Теми статей
Обрати теми

Щодо дотримання двох умов для застосування нульової ставки з податку на прибуток

Редакція ПБО
Лист від 09.02.2011 р. № 2768/6/15-0315

Щодо дотримання двох умов для застосування нульової ставки з податку на прибуток

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.02.2011 р. № 2768/6/15-0315

 

Державна податкова служба України розглянула лист <…> щодо дотримання платниками податку на прибуток двох умов для користування нульовою ставкою з податку на прибуток згідно з п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу України і повідомляє.

Відповідно до п. 154.6 ст. 154 розділу III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс) визначено, що на період з 01.04.2011 р. до 01.01.2016 р. застосовуватиметься ставка 0 % для платників податку на прибуток, в яких:

— розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3 млн грн.;

— нарахована за кожний місяць звітного періоду заробітна плата працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншою, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом.

При цьому право на отримання пільги (у разі дотримання основних вимог) мають ті платники податку на прибуток, які відповідатимуть одному із визначених в пункті 154.6 ст. 154 Кодексу критеріїв.

Обмеження в 3 млн грн.

визначається наростаючим підсумком з початку звітного податкового періоду і закінчується останнім календарним днем такого періоду.

Згідно зі ст. 33 Кодексу податковим періодом визначається встановлений цим Кодексом період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків і зборів. Податковий період може складатися з кількох звітних періодів.

Підпунктом 2 підрозділу 4 розділу XX Кодексу визначено, що в 2011 році (з 01.04.2011 р. — дати набрання чинності розділом III Кодексу) платники податку на прибуток підприємств складають та подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди: II квартал, II і III квартали та II — IV квартали 2011 року.

Що стосується другої вимоги

, то нормою пункту 154.6 Кодексу зобов’язано платників податку, які хочуть користуватися пільгою, з 01.04.2011 р. до 01.01.2016 р. нараховувати штатним працівникам заробітну плату у розмірі не менше, ніж дві мінімальні заробітні плати.

У разі якщо хоча б в одному звітному податковому періоді норми п. 154.6 ст. 154 Кодексу не дотримуються, платник податку на прибуток втрачає право на таку пільгу і оподатковується на загальних підставах

.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Критерії для застосування нульової ставки

У листі аналізуються два, прямо скажемо, не найнагальніших питання застосування нульової ставки:

1) момент початку відліку трьохмільйонного критерію за доходами (ідеться про дохід звітного року, а не трьох попередніх років);

2) наслідки порушення іншого обмеження — двократної мінімальної заробітної плати.

Обидва критерії сформульовано в першому абзаці п. 154.6 ПКУ. Сама нульова ставка застосовується з 01.04.2011 р., але обмеження встановлено так: розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком

з початку року не повинен перевищувати зазначені три мільйони гривень. Звідси і виникло перше запитання — з якої дати все-таки починати контролювати дохід — з 1 січня чи з 1 квітня 2011 року?

З посиланням на податкові періоди 2011 року податківці відповідають, що розраховувати дохід для цілей порівняння з трьохмільйонним критерієм потрібно з початку звітного податкового періоду, тобто, по суті,

з 01.04.2011 р. Такий підхід, звісно, для платників податків є ліберальним, та й логічнішим (якщо врахувати, що у 2011 році застосовувати нульову ставку можна не раніше 1 квітня), однак, власне кажучи, п. 154.6 ПКУ не відповідає. Адже, як уже зазначалося, у ньому йдеться про початок року, а не про початок періоду, як це подають податківці.

Судячи з усього, такого підходу податківці дотримуватимуться тільки в 2011 році, оскільки обґрунтовують своє рішення нестандартними періодами саме 2011 року. Водночас не зовсім зрозуміло, як контролювати цей критерій у випадку, якщо на нульову ставку переходитимуть не платники податку на прибуток і не з 01.04.2011 р. Наприклад, єдиноподатник переходить «на нуль» з 01.07.2011 р. Якщо застосовувати підхід, викладений у листі (орієнтир на початок періоду, а не року), то таке підприємство повинне починати відлічувати дохід з 01.07.2011 р. (перший період починається з дати взяття на облік як платника податку на прибуток), що призведе до ще більшого перекручення норм ПКУ.

Що стосується другого запитання, то в листі надана відповідь, яка і так зрозуміла з тексту ПКУ: якщо хоча б в одному звітному податковому періоді норми п. 154.6 ПКУ не дотримуються,

платник податків втрачає право на таку пільгу та оподатковує прибуток на загальних підставах.

Зі свого боку зауважимо таке. По-перше, ця норма застосовується так би мовити «

на майбутнє», тобто в періодах, коли платник податків застосовує нульову ставку. Інакше кажучи, якщо у 2010 році або в I кварталі 2011 року зарплата виплачувалася в меншому розмірі, то це не є перешкодою для застосування нульової ставки з 01.04.2011 р.

По-друге, платник податків втратить право на застосування пільги тільки в тому році, в якому було допущено порушення. Ураховуючи наростаючий підсумок з податку на прибуток, повну ставку доведеться сплатити як за періоди,

що передують місяцю порушення критерію (у межах року), так і за періоди, наступні за місяцем порушення (у межах цього ж року). А от з наступного року платник податків може застосовувати нульову ставку (якщо немає порушення інших критеріїв).

Сам порядок визначення цього обмеження викладено в ПКУ дуже розпливчасто: незрозуміло, застосовувати його до абсолютної суми нарахованої зарплати за кожним працівником або з урахуванням виробітку (відпрацьованого часу), — чомусь у першому абзаці п. 154.6 ПКУ йдеться про зарплату кожного працівника, а потім у нормах цього ж пункту про

середню зарплату…

На жаль, на ці запитання офіційних відповідей з боку ДПАУ поки що немає. Свої варіанти ми запропонували у статті «Обираємо нульову ставку податку на прибуток: важливі перехідні моменти» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 20).

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі