Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Іноземні видання та звільнення від ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Іноземні видання та звільнення від ПДВ

 

Підприємство, зареєстроване як платник ПДВ, здійснює ввезення на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок іноземного походження та поставляє ці видання шляхом передплати та продажу в оптово-роздрібній торговельній мережі.

Чи розповсюджується на зазначені операції з поставки таких видань іноземного походження на митній території України пільговий режим оподаткування, встановлений п.п. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість»?

 

Відповідно до п.п. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) звільняються від оподаткування операції з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови; доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Тобто щодо застосування пільги на підставі п.п. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону до операцій з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок встановлене певне обмеження — такі видання не повинні мати еротичного характеру.

При цьому пільга на підставі п.п. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону застосовується не тільки до операцій з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (зокрема іноземного походження), крім видань еротичного характеру, але і до операцій з поставки учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови; доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Операції із ввезення зазначених товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту оподатковуються на загальних підставах.

Зазначене було викладене в листах Міністерства фінансів України від 18.04.2005 р. № 31-17130-03-18/6812, а також ДПА України від 19.04.2005 р. № 7482/7/15-2417 та 28.09.2006 р. № 5115/А/16-1415.

 

Юрій ЛАПШИН,
 директор Департаменту адміністрування податку
 на додану вартість ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі