Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань фінансування лікарняних виплат

Редакція ПБО
Лист від 16.03.2011 р. № 01-16-506

Щодо окремих питань фінансування лікарняних виплат

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.03.2011 р. № 01-16-506

(витяг)

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надає роз’яснення з наступних питань.

1.

До обласного відділення Фонду надходять звернення від страхувальників на отримання матеріального забезпечення, які у відповідності до статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464 (далі — Закон № 2464), уклали договори з територіальними органами Пенсійного фонду за місцем проживання про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в тому числі у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Вищезазначені суб’єкти господарювання одночасно є платниками єдиного податку. При цьому розрахунок допомоги добровільно застрахованим особам згідно з пунктом 23 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, здійснюється на підставі довідки про оподаткований дохід, виданої державним податковим органом.

На сьогоднішній день порядок видачі зазначеної довідки платнику єдиного податку не визначений.

Просимо надати роз’яснення, яким чином здійснюється розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності (вагітності та пологах) добровільно застрахованим особам — платникам єдиного податку, по страховим випадкам, які настали після 01.01.2011 р.

 

У зв’язку із набуттям чинності з 1 січня 2011 року Законом № 2464 фізичні особи — підприємці, платники єдиного податку (далі — ФОП — платники єдиного податку), беруть участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні за умови добровільної сплати єдиного внеску.

До набрання чинності Законом № 2464 такі особи, відповідно до постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.09.2003 р. № 57 «Про затвердження Порядку надходження до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності коштів, одержаних від сум єдиного податку, їх обліку та використання», мали право на матеріальне забезпечення, передбачене статтею 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240), в разі настання страхового випадку за умови сплати встановленого розміру податку.

Починаючи з 1 січня 2011 року, відповідно до статті 10 Закону № 2464, ФОП — платники єдиного податку у разі виявлення бажання брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме — участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, подають до територіального органу Пенсійного фонду України заяву про добровільну участь та укладають договір. Суму, на яку будуть нараховувати єдиний внесок, зазначені особи визначають самостійно та зазначають в договорі.

Так, відповідно до частини 1 статті 7 Закону № 2464 для платників, які обрали спрощену систему оподаткування, єдиний внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе та членів сім’ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

З дня набрання чинності Законом № 2464, відповідно до Розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень, суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування відповідно до Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» нараховують, обчислюють та сплачують єдиний внесок відповідно до цього Закону.

Згідно із статтею 4 Закону № 2240 особи, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за цим Законом за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Пунктом 8 Порядку № 1266 передбачено обчислення середнього доходу добровільно застрахованій особі виходячи із суми оподатковуваного доходу (прибутку), з якого сплачувалися страхові внески. Оскільки до Порядку № 1266 Кабінетом Міністрів України не внесені зміни у зв’язку із запровадженням Закону № 2464, то у даному випадку для добровільно застрахованих осіб — платників єдиного податку, це є сума, зазначена ними у договорі про добровільну участь, оскільки такі особи не ведуть облік оподаткованого доходу.

Відповідно до пункту 14 Порядку для добровільно застрахованих осіб середньоденний дохід обчислюється шляхом ділення нарахованого за розрахунковий період оподатковуваного доходу, з якого сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Отже, виходячи з наведеного,

ФОП — платникам єдиного податку надавати довідку про оподатковуваний дохід, що видається державними податковими органами за місцем проживання на підставі декларацій, поданих в установленому законодавством порядку, передбачену пунктом 23 Порядку, не потрібно. Одночасно повідомляємо, що з питання дії норми пункту 23 Порядку з 1 січня 2011 року та обчислення середнього доходу ФОП — платникам єдиного податку Виконавча дирекція Фонду звернулася за роз’ясненням до Міністерства соціальної політики (лист від 16.02.2011 р. № 01-06-259). Відповідь Міністерства соціальної політики буде надіслана виконавчим дирекціям обласних відділень Фонду.

 

2.

З якого рахунку і коли (до чи після отримання фінансування) страхувальник повинен сплатити утримання з листка непрацездатності, якщо застрахована особа хворіла повний місяць (з першого до першого числа).

Враховуючи при цьому, що змінами, внесеними до статті 21 Закону № 2240, фінансування, отримане від Фонду, не може бути спрямоване на задоволення вимог кредиторів при тому, що кредиторами в цьому випадку виступають Пенсійний фонд та Державна податкова адміністрація.

 

У заяві-розрахунку, яка подається страхувальниками до робочих органів Фонду, зазначається повна нарахована сума допомоги з урахуванням обов’язкових утримань (податок з доходів фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, аліменти, які утримуються з суми допомоги по тимчасовій непрацездатності).

Після надходження суми коштів, зазначеної у заяві-розрахунку, на окремий рахунок, страхувальник зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені статтею 52 Закону № 2240. Частина із страхових коштів, отриманих на окремий рахунок, спрямовується на сплату податку з доходів фізичних осіб, єдиного внеску та інших обов’язкових платежів.

Питання щодо перерахування страхувальниками обов’язкових платежів (податок з доходів фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, аліменти) з окремих рахунків, відкритих ними відповідно до статті 21 Закону № 2240, врегульовано листом Міністерства соціальної політики від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18.

Виконавча дирекція Фонду

не заперечує щодо перерахування страхувальником — роботодавцем податку з доходів фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, утриманих із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, за рахунок власних коштів з подальшою компенсацією цих витрат за рахунок коштів Фонду з окремого рахунку на розрахунковий рахунок страхувальника, проте не вправі надавати роз’яснення з питань сплати податків та інших обов’язкових платежів.

Тому Виконавча дирекція Фонду

звернулася до Державної податкової адміністрації та Міністерства соціальної політики з проханням надати роз’яснення щодо правомірності здійснення роботодавцями сплати податків та інших платежів, визначених законодавством України, з власного рахунку та їх подальшої компенсації з окремого рахунку.

<…>

 

Директор Е. Ушаков



коментар редакції

Про новий порядок фінансування страхувальників Фондом і не тільки

У листах, що коментуються, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) надав роз’яснення щодо застосування нового порядку фінансування страхувальників-роботодавців та надання матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам.

Звернемо увагу на основні моменти.

1. Починаючи з 01.01.2011 р.

право на матеріальне забезпечення (допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах, допомогу на поховання) та соціальні послуги, що надаються Фондом, мають лише фізичні особи — підприємці (далі — ФОП), у тому числі ті, що працюють на спрощеній системі оподаткування (єдиному податку), які беруть добровільну участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні, тобто є добровільно застрахованими особами.

ФОП, які бажають добровільно застрахуватися в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, повинні:

а) подати до

територіального органу Пенсійного фонду заяву про добровільну участь, а також копію таких документів: довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (у разі наявності), трудової книжки (у разі наявності), документа, що засвідчує особу, свідоцтва про державну реєстрацію ФОП;

б) укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (додаток 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5).

При цьому ФОП — платники єдиного податку

самостійно визначають та вказують у договорі суму, на яку нараховуватимуть єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ), але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Ставка ЄСВ

для ФОП, які добровільно беруть участь у соціальному страхуванні з тимчасової втрати працездатності, становить 36,6 %.

Право на матеріальне забезпечення виникає в добровільно застрахованої особи при одночасному виконанні таких двох умов

:

1)

договір про добровільну участь набрав чинності (набирає чинності з дня його підписання);

2)

відбулася фактична сплата ЄСВ (ЄСВ сплачується до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується).

Таким чином, однієї сплати ЄСВ у розмірі 36,6 % недостатньо для отримання матеріального забезпечення від Фонду в разі настання страхового випадку.

Обчислення середнього доходу

для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах добровільно застрахованим особам здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), виходячи із суми оподатковуваного доходу (прибутку), з якої сплачувалися страхові внески.

Що стосується

ФОП на єдиному податку, то для таких осіб обчислення середнього доходу для надання допомоги має здійснюватися виходячи з суми, зазначеної ними в договорі про добровільну участь. Подавати довідку про оподатковуваний дохід, що видається ДПС за місцем проживання на підставі декларацій, та передбачену п. 23 Порядку № 1266 для обчислення середнього доходу для виплати допомоги ФОП, платникам єдиного податку не потрібно.

Виплата допомоги добровільно застрахованим особам провадиться робочими органами Фонду через установи банків

у безготівковому порядку на рахунки, зазначені добровільно застрахованими особами при зверненні.

У листі, що коментується, Фонд не дав чіткої відповіді на запитання: чи повинні добровільно застраховані особи відкривати окремі спеціальні рахунки для отримання страхових коштів від Фонду, як того вимагає Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2011 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) від страхувальників-роботодавців. Однак згідно з усними роз’ясненнями фахівців Фонду

добровільно застрахованим особам відкривати окремі рахунки не потрібно.

2. Фінансування страхувальників здійснюється Фондом після надходження від страхувальника-роботодавця

заяви-розрахунку, в якій вказується повна нарахована сума допомоги без вирахування обов’язкових платежів.

Сума допомог, зазначена в заяві-розрахунку,

перераховується страхувальнику на окремий спеціально відкритий поточний рахунок, реквізити якого наведено в заяві-розрахунку.

Згідно з п. 9 Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26 (далі — Порядок № 26) після отримання грошових коштів на рахунок страхувальник-роботодавець зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені ст. 52 Закону № 2240, а саме:

— допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах —

у найближчий після отримання строк, установлений для виплати заробітної плати;

— допомоги на поховання —

не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів від Фонду.

Водночас у листі, що коментується, Фонд звертає увагу, що для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах очікувати найближчого дня виплати зарплати, у разі отримання фінансування від робочого органу Фонду, не обов’язково.

Страхувальник може відразу ж виплатити працівникам належну їм суму допомог. При цьому частина страхових коштів, отриманих на окремий рахунок для виплати застрахованим особам допомоги з тимчасової втрати працездатності, має бути перерахована в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), ЄСВ та інших обов’язкових платежів.

3. Якщо фінансування страхових виплат здійснюється Фондом після

граничного строку сплати обов’язкових платежів з нарахованих страхувальниками-роботодавцями допомог, зазначених у заяві-розрахунку, то Фонд не заперечує проти перерахування страхувальниками обов’язкових платежів, що утримуються із сум допомог, з поточного рахунка страхувальника (за рахунок власних коштів) із наступною компенсацією цих витрат за рахунок коштів Фонду, отриманих на окремий рахунок.

Незважаючи на таку лояльність Фонду щодо цього питання, здійснити на практиці процедуру компенсації (погашення) витрат страхувальника-роботодавця шляхом перерахування грошових коштів зі спеціального рахунка на поточний буде доволі складно, а то й зовсім нездійсненно. Адже подібну процедуру чинним

законодавством не передбачено. Наразі страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку, може бути використано страхувальником виключно на:

— надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам (

абзац четвертий ч. 2 ст. 21 Закону № 2240);

сплату утриманих з лікарняних ПДФО, ЄСВ та інших обов’язкових платежів (лист НБУ від 21.02.2011 р. № 25-111/406-2738, лист Мінпраці від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17).

Нагадаємо: раніше Фонд у листі від 04.03.2011 р. № 02-24-416 вказував на те, що перерахування страхувальниками-роботодавцями ЄСВ та ПДФО, які підлягають утриманню з нарахованої допомоги, за рахунок власних коштів із наступною компенсацією (погашенням цих витрат) Фондом Законом № 2240 та Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI

не передбачено (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25).

На нашу думку, якщо до кінця граничного строку сплати обов’язкових платежів

кошти з Фонду не надійшли, утримання з нарахованих допомог підприємство має сплатити самостійно зі свого основного поточного рахунка. Після надходження допомоги від Фонду на окремий рахунок слід перерахувати такі платежі повторно. Такі дії призведуть до виникнення переплати, яку можна або повернути як надмірно сплачені внески (податки), або зарахувати в рахунок сплати внесків (податків), утриманих із суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за іншими листками непрацездатності.

4. Якщо після виплати матеріального забезпечення у страхувальника-роботодавця

залишилися невикористані страхові кошти (тобто сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищила його фактичні витрати на надання матеріального забезпечення), страхувальник зобов’язаний повернути такі страхові кошти на розрахунковий рахунок органу Фонду, що здійснював фінансування, протягом 3 робочих днів. Ця вимога передбачена ст. 21 Закону № 2240 та п. 10 Порядку № 26. На жаль, зазначеними нормами не визначено, з якої дати слід відлічувати зазначений триденний строк — із дати надходження коштів від Фонду на рахунок роботодавця чи від дати виплати допомоги застрахованим особам.

Із роз’яснень фонду випливає, що роботодавець повинен повернути невикористані суми

протягом 3 робочих днів після дня здійснення виплат. Саме після виплати стануть відомі «фактичні витрати на надання матеріального забезпечення».

 

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі