Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Для «новачків» перший звітний період з податку на прибуток — I квартал

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Для «новачків» перший звітний період з податку на прибуток — I квартал

 

Підприємство (звичайний платник податку на прибуток) було зареєстроване в І кварталі 2011 року. Підкажіть, за який звітний період ми повинні подати першу декларацію з податку на прибуток?

(м. Харків)

 

Першим звітним періодом

для такого платника податків буде I квартал 2011 року, за який він повинен буде подати декларацію (до 10 травня включно) за старими правилами. Пояснимо наш висновок.

Протягом І кварталу 2011 року

платники податку на прибуток повинні дотримуватись приписів, установлених Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Відповідно до п. 11.1 цього Закону при взятті платника податків на облік усередині податкового періоду перший податковий період для нього починається з дати початку обліку та закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду — тобто в нашому випадку першим звітним періодом має бути півріччя. Водночас з 01.04.2011 р. набирає чинності розділ III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), що докорінно змінює облік податку на прибуток.

У

п.п. 152.9.2 ПКУ встановлено правило «подовженого» першого звітного періоду, аналогічне згаданому вище. Чимало платників податків при цьому можуть вирішити: якщо правило продовжує діяти, то і перша декларація має бути подана за півріччя (з відображенням усіх операцій за I квартал згідно з вимогами розділу III ПКУ), проте це не так! Звернувшись до перехідних положень ПКУ (які у 2011 році є більш спеціальними), а саме до його п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ, ми побачимо, що з дати набуття чинності розділом III ПКУ платники податків повинні подавати декларацію за такі звітні періоди: ІІ квартал, ІІ і ІІІ квартали, ІІ — IV квартали 2011 року. Отже, установлено, що у 2011 році звітність з податку на прибуток за правилами розділу III ПКУ подається починаючи з ІІ кварталу (без урахування першого).

Викладене означає, що

в I кварталі 2011 року правило «подовженого» першого звітного періоду з податку на прибуток не діє — тобто за I квартал 2011 року декларація має бути подана за загальними правилами (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду).

Важливо, що

податківці у своїх роз’ясненнях в Єдиній базі податкових знань також підтримують цей висновок.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі