Теми статей
Обрати теми

Школа правових знань. Порушено справу про банкрутство — чи чекати податкову перевірку?

Редакція ПБО
Стаття

Порушено справу про банкрутство — чи чекати податкову перевірку?

 

Чи є порушення справи про банкрутство підставою для проведення позапланової податкової перевірки?

(м. Харків)

 

Законодавство України передбачає вичерпний перелік підстав для проведення позапланових податкових перевірок.

Так, згідно зі

ст. 111 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII (далі — Закон № 509) позапланова податкова перевірка проводиться за наявності хоча б однієї з підстав, перелічених у ч. 6 ст. 111 Закону № 509. Така обставина, як порушення справи про банкрутство, у цьому переліку відсутня.

Таку відповідь на запитання можна було б вважати повною, коли б не позиція ДПАУ.

Так, згідно з

п. 8.2 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80 (далі — Порядок № 80), у разі проведення ліквідації юридичної особи органом державної податкової служби приймається рішення про проведення позапланової виїзної перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі. Документом, який свідчить про проведення ліквідації та за наявності якого може бути прийнято рішення про проведення перевірки, зокрема, може бути судове рішення або відомості з Єдиного держреєстру, інша інформація про прийняття судом рішення про порушення провадження у справі про банкрутство. Перевірку відповідні підрозділи починають протягом місяця після отримання одного із зазначених документів.

Про те, що ця норма не є пережитком минулого, що залишився з часу прийняття

Порядку № 80, а, як і раніше, активно застосовується податківцями, свідчить вказівка на можливість проведення перевірок у разі отримання інформації про порушення справи про банкрутство в п. 1.42 Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби України при організації та проведенні перевірок платників податків, затверджених наказом ДПАУ від 27.05.2008 р. № 355.

Податкові органи, здійснюючи перевірку у зв’язку з порушенням провадження у справі про банкрутство, посилаються на

п. 6 ч. 6 ст. 111 Закону № 509, в якому як підставу для проведення позапланової виїзної податкової перевірки названо проведення реорганізації або ліквідації підприємства. Саме як документ, що підтверджує проведення ліквідації підприємства, податківці розглядають постанову суду про порушення справи про банкрутство.

Така позиція є помилковою. Факт проведення ліквідації підприємства — платника податків дійсно спричинює необхідність обов’язкового проведення позапланової перевірки податковими органами повноти нарахування та сплати підприємством податків. Однак виникає цей факт тільки

при винесенні судом постанови про визнання суб’єкта господарювання банкрутом. З цього моменту згідно зі ст. 22 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14.05.92 р. № 2343-XII починається ліквідаційна процедура та у зв’язку з цим виникає підстава для проведення позапланової податкової перевірки (див. лист ВГСУ від 05.02.2010 р. № 05-06/520/78).

Проте слід попередити: не допустивши працівників органів податкової служби до проведення позапланової перевірки у зв’язку з тим, що підставою для її проведення є винесення судом постанови про порушення справи про банкрутство, суб’єкт господарювання ризикує бути втягнутим у судовий спір. І що ще більш неприємно — гарантій перемогти в ньому у суб’єкта господарювання небагато. Справа в тому, що суди досить послідовно підтримують податківців у таких спорах, визнаючи правомірним проведення позапланової перевірки за наявності постанови суду про порушення справи про банкрутство (див., наприклад,

постанови ВГСУ від 29.06.2010 р. № 12/86б, від 17.08.2010 р. № Б-27/05-10, від 03.08.2010 р. № 5/32/10, ухвали ВАСУ від 27.05.2009 р. № К-32491/06, від 17.03.2009 р. № К-10136/08).

 

Олена Попова

арбітражний управитель, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі