Теми статей
Обрати теми

Додаток 8 (Д8)

Редакція ПБО
Стаття

Додаток 8
«Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8)»

 

Згідно з п. 201.10 ПКУ в разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, що є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту.

До заяви повинні також додаватися копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Слід зауважити, що в разі подання декларації в електронному вигляді всі перелічені вище підтверджуючі документи (точніше, їх копії) має бути подано платником окремо в порядку, передбаченому для подання податкової звітності в паперовому вигляді. Це зазначено в листі № 7273.

Надходження такої заяви зі скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки продавця, який відмовив у видачі податкової накладної для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним податкових зобов’язань з ПДВ щодо такої операції.

Пунктом 20 розд. III Порядку № 41

установлено, що зазначена заява подається за формою згідно з додатком Д8 до декларації (відповідні форми заяв затверджені також як додатки до декларацій з ПДВ скороченої, спеціальної та переробного підприємства), про що робиться відповідна відмітка у відведеному для цього полі декларації. Раніше, нагадаємо, Закон про ПДВ теж надавав можливість подання такої заяви в цілях включення сум ПДВ до податкового кредиту без податкової накладної (див. п.п. 7.2.6), однак тоді вона заповнювалася в довільній формі.

Розглядати докладно заповнення цього додатка немає сенсу — воно цілком очевидне. Досить сказати, що основна частина додатка 8 включає дві таблиці, схожих за структурою інформації, що в них наводиться: одна заповнюється, якщо продавець товарів/послуг відмовився надати податкову накладну, інша — якщо податкову накладну продавцем усе ж видано, але з порушенням порядку її заповнення або порядку її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Останнє порушення може мати місце тільки для ПН, які згідно з

п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ підлягають внесенню до зазначеного реєстру та без реєстрації в ньому не дають права покупцю на податковий кредит.

Недоліки, закладені розробниками до обох таблиць додатка Д8, теж схожі. Наприклад, в обох таблицях пропонується вказувати тільки ті податкові накладні, за якими придбавалися товари/послуги з метою їх подальшого використання в межах госпдіяльності для здійснення операцій, що підлягають обкладенню ПДВ за основною ставкою. А як же бути експортерам, які придбавають товари/послуги для своєї госпдіяльності, якщо їх ставка (0 %) не згадується? Навряд чи їм, як і раніше, доведеться подавати заяву в довільній формі.

Окреме запитання викликає заповнення кол. 7 першої таблиці, де потрібно вказати номер і дату документа, що засвідчує факт відмови у видачі податкової накладної. Адже з наведеного вище

п. 201.10 ПКУ нічого подібного не випливає — про необхідність документування факту відмови в ньому немає жодного слова. Про спеціальний порядок документообігу між постачальниками та покупцями у відносинах з видачі податкових накладних (на зразок подання письмового запиту про видачу та отримання відповіді з відмовою) теж ніде не йдеться.

Найімовірніше, це чергова вигадка податківців (на кшталт тієї, коли вони примушують підтверджувати дату надходження запізнілої податкової накладної на підприємство рекомендованим листом з повідомленням). Аби тільки вона не призвела до неможливості отримання податкового кредиту тими заявниками, які в зазначеній колонці посилатимуться на усну форму відмови постачальника у видачі податкової накладної.

У всьому іншому заповнення додатка Д8 викликати труднощів не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі