Теми статей
Обрати теми

Розділ III декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Розділ III

 

Рядок декларації

Опис

Пункт
розділу V Порядку № 41

1

2

3

III. РОЗРАХУНКИ З БЮДЖЕТОМ ЗА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД

Розділ III декларації є завершальним розділом, що заповнюється платником. Саме в ньому вказуються підсумкові суми ПДВ, які мають бути або сплачені до бюджету, або формують від’ємне значення та суму відшкодування. Розділ III може заповнюватися навіть у випадку, коли в поточному періоді не було взагалі жодних операцій, оскільки з попереднього періоду можуть переходити суми від’ємного значення.
Загальні принципи заповнення цього розділу не змінилися. Водночас певні відмінності все ж є. Так, на відміну від колишньої форми декларації, кількість рядків у новій формі значно скоротилася. Це пов’язано насамперед із тим, що деякі правила, які застосовувалися відповідно до Закону про ПДВ та Порядку № 166, тепер не застосовуються. Наприклад, раніше Закон про ПДВ передбачав можливість використання податкового векселя будь-яким платником ПДВ (на практиці протягом декількох останніх років вони не застосовувалися). А відповідно до ПКУ використовувати податкові векселі можуть тільки підприємства суднобудівної промисловості, тому використання спеціальних рядків у розділі III для обліку податкових векселів недоцільно (аналога ряд. 19 у новій формі декларації немає, а отже, відпала необхідність і в аналогах ряд. 20, 21)
Крім того, нова форма декларації передбачає дещо інший механізм виправлення помилок. Так, у старій формі при виправленні помилки через поточну декларацію, були передбачені спеціальні рядки 8.1 (р. I), 16.1 (р. II), 28, 28.1, 28.2, 28.3 (р. III). У новій формі декларації при виправленні помилки через поточну декларацію слід подавати Уточнюючий розрахунок як додаток до самої декларації, в якому і слід зазначати суми коригувань та самоштрафу. Тому відпадає необхідність указувати ці суми в рядках самої декларації (хіба що підсумковий показник Уточнюючого розрахунку може позначитися на показнику ряд. 24 декларації періоду, в якому такий Уточнюючий розрахунок подано)

18

Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 9 - рядок 17) (позитивне значення)

У цьому рядку вказується додатне значення податку поточного періоду в разі, якщо сума податкових зобов’язань поточного періоду виявилася більше суми податкового кредиту. На відміну від попередньої практики, додатне і від’ємне значення не об’єднані в одному ряд. 18 (з розмежуванням лише в рядках 18.1 і 18.2), а розділені в ряд. 18 і 19.
Одночасне заповнення ряд. 18 і 19 неможливо

4.6.1

19

Від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 17 - рядок 9) (позитивне значення)

Якщо сума податкового кредиту поточного періоду виявилася більше суми податкових зобов’язань, формується від’ємне значення податку, яке відображається в цьому рядку (зверніть увагу: показник рядка записується без знака «мінус»). Далі ця сума переходить до ряд. 20 (20.1 або 20.2) декларації цього ж періоду.
Одночасне заповнення ряд. 18 і 19 неможливо

4.6.2

20

Зарахування від’ємного значення різниці поточного звітного (податкового) періоду:

Цей рядок є аналогом ряд. 22 старої форми декларації. Власне ряд. 20 не заповнюється (проставлено знак «Х»), відповідні показники відображаються тільки в ряд. 20.1 і 20.2.
Оскільки загальні правила розрахунку від’ємного значення та бюджетного відшкодування практично не змінилися, то і заповнення цих рядків залишилося тим самим (вони заповнюються тільки у випадку, якщо в поточному періоді виникло від’ємне значення, тобто заповнено ряд. 19).

Як і раніше, у разі наявності податкового боргу від’ємне значення насамперед ураховується у зменшення податкового боргу за цим податком, у тому числі відстроченого або розстроченого відповідно до норм ПКУ (п. 200.3 ПКУ). У такому разі заповнюється ряд. 20.1. Якщо ж податкового боргу немає (або сума від’ємного значення перевищує податковий борг), то від’ємну суму (або неперекриту різницю) слід перенести до складу податкового кредиту наступного періоду (п. 200.3 ПКУ), заповнивши ряд. 20.2

4.6.3

20.1

у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість

Заповнюється при одночасній наявності податкового боргу та від’ємного значення ПДВ поточного періоду

4.6.3

20.2

до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19 - рядок 20.1) (значення цього рядка переноситься до рядка 21.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду**)

У тому періоді, в якому сформувалося від’ємне значення, платник ПДВ не має права включити його до розрахунку бюджетного відшкодування. Така сума переходить до складу податкового кредиту наступного періоду і лише в такому наступному періоді вона може бути включена до розрахунку бюджетного відшкодування.
У періоді формування від’ємного значення заповнюється саме ряд. 20.2. Наступні рядки розділу III декларації за цей період не заповнюються (винятком є випадок, коли від’ємне значення сформувалося не лише в поточному періоді, а й переходить з попередніх).
Сума, відображена в ряд. 20.2, уключається до ряд. 21.1 декларації за наступний період

4.6.3

21

Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду,
що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 21.1 + рядок 21.2 + рядок 21.3):

Цей рядок є аналогом ряд. 23 старої форми декларації.
На відміну від попередньої практики, цей показник формується тільки виходячи з трьох сум:
 — від’ємного значення, сформованого в попередньому періоді та перенесеного до податкового кредиту поточного періоду;
 — від’ємного значення, яке сформоване в попередніх періодах та не набуло статусу бюджетного відшкодування, зокрема тому, що сума податкового кредиту не була сплачена постачальнику;
 — зменшення/збільшення від’ємного значення за результатами перевірки.
Нагадаємо, що раніше в розрахунку цього рядка брав участь ще один показник зменшення/збільшення суми, що підлягала зарахуванню до складу податкового кредиту наступного періоду в разі самостійного виправлення помилки за допомогою уточнюючого розрахунку.
Найімовірніше, це пов’язане з тим, що згідно з п. 4 розд. IX Порядку № 41 дані уточнюючого розрахунку (якщо помилка не вплинула на показники ряд. 23 і 25) можуть ураховуватися при формуванні ряд. 24 декларації за період, в якому подано такий уточнюючий розрахунок (див. коментар до ряд. 24).
Рядок 21 заповнюється за наявності від’ємного значення, навіть у разі додатного значення ПДВ поточного періоду

4.6.3

21.1

значення рядка 20.2 декларації попереднього звітного (податкового) періоду

Незалежно від суми ПДВ поточного періоду (додатна вона чи від’ємна) до ряд. 21.1 переноситься показник ряд. 20.2 декларації за минулий період (від’ємне значення ПДВ, що сформувалося в попередньому періоді).
У декларації за березень 2011 року в цьому рядку зазначається показник ряд. 22.2 декларації за лютий 2011 року

4.6.3

21.2

значення рядка 24 декларації попереднього звітного (податкового) періоду

Від’ємна сума, що не потрапила під відшкодування в поточному періоді (наприклад, через те, що вона виявилася не сплаченою постачальнику або до бюджету при імпорті), не пропадає, а переноситься на наступні періоди. У декларації поточного періоду вона відображається в ряд. 24 і переноситься саме до ряд. 21.2 декларації наступного періоду. У наступному періоді все залежатиме від оплат попереднього періоду: або ця сума потрапляє до бюджетного відшкодування, або знову стає «залишком від’ємного значення», що не потрапив під бюджетне відшкодування та переноситься до податкового кредиту наступного періоду.
У другому випадку вона знову перейде із ряд. 24 до ряд. 21.2 декларації за наступний період.
У декларації за березень 2011 року в цьому рядку вказується показник ряд. 26 декларації за лютий 2011 року

21.3

зменшено/збільшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки податкового органу

Рядок 21.3 є аналогом ряд. 23.5 старої форми декларації. Заповнюється він у разі, якщо за результатами документальної або камеральної перевірки, проведеної податковим органом, було зафіксовано факт заниження або завищення залишку від’ємного значення, що включається після бюджетного відшкодування до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 24). Тобто цей рядок заповнюється в разі виявлення перевіряючими помилок у показнику рядка 24 декларації.
У Порядку № 41, на відміну від Порядку № 166, нічого не зазначено про механізм заповнення цього рядка.
На наш погляд, заповнення ряд. 21.3 виглядає так:
 — якщо сума ряд. 24 виявилася завищеною, то платник податків відображає суму завищення в ряд. 21.3 зі знаком мінус. Якщо помилка викликана неправильним розподілом сум між рядками 23 і 24, то в деклараціях за наступні періоди сума не відображається, але враховується у зменшення податкових зобов’язань;
 — якщо сума ряд. 24 виявилася заниженою, то платник податків відображає суму заниження в ряд. 21.3 зі знаком плюс і враховує в деклараціях наступних періодів.
Якщо помилка була допущена при формуванні податкових зобов’язань чи податкового кредиту і вплинула на суму відшкодування, то вона в ряд. 21.3 декларації не відображається.
І ще один момент. Раніше цей рядок заповнювався в періоді, наступному за періодом проведення перевірки (це випливало з п.п. 5.12.5 Порядку № 166). Тепер же в п. 4.6.7 розд. V Порядку № 41 про наступний період не йдеться. Отже, цей рядок, мабуть, слід заповнювати в декларації вже за той період, в якому була проведена перевірка

4.6.7

22

Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, за вирахуванням суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 21 - рядок 18)

Цей рядок аналогічний ряд. 24 старої форми декларації.
У цьому рядку відображається підсумкова сума від’ємного значення, що може претендувати на бюджетне відшкодування. За наявності від’ємних сум, що переходять з попередніх періодів, і поточного додатного значення ПДВ, підсумкове значення згортається за цим рядком. Якщо в результаті згортання від’ємна сума повністю перекривається поточним значенням податку, то цей рядок не заповнюється, а різниця переходить до ряд. 25.
У разі заповнення цього рядка платник податку повинен подати до декларації додаток Д2. Судячи з усього, платник ПДВ повинен подати цей додаток навіть у разі, якщо він підпадає під обмежувальні критерії п. 200.5 ПКУ (у цьому пункті перелічені категорії платників ПДВ, які не мають права на бюджетне відшкодування).
Показник цього рядка має відповідати підсумковому значенню гр. 3 додатка Д2

4.6.4

23

Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (рядок 3 Д3) (рядок 23.1 + рядок 23.2):

Якщо платник має право на відшкодування, то він заповнює ряд. 23 (аналог ряд. 25 декларації за старою формою). ПКУ так само, як і Закон про ПДВ, не надає права вибору платнику податків, заповнювати цей рядок чи ні. Якщо є всі підстави, щоб ту чи іншу суму поставити на відшкодування, платник податків зобов’язаний це зробити. Тобто, якщо платник податків має оплачене в попередньому періоді від’ємне значення і не підпадає під обмежувальні критерії п. 200.5 ПКУ, він зобов’язаний заповнити ряд. 23.
Інша справа, що платник податків може вибирати між варіантами отримання бюджетного відшкодування: чи то грошовими коштами на свій рахунок, чи то у зменшення податкових зобов’язань майбутніх періодів. Причому зверніть увагу на важливе нововведення: тепер платник податків може розподіляти суму бюджетного відшкодування між двома можливими варіантами. Тобто якщо за старим порядком одночасне заповнення ряд. 25.1 і 25.2 не допускалося, то зараз Порядок № 41 містить прямий дозвіл на таке заповнення. Порядок № 41 не обумовлює правила такого розподілу, тому можна зробити висновок, що рішення приймає платник податків на власний розсуд.
Раніше податківці вважали, що вибір платника податків щодо варіанта отримання відшкодування в подальшому не може бути змінений (п. 7 листа ДПАУ від 14.06.2008 р. № 6912/5/16-1516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 58). Думаємо, що в умовах дії ПКУ така думка не зміниться.
При заповненні цього рядка платник податків зобов’язаний додати до декларації додаток Д3. Показник ряд. 23 має відповідати показнику ряд. 3 додатка Д3 та підсумковому показнику гр. 4 додатка Д2.
Платник податків, який не має права на відшкодування (у тому числі на підставі п. 200.5 ПКУ), цей рядок не заповнює, а переносить від’ємну суму із ряд. 22
до ряд. 24 і додаток Д3 не подає

4.6.5

23.1

на рахунок платника у банку

Цей рядок є аналогом ряд. 25.1 декларації за старою формою і заповнюється у випадку, коли платник податків обрав варіант отримання відшкодування «на рахунок». При заповненні цього рядка платник податків повинен додати до декларації додаток Д4

4.6.5

23.2

у зменшення податкових зобов’язань з податку на додану вартість наступних звітних (податкових) періодів

Цей рядок є аналогом ряд. 25.2 декларації за старою формою і заповнюється у випадку, коли платник податків обрав варіант отримання відшкодування «в рахунок зменшення податкових зобов’язань майбутніх періодів». У деклараціях за наступні періоди він не відображається, однак відстежувати суму такого відшкодування потрібно, оскільки якщо в наступних періодах з’явиться податкове зобов’язання до сплати, то його можна зарахувати в рахунок такого відшкодування

4.6.5

24

Залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається
до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 22 - рядок 23) (значення цього рядка переноситься до рядка 21.2 декларації наступного звітного (податкового) періоду)

Цей рядок є аналогом ряд. 26 декларації за старою формою. У ньому відображається залишок від’ємного значення, який не потрапив під відшкодування. Заповнюється він у двох випадках:
 — платник ПДВ має від’ємне значення, але не сплатив суму ПДВ постачальнику або до бюджету;
 — платник ПДВ не має права на відшкодування, оскільки підпадає під

обмежувальні критерії п. 200.5 ПКУ .

Інакше кажучи, до цього рядка потрапляють суми із ряд. 22, оминаючи ряд. 23.
У наступному періоді показник цього рядка переноситься до ряд. 21.2
У загальному випадку показник ряд. 24 має відповідати підсумковому показнику гр. 5 додатка Д2.
Крім того, при формуванні ряд. 24 потрібно враховувати дані уточнюючого розрахунку (у разі, коли помилка не вплинула на показники ряд. 23 і 25). На суму значення гр. 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку зменшується показник ряд. 24 декларації за період, в якому подано такий уточнюючий розрахунок (чомусь у Порядку № 41 ідеться тільки про зменшення показника цього рядка, але ж може бути ситуація і зі збільшенням). Виходить, що формула, закладена в розрахунку значення ряд. 24, працюватиме далеко не завжди.
Якщо платник податків заповнював ряд. 8.5 і 8.6 уточнюючого розрахунку за старою формою, виправляючи помилки в лютому або березні і ці суми не ввійшли до ряд. 23.3 старої форми декларації, то в декларації за березень 2011 року ці суми враховуються при формуванні ряд. 24 (лист № 7273)

4.6.6,
п. 4 розділу IX

25

Сума податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від’ємного значення попереднього звітного періоду (рядок 18 - рядок 21)

Цей рядок є аналогом ряд. 27 декларації за старою формою. У ньому відображається підсумкове податкове зобов’язання з ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету.
У деяких випадках сума, відображена в цьому рядку, не підлягає сплаті до бюджету. Наприклад, якщо платник податків задекларував у минулих періодах суму бюджетного відшкодування в рахунок майбутніх платежів (ряд. 23.2), то сума, відображена в ряд. 25, повинна перераховуватися до бюджету в частині, не перекритій таким бюджетним відшкодуванням

4.6.8

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі