Теми статей
Обрати теми

Щодо подання декларації з ПДФО та застосування штрафних санкцій

Редакція ПБО
Лист від 25.03.2011 р. № 8236 /7/17-0217

Щодо подання декларації з ПДФО та застосування штрафних санкцій

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.03.2011 р. № 8236/7/17-0217

 

Державна податкова служба України у зв’язку з надходженням запитів від органів державної податкової служби щодо подання податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб відповідно до п.п. «д» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє таке.

ДПС України з метою реалізації цієї норми Кодексу розроблено Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб (далі — Декларація), форму якої затверджено наказом ДПА України від 31.01.11 № 58, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.02.11 за № 165/11903 (набрав

чинності з 18.02.11 р.).

Відповідно до п. 5 підрозділу 10 Перехідних положень Кодексу

штрафні санкції, які можуть бути застосовані до платників податків у зв’язку із порушенням термінів подання зазначеної декларації та сплати податкових зобов’язань, починають застосовуватися до таких платників податків за наслідками податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти введені в дію. Отже, за минулі звітні періоди штрафні санкції не застосовуються.

ДПС України зобов’язує довести цей лист до відома підпорядкованих структурних підрозділів для використання у роботі, а також провести відповідну масово-роз’яснювальну роботу з платниками податку.

 

Голова Комісії з проведення реорганізації ДПА України,

Голова ДПС України В. Захарченко

 



коментар редакції

Штрафи за декларацію з ПДФО не застосовуються

У коментарі до листа Комітету ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 18.03.2011 р. № 04-39/38 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25, с. 5) ми зазначали, що за неподання або несвоєчасне подання декларації з ПДФО за січень та лютий (як і за подальші місяці аж до травня) до платника податків має бути застосовано

штраф у розмірі 1 грн. (за умови подання декларації до 30 червня 2011 року) на підставі п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України. Тепер до всього іншого ще й ДПАУ відкликала свій лист від 03.02.2011 р. № 2963/7/10-1017/302, в якому була озвучена її ідея про те, що зазначений «перехідний» штраф підлягає застосуванню тільки щодо порушень, допущених при обчисленні податкових зобов’язань. Це має додати впевненості платникам податків.

А от

якщо декларацію було подано своєчасно, але з помилками, то платники податків цілком можуть розраховувати на звільнення від відповідальності на підставі п. 5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, згідно з яким у зв’язку з набуттям чинності ПКУ штрафні санкції, які може бути накладено на платників податків за порушення нормативних актів Кабміну, центрального податкового органу, положень, прямо передбачених ПКУ, починають застосовуватися до таких платників податків за результатами податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти було введено в дію. Отже, уперше застосувати штраф за помилку в декларації з ПДФО можна тільки при її поданні за березень.

Утім, тоді ж в Єдиній базі податкових знань з’явилося роз’яснення з посиланням на зазначений перехідний пункт та твердженням, що за несвоєчасне подання декларацій з ПДФО за січень і лютий штрафи не застосовуватимуться.

У листі, що коментується, цю думку висловлено менш чітко. Власне кажучи, у ньому не зазначено, за які порушення «в минулих звітних періодах» штрафи не застосовуються. Але, думаємо, висновок, що прозвучав у листі, можна тлумачити широко: як за несвоєчасне подання декларацій з ПДФО за січень і лютий (тобто до 21.03.2011 р.), так і за допущені в таких деклараціях помилки, надано керівну вказівку штрафи не застосовувати. Цікаво, чи діятиме п. 5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо декларації з ПДФО за березень без аналогічних роз’яснень ДПАУ, а просто на підставі вимог Кодексу?

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі