Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування та сплати ЄСВ із винагороди за цивільно-правовими договорами

Редакція ПБО
Лист від 28.01.2011 р. № 1583/03-30

Щодо нарахування та сплати ЄСВ із винагороди за цивільно-правовими договорами

Лист Пенсійного фонду України від 28.01.2011 р. № 1583/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і повідомляє.

Статтею 2 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), який набрав чинності з 01.01.2011 р., визначено, що дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної із збором та веденням обліку єдиного внеску.

Відповідно до пункту 1 статті 4 Закону платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, та фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця).

Отже,

при укладанні юридичною особою цивільно-правового договору з фізичною особою — нерезидентом єдиний внесок сплачується на загальних підставах.

Базою для нарахування єдиного внеску

для зазначених платників відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з частиною п'ятою статті 8 Закону для вищезазначених платників єдиний внесок встановлюється у розмірі

34,7 відсотка винагороди за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до частини четвертої статті 7 Закону

єдиний внесок нараховується на суми, не зменшені на суму відрахувань податків, інших обов'язкових платежів, що відповідно до Закону сплачуються із зазначених сум, та на суми утримань, що здійснюються відповідно до Закону або за договорами позики, придбання товарів та виплат чи на інші цілі за дорученням отримувача.

Для фізичних осіб, які виконують роботи (надають послуги)

на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб, чи у фізичних осіб — підприємців або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, за цивільно-правовими договорами (крім фізичних осіб — підприємців, якщо виконувані ними роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію їх як підприємців) єдиний внесок встановлюється у розмірі 2,6 відсотка винагороди за цивільно-правовими договорами (частина восьма статті 8 Закону).

Наприклад

, фізичній особі нарахована винагорода за цивільно-правовим договором в сумі 7000,00 грн. Розмір нарахованого єдиного внеску із зазначеної суми становить 2429,00 грн. (7000 х 34,7 %), а утриманого — 182,00 грн. (7000 х 2,6 %).

 

Заступник голови правління В. Короневський



коментар редакції

Із суми винагороди за цивільно-правовими договорами,
що виплачується іноземцям, справляється ЄСВ

У листі, що коментується, Пенсійний фонд надав роз'яснення щодо справляння

страхувальниками-резидентами єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ) із сум винагород, що нараховуються (виплачуються) фізичним особам — нерезидентам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464)

роботодавці — юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, а також фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб, у тому числі, але не виключно, за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), та фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, є платниками ЄСВ.

Будь-яких винятків щодо необкладення ЄСВ сум винагород, що нараховуються (виплачуються) страхувальниками-резидентами фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, залежно від резидентського статусу таких фізичних осіб, Законом № 2464

не передбачено.

Таким чином, резиденти — юридичні особи та фізичні особи — підприємці

зобов'язані нараховувати та утримувати ЄСВ із винагород, що виплачуються за цивільно-правовими договорами іноземцям.

Сума винагороди за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовим договором

включається до бази для нарахування та утримання ЄСВ на підставі п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464.

Звертаємо увагу:

із суми орендної плати, що виплачується фізичній особі — орендодавцю за договором оренди, ЄСВ не справляється. Річ у тім, що незважаючи на те що договір оренди є цивільно-правовим договором, винагорода за цивільно-правовими договорами потрапляє до бази для справляння ЄСВ тільки в разі, якщо такий договір передбачає виконання робіт або надання послуг. Договір оренди не належить ані до договору про надання послуг, ані до договору про виконання робіт. Аналогічний висновок було зроблено Пенсійним фондом у Роз'ясненні щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 11.03.2011 р., розміщеному на офіційному сайті Пенсійного фонду www.pfu.gov.ua.

На суму винагороди за виконані роботи (надані послуги)

ЄСВ:

— нараховується за ставкою 34,7

% (абз. 5 ч. 5 ст. 8 Закону № 2464);

утримується за ставкою 2,6 % (ч. 8 ст. 8 Закону № 2464).

Інформація про нараховані суми винагороди за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами та суми ЄСВ, нараховані (утримані) з такої винагороди, відображається страхувальниками-роботодавцями у звіті за формою додатка 4 до Порядку формування і подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2.

 

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі