Теми статей
Обрати теми

Додаток 5 (Д5)

Редакція ПБО
Стаття

Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)

 

Принцип заповнення додатка Д5 практично не змінився. Однак деякі нові нюанси все ж з’явилися. У цьому розділі розглянемо не лише їх, а і весь порядок заповнення додатка Д5.

У додатку Д5 розшифровуються показники тільки рядків 1, 10.1, 15.1, 10.2, 15.2 і 14.1. Як бачимо, з’явилася розшифровка нових рядків

15.1 і 15.2. Насправді нічого нового тут не немає. У цих рядках відображаються суми ПДВ, які включено до вартості товарів (послуг), які частково використовуються в неоподатковуваних операціях, а частково — в оподатковуваних (ст. 199 ПКУ). У старій формі декларації такі суми вхідного ПДВ відображалися в загальних рядках 10.1, 12.1 (у частині, що формує податковий кредит) і 10.2, 13.1, 14 (у частині, що не формує податковий кредит). Тобто суми такого ПДВ відображалися в додатку 5, але у складі рядків 10.1, 10.2 і 14.

У додатку Д5 не відображаються

:

— експортні операції та інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;

— операції, що не обкладаються ПДВ;

— коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту (дані рядків 8 і 16 розшифровуються в додатку 1);

— отримання товарів (послуг) без ПДВ (якщо продавець не є платником, або користується пільгою);

— імпорт товарів та отримання послуг від нерезидента з місцем постачання на території України (крім випадку розподілу податкового кредиту згідно зі

ст. 199 ПКУ).

У

Порядку № 41 не вказано на особливості подання додатка 5 в разі, якщо декларація подається з прокресленнями. Раніше податківці дозволяли не подавати додаток 5, якщо в декларації відсутні дані — проставлені лише прокреслення, що свідчить про відсутність у звітному (податковому) періоді господарської діяльності, а отже, про відсутність у нього господарських відносин з контрагентами (покупцями/постачальниками) (п. 4 листа ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117). Щодо нової форми поки що роз’яснень немає. стара практика збережеться (див. абз. 3 п. 13 розд. ІІІ Порядку № 131).

 

Розділ І. Податкові зобов’язання

грн.

№ з/п

Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)

Обсяг постачання
(без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

1

2

3

4

У розділі I розшифровується ряд. 1 декларації з ПДВ. Заповнюється він у розрізі контрагентів (покупців). Отже, у загальному випадку кількість рядків у цьому розділі відповідатиме кількості покупців, яким присвоєно індивідуальний податковий номер. Якщо протягом періоду було здійснено декілька постачань тому самому покупцю, то ці постачання відображаються одним рядком за номером цього покупця. У графі 2 відображається тільки податковий номер покупця, без зазначення його назви та інших даних.
Для заповнення показників слід використовувати дані Розділу I Реєстру отриманих та виданих податкових накладних (графи 8 і 9). Мабуть, порядок заповнення обсягів постачання та самого ПДВ не зміняться — у розрізі контрагентів вони вказуються у гривнях з копійками, а при підсумовуванні в підсумковому рядку округляються до гривні

Інші

У рядку «Інші» відображаються податкові зобов’язання, що сформовані за операціями без покупця або з покупцем, який не має індивідуального податкового номера. Отже, у цьому рядку відображаються такі операції:
 — роздрібні продажі кінцевим покупцям з виписуванням підсумкової податкової накладної (ПН11);
 — постачання неплатникам ПДВ (ПН02);
 — безоплатна передача товарів (послуг) (ПН01);
 — перевищення звичайної ціни над договірною (ПН01);
 — послуги, що постачаються нерезиденту з місцем постачання на території України;
 — ліквідація основних фондів, що спричинює нарахування ПДВ (ПН05);
 — передача товарів (послуг) у межах балансу для невиробничого використання (ПН04);
 — переведення необоротних активів до складу невиробничих (ПН06);
 — умовні продажі (при використанні товару (послуг) у неоподатковуваних операціях, анулюванні реєстрації платника ПДВ, крадіжки та нестачі) (ПН08, ПН09, ПН10).
Зверніть увагу на включення до цього рядка перевищення звичайної ціни над договірною. Формально постачальник має всі підстави вказати цю суму в загальних рядках (є покупець, який має податковий номер). Проте, якщо так учинити, то під час звірки в податкових органах такої декларації з декларацією покупця автоматично «вискочить» помилка, адже покупець задекларує податковий кредит у сумі меншій, ніж постачальник задекларував зобов’язань. До якихось серйозних штрафних санкцій це не призведе, але все-таки, щоб уникнути конфліктних ситуацій, краще заповнювати рядок «Інші»

Усього за місяць (рядок 1 декларації), в тому числі:

Раніше графи 3 і 4 у розрізі контрагентів заповнювалися у гривнях з копійками, а от рядок «Усього за місяць (квартал)» округлявся за загальновстановленими правилами. Таке правило було зазначено в листі ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117. У такому разі розбіжностей з даними ряд. 1 декларації з ПДВ не буде. Думаємо, що відносно додатка Д5 ця практика збережеться.
Назва цього рядка дещо змінилася — зникло слово «(квартал)». Мабуть, ця зміна мало що змінює, оскільки Д5 є додатком до декларації, а отже, квартальні платники повинні його подавати разом із декларацією щоквартально

Постачання необоротних активів

Насамперед, звертає на себе увагу те, що тепер у цьому рядку вказуються постачання необоротних активів, а не тільки основних фондів (як це було раніше), що набагато ширше. Водночас довідковий характер цього рядка зберігся. Існує низка операцій з необоротними активами, які не є постачанням (не відповідають визначенню, наведеному в п. 185.1 ПКУ), але прирівняні до нього. Такими операціями є:
 — ліквідація основних фондів, що спричинює нарахування ПДВ;
 — переведення необоротних активів до складу невиробничих фондів;
 — умовний продаж необоротних активів у разі анулювання реєстрації платником ПДВ;
 — переведення необоротних активів з таких, що призначені для використання в оподатковуваних операціях, до тих, що використовуються в неоподатковуваних операціях.
Такі операції слід відображати в цьому рядку.
І ще один момент — зник рядок, в якому показуються посередницькі обороти. Це цілком логічно: оскільки тепер ПДВ у межах відносин «комітент — комісіонер» визначається на загальних підставах, то комісійні обороти потраплять до загального рядка при розшифровці ряд. 1 декларації

 

Розділ ІІ. Податковий кредит

грн.

№ з/п

Постачальник (індивідуальний податковий номер)

Період виписки податкових накладних, інших документів, що дають право на податковий кредит

Обсяг постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

1

2

3

4

5

Операції з придбання з податком на додану вартість, які надають право формування податкового кредиту

Так само, як і при заповненні розділу I, на кожного контрагента виділяється один рядок. Якщо протягом періоду було декілька придбань у того самого постачальника, то всі обсяги придбання за цим постачальником потрібно вказати одним рядком.
Водночас заповнення цього розділу має певні особливості.
1. Якщо протягом періоду покупець отримав від постачальника дві податкові накладні — одну своєчасно, іншу із запізненням (виписану в одному з минулих періодів), у цьому разі на такого постачальника буде заповнено два рядки.
2. Ще одна особливість заповнення цього розділу виявляється при використанні товару (послуг) одночасно в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях. У такому разі на одного контрагента (постачальника) може бути заповнено два рядки (один у першій частині розділу II, другий — у другій частині розділу II).
При заповненні графи 3 слід урахувати декілька нюансів.
1. У цій графі вказується саме період виписування документа, що дає право на податковий кредит, а не період його отримання. У загальному випадку в цій графі буде зазначено період, за який подається декларація, адже податковий кредит покупця і податкові зобов’язання продавця в загальному випадку формуються за першою подією. Винятки з цього правила такі:
 — якщо покупець використовує касовий метод (наприклад, п. 187.10 ПКУ), а постачальник — ні, то період виписування податкової накладної постачальником та період її включення до податкового кредиту покупця можуть не збігатися;
 — збільшення податкового кредиту за податковою накладною, отриманою із запізненням.
2. Якщо покупець є квартальним платником ПДВ, то в цій графі слід зазначати місяць виписування податкової накладної, а не квартал (так податківці роз’яснювали раніше в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 27). Якщо квартальний період використовується продавцем, покупцю також слід заповнювати цю графу помісячно, адже покупцю не відомий звітний період продавця.
3. Якщо документом, що дає право на податковий кредит, є заява зі скаргою на постачальника (Д8), то в цій графі вказується період, в якому податкова накладна мала бути виписана постачальником. Це буде той період, за який подається декларація (лист ДПАУ від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417)

Усього за місяць (рядки 10.1 + 15.1 декларації), у тому числі:

Підсумковий рядок, який повинен відповідати сумі рядків 10.1 і 15.1 декларації. При округленні має використовуватися таке саме правило, як і при заповненні розділу I

придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів

Звертаємо увагу, що в цьому рядку йдеться про необоротні активи (так само, як і в розділі I), а не тільки про основні фонди, як це було раніше. Оскільки фігурують слова «будівництво, спорудження, створення», то при придбанні, наприклад, будматеріалів для будівництва нерухомого об’єкта, який згодом буде об’єктом необоротних активів, уже необхідно включати суму за таким придбанням до цього рядка

Операції з придбання з податком на додану вартість, які не надають права формування податкового кредиту

У другій частині розділу II розшифровуються дані рядків 10.2 (якщо придбаний товар (послуги) використано в неоподатковуваних операціях), 14.1 (якщо придбаний товар (послуги) не використовуються в господарській діяльності або використовуються для постачання послуг з місцем постачання за межами території України) та 15.2 (якщо придбаний товар (послуги) одночасно використовується в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, на частину, що припадає на неоподатковувані постачання).
Останній випадок може викликати запитання. Порядок № 41 не передбачає жодних особливостей заповнення додатка Д5 для тих, хто розподіляє вхідний ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ: частина ПДВ увійде до складу податкового кредиту і буде відображена в першій частині розділу II, а частина — у другій частині розділу II. І все це в розрізі контрагентів. Зрозуміло, що такий порядок навряд чи влаштує бухгалтера, адже фактично вийде, що згідно з коефіцієнтом розподілу доведеться розбивати кожну податкову накладну, а це дуже трудомістка процедура.
На сьогодні цілком можливо, що при заповненні додатка Д5 податківці можуть піти на деякі поступки.
У Порядку № 1002 зазначено, що при заповненні Реєстру отриманих та виданих податкових накладних коригування податкового кредиту, що підлягає розподілу, відображається одним рядком, а не за кожною податковою накладною чи іншим документом, що дає право на податковий кредит. Не виключено, що і в додатку Д5 податківці дозволять відображати таке коригування підсумковою сумою. Щось подібне застосовувалося раніше деякими бухгалтерами, які погодили зі своїми податківцями спрощений порядок заповнення додатка 5.
Окремо слід сказати про товари та послуги, придбані в нерезидента. У додатку Д5 відображаються тільки ті з них, які:
 — не призначені для використання в господарській діяльності (ряд. 14 декларації);
 — одночасно використовуються в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (ряд. 15 декларації).
Для відображення у гр. 2, мабуть, слід виходити з тих умовних ІПН, які передбачені в Порядку № 1002. Перші із зазначених операцій заносяться з кодом «200000000000», другі — з кодом «300000000000».

Усього за місяць (рядки 10.2 + 14.1 + 15.2 декларації)

Підсумковий рядок, який повинен відповідати сумі рядків 10.2, 14.1 і 15.2 декларації з ПДВ. При округленні має використовуватися таке саме правило, як і при заповненні розділу I: суми в розрізі контрагентів указуються в гривнях з копійками, а при підсумовуванні в цьому рядку — округлюються до гривні. У такому разі розбіжності з даними декларації з ПДВ будуть мінімальними.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі