Теми статей
Обрати теми

Додаток 2 (Д2)

Редакція ПБО
Стаття

Додаток 2
«Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (Д2)»

 

Згідно з

п.п. 4.6.4 Порядку № 41 додаток 2 заповнюють і подають усі платники податків, в яких у декларації з ПДВ заповнено рядок 22 (у тому числі й ті платники, які декларують «мінус», але не мають при цьому права на його бюджетне відшкодування (п. 200.5 ПКУ), на що в минулому звертала увагу ДПАУ в листі від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117, далі — лист ДПАУ № 15844 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 77 та п. 7 листа від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 47; про особливості заповнення додатка 2 невідшкодуванцями ми ще поговоримо окремо).

У розрахунку бюджетного відшкодування додаток 2 відіграє ключову роль, оскільки в ньому фактично

формується сума, у межах якої платник податків може заявляти бюджетне відшкодування (потім така сума потрапить у додаток 3, де вже буде остаточно виведено задекларований розмір відшкодування).

З появою

наказу № 41 у цілому слід зауважити, що будь-яких кардинальних змін у додатку 2 (як у формі, так і в порядку його заповнення) не відбулося. Хіба що в довідково-інформаційній частині додатка тепер з’явилося нове поле (044) — для управителів майна (віднесених, нагадаємо, до платників ПДВ відповідно до п.п. 5 п. 180.1 ПКУ), а також у самій шапці таблиці додатка 2 тепер (у зв’язку зі зміщенням рядків у декларації) на зміну «колишнім» рядкам 24 і 26 тепер відповідно прийшли аналогічні рядки 22 (накопичений «мінус» поточного періоду) і 24 (залишок «мінуса», що переходить на наступний період, який не взяв участі в розрахунку бюджетного відшкодування), показники яких тепер у додатку 2 відповідно підлягають розшифруванню.

Що стосується власне

порядку заповнення додатка 2, то він не зазнав змін, тобто, як і раніше:

— у графах 2 — 3 розшифровується від’ємне значення, що утворилося (і відображається тепер у рядку 22 ПДВ-декларації), у розрізі періодів його виникнення;

— у графі 4 відстежується фактично сплачена в попередньому періоді частина ПДВ, після чого

— у графі 5 виводиться показник рядка 24 «нової» декларації (тобто неоплачений «мінус», що переходить на наступний період, який не взяв участі в розрахунку бюджетного відшкодування).

Зауважимо, що в минулому порядок заповнення додатка 2 докладно роз’яснювався в

листі ДПАУ № 15844, де наводилася методика розрахунку його показників. У цілому алгоритми цього листа продовжують працювати і сьогодні з урахуванням, звичайно, «останніх» нововведень законодавства. Так, зокрема, з приємних моментів важливо відзначити вже прямо передбачену п.п. «а» п. 200.4 ПКУ можливість відшкодування ПДВ з послуг нерезидента (що тепер також підтверджує і шапка таблиці додатка 2, див. зокрема, формулювання у графі 4). Отже, з 01.01.2011 р. до розрахунку бюджетного відшкодування (до розрахунку «оплаченої» частини у графі 4 додатка 2) платник податків має право включати також і суму ПДВ-зобов’язань з послуг нерезидента, відображених у ПДВ-декларації за попередній період (з можливістю відшкодування якої раніше не погоджувалися податківці; докладніше про це див. також у статті «Бюджетне відшкодування ПДВ за Податковим кодексом» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 21, с. 32).

Отже, розглянемо порядок заповнення додатка 2 докладніше.

За своєю структурою додаток 2 являє собою

розшифровку від’ємних сум за періодами виникнення складових такого від’ємного значення, що відображаються в рядку 22.

 

Додаток 2

Назва граф

Номер графи

Порядок заповнення

1

2

3

Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, за вирахуванням суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного періоду (рядок 22 декларації звітного (податкового) періоду)

звітний (податковий) період, в якому виникла сума

2

Для заповнення колонок 2 і 3 додатка 2 платнику податків потрібно провести своєрідну інвентаризацію залишку від’ємного значення (далі скорочено ЗВЗ), що відображається по рядку 22 декларації (у зв’язку з чим значення рядка 22 декларації переноситься
до колонки 3 додатка 2 по рядку «Усього» та підлягає подальшому розшифруванню).
При заповненні додатка 2 можливі такі ситуації:

Ситуація 1. Якщо рядок 22 з’явився вперше в поточній декларації (тобто до цього в деклараціях минулих періодів він був порожній), це означає, що відображений у ньому ЗВЗ сформовано виключно внаслідок «мінуса» попереднього періоду.
У такому разі в додатку 2:

звітний (податковий) період, в якому виникла сума

сума

2

3

У колонці 2 вказують попередній період
(тобто період, в якому було заповнено рядок 20.1)

До колонки 3 переносять усю суму з рядка 22 поточної декларації

Наприклад, якщо вперше рядок 22 (припустимо, на суму 5000 грн.) виявився заповненим у декларації за березень 2011 року (а отже, утворився за рахунок «мінуса» попереднього періоду — лютого 2011 року), то в додатку 2 до березневої декларації:

— у колонці 2 проставляють період «02.2011»,
— до колонки 3 заносять суму з рядка 22 декларації — «5000».

02.2011

5000

Ситуація 2. Якщо рядок 22 заповнюється

вже кілька періодів поспіль (тобто його формували від’ємні значення декількох попередніх періодів), то в додатку 2 у колонках 2 і 3 відповідно розписують складові частини такого від’ємного значення за періодами їх виникнення (указуючи відповідно в колонці 2 — період, а в колонці 3 — суму, що йому відповідає). Зауважимо: порядок заповнення цих граф також описувався в листі № 15844.

При цьому в такому випадку фактично кожний попередній додаток 2 є підставою для заповнення наступного (наприклад, лютневий є базою для березневого, березневий — для квітневого, квітневий — для травневого тощо). Адже колонка 5 додатка 2 якраз і розкриває інформацію про залишки ЗВЗ, що залишилися неоплаченими (у розрізі періодів), які при здійсненні оплат можуть стати відшкодуванням у платника податків у майбутньому. А отже, такі суми, як і раніше, мають право взяти участь у розрахунку відшкодування наступного періоду. У зв’язку з цим у такому разі при заповненні додатка 2 за поточний звітний період до його колонок 2 і 3 переносять відповідно значення з колонок 2 і 5 додатка 2 за попередній звітний період, коригуючи їх при цьому (з урахуванням можливого заповнення в поточній декларації) на показники рядків 18, 21.1, 21.3, тобто, зокрема:
— зменшуючи ЗВЗ (у хронологічній послідовності його виникнення) на показник рядка 18 (якщо такий, звичайно, задекларовано в поточній декларації)
та/або
— збільшуючи ЗВЗ (шляхом приєднання (додавання) до нього «мінуса», що виник у попередньому звітному періоді), якщо в поточній декларації, наприклад, з’явилися заповнені рядки 21.1, 21.3.

звітний (податковий) період, в якому виникла сума

сума

2

3

До колонки 2 додатка 2 за поточний звітний період переносяться дані
(про періоди) з колонки 2 додатка 2 за попередній звітний період, напроти яких при цьому проставлено суми в колонці 5

До колонки 3 додатка 2 за поточний звітний період переносяться дані з колонки 5 додатка 2 за попередній звітний період, з урахуванням проведення можливого коригування:
— зменшення такого ЗВЗ (у хронологічній послідовності його виникнення) на показник рядка 18 поточної декларації (якщо такий заповнено)
та/або
— збільшення такого ЗВЗ (шляхом приєднання до нього ЗВЗ, що виник у попередньому періоді) на величину показників рядків 21.1, 21.3 поточної декларації (якщо такі в поточній декларації заповнено)

Докладніше особливості заповнення колонок 2 і 3 додатка 2 розглядалися також у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 77

сума

3

Частина залишку від’ємного значення, фактично сплачена отримувачем товарів/послуг постачальникам товарів/послуг
або до Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України включена
до податкових зобов’язань у декларації, у попередніх звітних (податкових) періодах та не погашена податковими зобов’язаннями попередніх звітних (податкових) періодів або не брала участі у розрахунках бюджетного відшкодування (переноситься
до рядка 2 розрахунку бюджетного відшкодування)

сума

4

Призначення колонки 4 — відстежити фактично оплачену частину накопиченого ЗВЗ, на відшкодування якої, по суті, й має право розраховувати платник податків. Для цього потрібно провести своєрідну інвентаризацію розрахунків з постачальниками станом на 1 число поточного звітного періоду (тобто на 1 число періоду, за який складається декларація), щоб з’ясувати, яку частину вхідного ПДВ (який згодом спричинив утворення такого ЗВЗ) було фактично сплачено.
У зв’язку з цим зауважимо, що:
— ДПАУ, як і раніше, під «фактичною оплатою» розуміє оплату вхідного ПДВ виключно грошовими коштами (а отже, до колонки 4 потраплятимуть лише грошові сплати ПДВ, а от, наприклад, бартерні розрахунки чи розрахунки векселем до «сплаченої частини», тобто до колонки 4, платник податків через обережність не включить). При цьому
до «сплаченої частини» при купівлі імпортних товарів платник податків також має право включити суму ввізного імпортного ПДВ, сплаченого на митниці грошовими коштами, а при отриманні послуг від нерезидента суму ПДВ, відображену у складі ПДВ-зобов’язань у декларації за попередній період (див. лист ДПАУ № 15844, роз’яснення, розміщені в розділі «Єдина база податкових знань» на сайті ДПАУ, а також статтю «Бюджетне відшкодування ПДВ за Податковим кодексом» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 21, с. 31);
— відповідно до закладеного принципу декларування бюджетного відшкодування (який передбачає, що за наявності оплат попереднього періоду платнику податків належить їх уключати до розрахунку бюджетного відшкодування поточного періоду, інакше при перевірці він може розцінюватися таким, що відмовився від отримання бюджетного відшкодування або занизив суму відшкодування в одному періоді та завищив її в іншому, тобто, інакше кажучи, за наявності оплат незаповнення рядка 23 декларації
та перенесення від’ємного значення з рядка 22 до рядка 24 розцінюється як відмова платника податків — відшкодуванця від отримання бюджетного відшкодування) фактично до колонки 4 мають потрапляти грошові оплати, здійснені в попередньому звітному періоді (листи ДПАУ від 19.09.2007 р. № 18727/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83; від 01.04.2009 р. № 6810/7/16-1517).
У результаті, вивчивши стан розрахунків (тобто фактичну сплату вхідного ПДВ), при заповненні колонки 4 додатка 2 потрібно виходити з такого:

Стан розрахунків щодо ЗВЗ

Заповнення колонки 4 додатка 2

сума

4

Якщо грошові розрахунки з постачальниками щодо сум, уключених до податкового кредиту періоду виникнення ЗВЗ:

— здійснено в повному обсязі

увесь ЗВЗ вважається фактично сплаченим і до колонки 4 переноситься значення з колонки 3:

колонка 4 додатка 2 = колонка 3 додатка 2

— здійснено частково

ЗВЗ вважається частково сплаченим і до колонки 4 додатка 2 при цьому потрапляє сума такої часткової сплати
(у межах, звичайно, значення, відображеного в колонці 3):

колонка 4 додатка 2 = сума часткової оплати

(але не > колонки 3 додатка 2)

не здійснено (тобто грошових оплат не було)

ЗВЗ вважається несплаченим і в колонці 4 додатка 2 проставляється прокреслення:

колонка 4 додатка 2 = «-» (прокреслення)

Зауважимо, що свого часу докладно порядок визначення «сплаченої» частини ЗВЗ
та заповнення додатка 2 розглядався у статті «Відшкодування ПДВ: розраховуємо
та декларуємо правильно»
// «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 77.

Значення рядка 24 декларації звітного податкового періоду

сума

5

У цій колонці відображається залишок від’ємного значення, що не взяв участі в розрахунку бюджетного відшкодування в поточному звітному періоді, а тому підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного періоду (тобто може стати відшкодуванням у майбутньому), тобто це показник рядка 24 декларації. При цьому в додатку 2 значення колонки 5 визначається розрахунково як різниця:
колонка 5 = колонка 3 - колонка 4

 

Заповнення додатка 2 невідшкодуванцями (платниками, які не мають права на бюджетне відшкодування).

Як уже зазначалося, додаток 2 складають і подають усі платники податків, в яких у декларації заповнено рядок 22, у тому числі й ті, хто не має права на бюджетне відшкодування (нагадаємо, коло таких платників податків застережено в п. 200.5 ПКУ, докладніше про них див. також статтю «Бюджетне відшкодування ПДВ за Податковим кодексом» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 21). Такі платники податків значення рядка 22 переносять до рядка 24 декларації (при цьому проставляючи в рядку 23 прокреслення). З цієї причини супутній додаток 2 платники податків — невідшкодуванці заповнюють аналогічно: тобто заповнюють у ньому колонки 2 і 3 в загальновстановленому порядку, переносячи при цьому розшифровані суми з колонки 3 до колонки 5 (тобто дублюючи в цих графах однакові суми) і проставляючи в колонці 4 додатка 2 прокреслення. Такий порядок заповнення дозволяє дотриматись рівності рядків 22 (відповідно колонка 3 додатка 2) і 24 (відповідно колонка 5 додатка 2) декларації. До речі, тепер на нього вказує і виноска (*), що з’явилася після наказу № 41 до графи 4 додатка 2, яка передбачає, що цю графу платники податків — невідшкодуванці не заповнюють (заповнюють з прокресленнями), переносячи значення з графи 3 до графи 5 додатка 2. Слід зауважити, що в подальшому, при отриманні права на бюджетне відшкодування, такі платники податків уже заповнюватимуть графу 4 додатка 2, розписуючи в ній оплати попередніх періодів за всіма правилами, у загальновстановленому порядку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі