій формі, в якій було вчинено правочин.

Слід зазначити, що

Законом про реєстрацію не встановлено заборони щодо скасування фізичною особою – підприємцем свого рішення про припинення.

Програмним забезпеченням автоматизованого робочого місця державного реєстратора АІС ЄДР-М передбачено можливість здійснення зазначених реєстраційних дій.

Оскільки чинним законодавством, зокрема, Законом про реєстрацію, не встановлено переліку документів, необхідних для скасування власного рішення фізичної особи щодо припинення підприємницької діяльності, тому, враховуючи норми частини третьої статті 214 Цивільного кодексу України, Держкомпідприємництво вважає, що відповідну реєстраційну дію слід проводити на підставі

заяви фізичної особи про скасування власного рішення щодо припинення нею підприємницької діяльності.

При цьому термін подання такої заяви є необмеженим

.

 

Заступник голови С. Третьяков



комментарий редакции

Фізособа-підприємець може
передумати припиняти діяльність

Не секрет, якщо вирішення того чи іншого процедурного питання, навіть найочевиднішого, не прописане в нормативно-правовому акті, суб’єкти господарювання неминуче зіткнуться з небажанням держчиновника здійснити ту або іншу процедуру.

Лист, що коментується, присвячено одній із таких ситуацій. Фізична особа – підприємець, яка подала заяву про припинення підприємницької діяльності, бажає її відкликати та зберегти за собою статус суб’єкта господарювання. У зв’язку з тим, що Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі – Закон № 755) установлює процедуру подання заяви про припинення підприємницької діяльності, але не передбачає можливості її відкликання, держреєстратори часто ігнорують спроби фізосіб-підприємців зупинити процедуру припинення їх підприємницької діяльності.

Нагадаємо, що правове регулювання базується на такому принципі: органи державної влади та місцевого самоврядування можуть робити тільки те, що прямо передбачено законом; фізичні та юридичні особи – усе, на що законом не встановлено заборону. І в цьому випадку Держкомпідприємництва наполягає на тому, що

оскільки Закон № 755 не забороняє підприємцю скасувати своє рішення про припинення підприємницької діяльності, відмовляти йому в задоволенні відповідної заяви держреєстратор не має права. Ми пропонували аналогічний підхід до питання про те, чи може юридична особа скасувати своє рішення про реорганізацію або добровільну ліквідацію (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 58).

Єдине, про що слід пам’ятати, –

можливість відкликати заяву у фізособи-підприємця є тільки до того моменту, поки до Єдиного державного реєстру не буде внесено запис про припинення її підприємницької діяльності.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі