Теми статей
Обрати теми

Складаємо декларацію з податку на прибуток за I квартал 2011 року: ураховуємо певні особливості

Редакція ПБО
Стаття

Складаємо декларацію з податку на прибуток за I квартал 2011 року: ураховуємо певні особливості

 

От і настав час відзвітувати підприємствам з податку на прибуток за старими правилами востаннє, адже з 1 квітня 2011 року діє вже новий податково-прибутковий порядок. Давайте пригадаємо, які важливі моменти має бути враховано платниками податків при складанні першоквартальної декларації.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.03 р. № 436-IV.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок № 143

— Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємства, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143.

 

Загальні моменти

 

Форма декларації

Декларація з податку на прибуток за I квартал 2011 року подається всіма платниками цього податку

незалежно від того, виникло в них у звітному періоді податкове зобов’язання чи ні.

Декларацію складають за формою та відповідно до правил, установлених

Порядком № 143. Хоча деякі платники податків звітують про отриманий прибуток за іншими формами, а саме:

— неприбуткові організації — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 233;

— страховики — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 31.03.2003 р. № 146;

— банки — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 31.03.2003 р. № 148;

— особи, які ведуть облік результатів спільної діяльності, — за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 30.09.2004 р. № 571.

Декларація складається із заголовної, двох основних частин та додатків. Квартальна декларація містить

7 додатків (К1 — К7). Проте якщо окремі рядки декларації не заповнюються у зв’язку з відсутністю відповідних операцій, додатки, передбачені такими рядками, не подаються (п. 3.1 Порядку № 143).

Декларація та додатки до неї

не підлягають обов’язковому скріпленню між собою (прошнуровуванню), про що прямо зазначено в п. 1.6 Порядку № 143.

Якщо платник податків вважає за доцільне роз’яснити окремі показники декларації, до неї він може додати

письмове пояснення, складене в довільній формі (див. п. 16.4 Закону про податок на прибуток). Про надання письмових пояснень робиться позначка у спеціальному полі декларації.

Оригінал декларації з відповідними додатками подається платником до податкового органу за своїм місцезнаходженням на одному двосторонньому аркуші формату А4 з відповідними додатками на односторонніх аркушах формату А4.

Декларація підписується керівником і головним бухгалтером та скріплюється печаткою підприємства.

Звертаємо увагу: згідно з вимогами

п. 46.2 ПКУ платники податків (крім малих підприємств) починаючи зі звітного періоду — I квартал 2011 року — разом з декларацією з податку на прибуток повинні подавати і квартальну або річну фінансову звітність у складі балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал та приміток до звітів. А малі підприємства повинні подавати разом з річною декларацією з податку на прибуток річну фінансову звітність у складі балансу (форма № 1-м) та звіту про фінансові результати (форма № 2-м).

Отже,

платники, що відносяться до великих та середніх підприємств, разом з першоквартальною декларацією з податку на прибуток зобов’язані подати й фінансову звітність за I квартал 2011 року. Підтвердження тому знаходимо в консультації фахівців ДПАУ, розміщеній у розділі 110.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua.

 

Строки подання декларації

Декларація з податку на прибуток подається

протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Це випливає з пп. 49.18 і 49.19 ПКУ.

Таким чином, декларацію за I квартал 2011 рік має бути подано

не пізніше 10 травня 2011 року.

Згідно з

п. 49.3 ПКУ платник податків для подання декларації може обрати один із таких способів:

а) подати її

особисто або через уповноважену на це особу;

б) надіслати

поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення. Це слід зробити не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації (п. 49.5 ПКУ). При цьому звертаємо увагу, що в разі відмови працівників податкового органу у прийнятті декларації у зв’язку з тим, що вона, наприклад, містить від’ємне значення об’єкта оподаткування, підприємство також має дотримуватись установленого 10-денного строку. Річ у тім, що норма, аналогічна нормі п.п. 4.1.7 Закону № 2181, згідно з якою декларація в подібних ситуаціях вважається поданою в момент її вручення підприємству поштового зв’язку, а граничний 10-денний строк, установлений для поштових відправлень, не діє, ПКУ не передбачена;

в) направити засобами електронного зв’язку

в електронній формі з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, установленому законодавством. Зауважимо, що платники податків, які належать до великих та середніх підприємств*, повинні подавати податкові декларації в електронному вигляді в обов’язковому порядку (п. 49.4 ПКУ).

* Згідно з ч. 7 ст. 63 ГКУ малими (незалежно від форми власності) вважаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує 70 млн грн. Великими підприємствами вважаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 250 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму 100 млн грн. Решта підприємств вважається середніми.

Зауважимо, що відзвітувати з податку на прибуток

за підсумками I кварталу 2011 року вперше повинні платники податків, які зареєструвалися в середині IV кварталу 2010 року. Це пов’язане з тим, що відповідно до п. 11.1 Закону про податок на прибуток перший звітний податковий період для таких платників уключає частину четвертого календарного кварталу 2010 року (яка починається з дати взяття платника на податковий облік та закінчується останнім календарним днем цього календарного кварталу) і повний перший календарний квартал 2011 року. Таким чином, закінченням першого звітного періоду з податку на прибуток для зазначених платників стане саме закінчення I кварталу 2011 року, а отже, декларація за цей період має бути складена та подана в установлений строк.

Подати свою першу декларацію за підсумками I кварталу 2011 року повинні і новостворені платники податків,

утворені в середині I кварталу 2011 року, адже оподаткування прибутку до 01.04.2011 р. здійснювалося за одними правилами (згідно із Законом про податок на прибуток), а з 01.04.2011 р. — здійснюватиметься за іншими правилами (згідно з ПКУ). Тому новачок за звітний період, який почнеться з дати взяття його на податковий облік у I кварталі 2011 року і закінчиться останнім календарним днем цього кварталу (31.03.2011 р.), подасть декларацію відповідно до норм Закону про податок на прибуток, а за звітні періоди: ІІ квартал, ІІ і ІІІ квартали, ІІ — IV квартали 2011 року складатиме та подаватиме декларації за правилами, установленими ПКУ.

Слід зауважити, що в

п.п. 152.9.2 ПКУ також установлено правило «подовженого» першого звітного періоду, аналогічне згаданому вище. Утім, не думайте, що якщо таке правило продовжує діяти, то і перша декларація має бути подана новачками за півріччя (з відображенням усіх операцій за I квартал згідно з вимогами розділу III ПКУ). Це не так.

Звернувшись до

перехідних положень ПКУ (які у 2011 році є більш спеціальними), а саме до його п. 2 підрозд. 4 розд. ХХ, ми побачимо, що з дати набуття чинності розд. III ПКУ платники податків повинні подавати декларацію за такі звітні періоди: ІІ квартал, ІІ і ІІІ квартали, ІІ — IV квартали 2011 року. Отже, установлено, що у 2011 році звітність з податку на прибуток за правилами розд. III ПКУ подається починаючи з ІІ кварталу (без урахування першого).

Викладене означає, що

в I кварталі 2011 року правило «подовженого» першого звітного періоду з податку на прибуток не діє, тобто за I квартал 2011 року декларацію має бути подано за загальними правилами (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду).

Аналогічної думки дотримуються працівники податкового відомства в консультації, розміщеній у розділі 110.30.01 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua.

 

Строки сплати податкового зобов’язання, визначеного в декларації

За правилом, установленим

п. 57.1 ПКУ, суму податкового зобов’язання, зазначеного в податковій декларації, платник податків повинен самостійно сплатити до бюджету протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання цієї декларації.

Останній день граничного строку сплати податкового зобов’язання, визначеного в декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року, припадає на

20 травня 2011 року.

 

Особливості складання декларації

 

Установлення 10 % ремонтного ліміту на 2011 рік

Відповідно до

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток платники податків мають право протягом звітного періоду віднести на валові витрати будь-які витрати, пов’язані з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, у тому числі витрати на поліпшення орендованих основних фондів, у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду.

Якщо вартість ремонту перевищує 10 %, сума перевищення розподіляється пропорційно сумі фактично понесених платником податків витрат на поліпшення основних фондів груп 2, 3, 4 або окремих об’єктів основних фондів групи 1 та збільшує балансову вартість основних фондів відповідних груп або окремих об’єктів основних фондів групи 1 станом на початок наступного розрахункового кварталу.

У 2011 році величина 10 % ремонтного ліміту визначається виходячи з сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів, що підлягають амортизації,

на початок 2011 року, тобто на 1 січня. Причому ці заповітні 10 % розраховуються для всього 2011 року (і для I кварталу, і для подальших податкових періодів) і для всіх груп основних фондів. Такий висновок випливає з п. 146.11 ПКУ, в якому чітко зазначено, що 10 % ремонтний ліміт застосовується до сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року. А початком звітного податкового року для всього 2011 року вважається 1 січня цього року.

При цьому майте на увазі: якщо встановлений ремонтний ліміт буде вичерпано вже в I кварталі 2011 року, то в наступних податкових періодах 2011 року права на відображення понесених витрат на ремонт основних засобів у складі витрат підприємство не матиме.

І ще декілька важливих моментів.

1.

Якщо підприємство до 01.01.2011 р. прийняло рішення про консервацію належного йому об’єкта основних фондів групи 1, воно не повинне враховувати його при розрахунку 10 % ремонтного ліміту на 2011 рік.

2.

Незважаючи на те що розрахований 10 % ліміт поширюється на витрати на ремонт як власних, так і орендованих основних фондів, вартість отриманих в оренду об’єктів не збільшує балансову вартість відповідних груп основних фондів. Отож, вартість орендованих об’єктів не враховується при розрахунку 10 % ліміту для відображення ремонтних витрат.

3.

Новостворені платники податків (зареєстровані у 2011 році) не можуть скористатися ремонтними нормами п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток. Це пов’язано з тим, що станом на початок першого звітного періоду (і будь-якого з наступних звітних періодів 2011 року) сукупна балансова вартість усіх груп основних фондів у таких платників податків дорівнює нулю.

Це ж стосується і платників, узятих на податковий облік

протягом IV кварталу 2010 року. Адже початок їх першого звітного періоду визначається як дата, на яку припадає взяття їх на податковий облік, а оскільки станом на цю дату в податковому обліку платників величина сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів дорівнює нулю, то протягом як першого звітного періоду, який закінчується останнім днем I кварталу 2011 року, так і всього 2011 року платники не мають права на створення та використання 10 % ремонтного ліміту. Підтвердження тому знаходимо в консультації працівників податкового відомства, опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 100, с. 61, а також в листі ДПАУ від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 56.

4.

Підприємства, які до 01.01.2011 р. перебували на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку, а з 01.01.2011 р. перейшли на загальну систему оподаткування, можуть у I кварталі та в подальших періодах 2011 року орієнтуватися на ремонтний ліміт для відображення у складі своїх валових витрат (з 01.04.2011 р. — витрат) витрат на ремонт наявних у них основних фондів (з 01.04.2011 р. — основних засобів).

При цьому якщо основні фонди були придбані платником ще

до переходу на єдиний податок (тобто в період перебування на загальній системі оподаткування), їх балансова вартість з метою розрахунку 10 % ремонтного ліміту визначається як залишкова вартість на момент повернення на загальну систему оподаткування за даними бухгалтерського обліку за умови, що платник поніс витрати на придбання цих основних фондів та використовує їх у своїй господарській діяльності (див., зокрема, запитання 11 листа ДПАУ «Відповіді на запитання платників податку про податковий облік та порядок нарахування амортизації» від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83 і консультацію, опубліковану в тижневику «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2009, № 11, с. 9).

А от якщо основні фонди підприємство придбало (самостійно виготовило)

у період роботи на єдиному податку, балансова вартість таких основних фондів, що зараховуються до відповідних груп, приймається на рівні їх залишкової вартості, яка визначається розрахунково, — за податковими нормами амортизації (див. консультацію фахівців ДПАУ, опубліковану в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 96, с. 44). Тобто податківці погоджуються з можливістю нарахування податкової амортизації за основними фондами, придбаними (спорудженими) в єдиноподатковий період, але для цього в цілях оподаткування пропонують здійснити перерахунок їх залишкової вартості (тобто відшукати вихідну суму для розрахунку податкової амортизації — вартість, що амортизується) «податковим» способом — перерахувавши її за правилами податкового обліку та із застосуванням податкових норм.

Суб’єкти, які перейшли (або повернулися) з 1 січня 2011 року до категорії платників податку на прибуток, можуть присвоїти основним фондам податковоприбутковий статус із цієї дати,

відобразивши їх у графі 3 таблиці 2 та у графі 3 таблиці 3 додатка К1/1 до декларації за I квартал 2011 року.

 

Індексація основних фондів на 1 січня 2011 року

Згідно з

п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток платники податків усіх форм власності мають право провести за підсумками попереднього року індексацію балансової вартості груп своїх основних фондів та нематеріальних активів станом на початок І кварталу наступного року на коефіцієнт індексації Кі, який визначається за формулою:

Кі = [І(а-1) — 10] : 100,

де

І(а-1) — індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація.

Проведення такої індексації можливе,

якщо коефіцієнт індексації (Кі) перевищує одиницю.

За даними Держкомстату, індекс інфляції за 2010 рік склав

109,1 %.

Таким чином, коефіцієнт для проведення індексації в 2011 році дорівнює

0,991 [(109,1 — 10) : 100], що менше одиниці, а отже, індексація балансової вартості груп основних фондів та нематеріальних активів на 01.01.2011 р. не проводиться.

 

Застосування знижених норм амортизації

Згідно з

п.п. 8.6.1 Закону про податок на прибуток платники податків мали право прийняти рішення про застосування до основних фондів норм амортизації, що не перевищують розміру підвищених норм, передбачених для нових основних фондів (підвищені норми амортизації для нових основних фондів запроваджено з 1 січня 2004 року).

Якщо ви в I кварталі 2011 року вирішили продовжувати застосовувати

знижені норми амортизації, оскільки застосовували їх і в попередні роки (починати вперше застосовувати такі норми з 1 січня 2011 року, на наш погляд, взагалі не мало сенсу), то нагадаємо, що це рішення має бути:

— прийнято

до початку звітного податкового року. Підтвердженням цього факту може бути наявність такої умови в обліковій політиці підприємства;

— доведено до відома податкового органу

разом з поданням декларації з податку на прибуток за I квартал такого звітного податкового року. Тобто до податкового органу разом з декларацією з податку на прибуток за I квартал 2011 року підприємство має подати заяву про застосування знижених норм амортизації.

Згідно з

п.п. 8.6.1 Закону про податок на прибуток знижені норми амортизації встановлюються платником податків на рік, застосовуються з початку року та їх розмір не може бути змінено протягом такого року.

Однак з 1 квітня 2011 року

ПКУ запроваджено нові правила оподаткування прибутку підприємств та відповідно нарахування амортизації основних засобів. Тому порядок застосування знижених норм амортизації згідно із Законом про податок на прибуток «працював» усього лише протягом I кварталу 2011 року.

Підкреслюємо:

для розподілу об’єктів основних засобів та інших необоротних і нематеріальних активів за новими податковими групами станом на 01.04.2011 р. платники податків повинні провести їх інвентаризацію. Докладніше питання проведення такої інвентаризації розглянуто у статті « Основні засоби: перехідні моменти» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 20).

 

Право на амортизацію основних фондів у новостворених підприємств

Підприємства, які зареєстровані в IV кварталі (жовтні — грудні) 2010 року та встигли на початку діяльності — протягом неповного початкового періоду роботи до 01.01.2011 р. (тобто періоду реєстрації),

що входить до першого звітного періоду, — придбати основні фонди, мають право на їх амортизацію. Тобто в разі придбання основних фондів в такі строки (уведення в експлуатацію об’єктів групи 1 або оприбуткування об’єктів груп 2 — 4) у платника податків станом на початок наступного повноцінного календарного кварталу роботи (що входить до першого звітного періоду), а саме на 01.01.2011 р. уже буде сформовано їх балансову вартість. А отже, він матиме законне право на амортизацію основних фондів в такому розрахунковому кварталі.

Таким чином, подаючи

першу декларацію з податку на прибуток (у цьому випадку за I квартал 2011 року), підприємство має право врахувати в ній амортизаційні відрахування, нараховані за перший повний календарний (розрахунковий) квартал роботи, що входить до складу такого першого звітного періоду (до речі, такий самий порядок нарахування амортизації справедливий і для основних фондів, які на момент реєстрації вже були у платника податків, — наприклад, були внесені до його статутного фонду). Такі роз’яснення надано в листі ДПАУ від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217. А докладніше ці питання розглянуто в статті «Новостворені підприємства: важливі організаційно-податкові моменти новачкам» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 88).

 

Перенесення збитків минулих звітних періодів

Загальне правило перенесення збитків.

Відповідно до п. 6.1 Закону про податок на прибуток платники податків, в яких за результатами 2010 року виникли збитки (що утворилися починаючи з 2006 року), мають можливість уключити суму таких збитків (з урахуванням амортизаційних відрахувань) до складу валових витрат I кварталу 2011 року.

Тобто підприємство, в якого в

рядку 08 декларації з податку на прибуток за 2010 рік фігурувало від’ємне значення об’єкта оподаткування, може перенести його, але вже без знаку «-», до рядка 04.9 декларації за I квартал 2011 року.

Ви знаєте, що в 2010 році починаючи з показників, які відображаються в декларації з податку на прибуток за звітний податковий період «3 квартали 2010 року», діяло

20 % обмеження на перенесення минулорічних збитків. З 1 січня 2011 року такого обмеження вже немає, тому разом із сумою збитків 2010 року на збільшення валових витрат I кварталу 2011 року платник податків має право віднести і ті 80 % таких збитків, які були «заморожені» до кінця 2010 року. На це вказує абзац другий п. 22.4 Закону про податок на прибуток.

Якщо за підсумками I кварталу 2011 року в декларації знов утворюється від’ємне значення, то

воно включається до витрат II кварталу 2011 року та наступних податкових періодів наростаючим підсумком до повного його погашення. Таку можливість надає платникам податків п. 3 підрозд. 4 розд. XX ПКУ.

У формі декларації з податку на прибуток, яку розроблено відповідно до норм

ПКУ та затверджено наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114, для обліку від’ємного значення об’єкта оподаткування I кварталу 2011 року, зафіксованого в рядку 08 першоквартальної декларації, передбачено рядок 06.6.

Що стосується перенесення збитків наступного року при здійсненні

пільгованої діяльності, то це питання розглянуто в статті «Книговидавнича справа: застосовуємо пільгу в оподаткуванні прибутку» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 96).

Правило перенесення минулорічних «ціннопаперових» збитків.

Унесенню до декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року підлягають і минулорічні «ціннопаперові» збитки. Тільки їх відображають в окремому «ціннопаперовому» обліку, який ведеться в розрізі видів цінних паперів за правилами п. 7.6 Закону про податок на прибуток та результати якого записуються в особливому додатку К3.

Отже, якщо в рядках 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 додатка К3 до декларації за 2010 рік було зафіксовано від’ємні значення (тобто збитки від операцій з цінними паперами відповідного виду), то вони підлягають перенесенню відповідно до рядків 1.3, 2.3, 3.3, 4.3, 5.3, 6.3, 7.3 додатка К3 до декларації за I квартал 2011 року.

А от щодо перенесення від’ємного значення, що утворилося за підсумками I кварталу 2011 року, до декларації за II квартал 2011 року податківці можуть висловитися проти, мотивуючи це тим, що у 2011 році звітність з податку на прибуток починаючи з ІІ кварталу подається без урахування показників І кварталу. Однак не забігатимемо наперед, адже до моменту подання декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року ще є час і контролери напевно повідомлять платників податків про те, що думають з цього приводу.

Правило перенесення минулорічних збитків від діяльності, що патентується.

Процедура перенесення збитків у розрізі окремих видів діяльності, що патентується, не пов’язана з процедурою перенесення від’ємного показника рядка 08 річної декларації з податку на прибуток до рядка 04.9 декларації наступного року.

Отже, якщо за підсумками 2010 року за будь-якими видами діяльності, що патентується, утворилося

від’ємне значення, його перенесення до декларації за I квартал 2011 року здійснюється в таблиці 3 додатка К6 до цієї декларації. Для цього в додатку призначено рядки А2.2, Б2.2, В2.2 і Г2.2, що є своєрідними аналогами рядка 04.9 декларації.

Майте на увазі, що таке перенесення від’ємного значення здійснюється суворо

в розрізі видів діяльності, що патентується, тобто від’ємні значення з рядків А4, Б4, В4, Г4 таблиці 3 додатка К6 до декларації за 2010 рік переносяться відповідно до рядків А2.2, Б2.2, В2.2, Г2.2 таблиці 3 додатка К6 до декларації за I квартал 2011 року.

Якщо за підсумками I кварталу 2011 року від провадження діяльності, що патентується, знов утворилося від’ємне значення, то його суму податківці, імовірно, відмовляться враховувати у II кварталі 2011 року та подальших податкових періодах з тієї ж причини, що і «ціннопаперові» збитки.

 

Невідображення вартості патентів, що не спрацювала на зменшення податку на прибуток у 2010 році

Для платників податків, які, крім інших видів діяльності, здійснюють і діяльність, що патентується,

п. 16.3 Закону про податок на прибуток було встановлено особливий порядок відображення в обліку податку на прибуток вартості патентів.

У зв’язку з цим, заповнюючи декларацію з податку на прибуток за I квартал 2011 року, слід мати на увазі: якщо за підсумками 2010 року частина вартості придбаних торгових патентів не зіграла у зменшення податку на прибуток, то такий непогашений до кінця року залишок

не переноситься на 2011 рік і в декларації за I квартал та наступні періоди 2011 року не відображається.

Також зауважимо, що з 01.01.2011 р. на зміну платі за торгові патенти, що раніше справлялася на підставі

Закону про патентування, прийшов збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності. Згідно з п.п. 14.1.68 ПКУ він є сумою коштів, яка сплачується за придбання та використання торгового патенту. А торговий патент для цілей розд. XII ПКУ — це державне свідоцтво з обмеженим строком дії на провадження певного виду підприємницької діяльності, користування яким передбачає своєчасне внесення до бюджету відповідного збору.

За роз’ясненнями фахівців податкового відомства, у декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року сума збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (яку вони ототожнюють з платою за торгові патенти) відображається в рядку 13 та в додатку К6 до декларації в межах суми, що не перевищує податкових зобов’язань з податку на прибуток від виду діяльності, для якої придбано торговий патент (див. консультацію, розміщену в розділі 11.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua).

Що стосується порядку податкового обліку торгових патентів, запровадженого з 01.04.2011 р., то він аналогічний тому, що діяв раніше.

Так, відповідно до

п.п. 139.1.10 ПКУ вартість патентів не включається до складу витрат платника податків, а враховується у зменшення податкового зобов’язання (див. п. 152.1 ПКУ). У п. 152.2 ПКУ встановлено, що платник податків, який здійснює діяльність, що патентується, повинен вести окремий облік доходів, отриманих від діяльності, що патентується, та витрат з урахуванням від’ємного значення як результату розрахунку об’єкта оподаткування.

У цій частині

п. 150.1 ПКУ передбачено таке: від’ємне значення, що утворилося за підсумками року від здійснення діяльності, що патентується, не переноситься до складу витрат наступного звітного періоду, а покривається за рахунок доходів такого платника податків, отриманих у наступних податкових періодах від такої діяльності.

Докладніше питання сплати цього збору розглянуто у статті «

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності — нова назва плати за торгові патенти в Податковому кодексі» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 21).

 

Перенесення дивідендного авансового внеску

Ви знаєте, що в розумінні

п.п. 7.8.8 Закону про податок на прибуток авансовий внесок, сплачений у зв’язку з нарахуванням (виплатою) дивідендів, є частиною податку на прибуток. У зв’язку з цим платники податку — емітенти корпоративних прав, державні некорпоратизовані, казенні або комунальні підприємства можуть провести залік — зменшити суму нарахованого податку на прибуток на суму авансового внеску, сплаченого при виплаті дивідендів. А якщо сума дивідендного авансового внеску виявиться більшою та перевищить суму нарахованого податку — перенести різницю на майбутні податкові періоди (у зменшення майбутніх податкових зобов’язань).

Це означає: якщо в декларації з податку на прибуток за 2010 рік у таблиці 1 додатка К6 було заповнено рядок

13.5.2 «залишок суми, що підлягає перенесенню на наступні звітні періоди», то в декларації за I квартал 2011 року його значення збільшить показник рядка 13.5 таблиці 1 цього додатка. Тобто сплачений у минулому 2010 року авансовий внесок не втрачається: він ураховується у зменшення зобов’язань з податку на прибуток за I квартал 2011 року (збільшує значення рядка 13.5 таблиці 1 додатка К6 до декларації з податку на прибуток за цей звітний період).

А якщо дивідендний авансовий внесок перевищив суму податку на прибуток за підсумками I кварталу 2011 року — тобто в рядку 13.5.2 таблиці 1 додатка К6 до декларації за I квартал фігурує певне значення? Чи можна такий «непокритий» залишок авансових внесків I кварталу 2011 року перенести на майбутні податкові періоди з метою зменшення зобов’язань з податку на прибуток II кварталу 2011 року та наступних податкових періодів? Судячи з консультації, розміщеної в розділі 110.15 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua, податківці

проти перенесення такої суми у зменшення податкового зобов’язання за підсумками II кварталу 2011 року та наступних періодів. На наш погляд, ця заборона не має під собою законних підстав. Перенести таке від’ємне значення можна (у звітності з податку на прибуток, яку розроблено відповідно до норм ПКУ, для відображення сум авансових внесків при виплаті дивідендів передбачено рядок 13.5 таблиці 1 додатка ЗП до декларації, тут і зафіксується «непокритий» залишок авансових внесків I кварталу 2011 року), але це рішення, імовірно, доведеться відстоювати перед податківцями.

 

Відображення залишків ТМЦ на 1 січня 2011 року

У I кварталі 2011 року підприємства ще повинні були вести облік приросту (убутку) балансової вартості запасів відповідно до

п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Результати такого обліку відображаються в таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. При цьому для здійснення перерахунку за п. 5.9 до декларації за I квартал 2011 року з декларації за 2010 рік слід перенести залишки ТМЦ. Робиться це так:

графа 3 «На початок звітного року»
таблиці 1 додатка К1/1 до декларації
за I квартал 2011 року

=

графа 5 «На кінець звітного періоду»
таблиці 1 додатка К1/1
до декларації за 2010 рік

Проте в деяких випадках ця рівність може і не виконуватися: наприклад, у ситуації, коли в декларації за I квартал платник податків, припустимо, вирішить виправити самостійно виявлені помилки, коригуючи у зв’язку з цим величину товарних залишків на початок року, тобто дані графи 3 таблиці 1 додатка К1/1.

До уваги

новачків, які стали на податковий облік у середині IV кварталу 2010 року! Для цієї категорії платників перший звітний податковий період уключає частину IV календарного кварталу 2010 року (яка починається з дати взяття підприємства на податковий облік та закінчується останнім календарним днем цього календарного кварталу) та повний І календарний квартал 2011 року. Отже, якщо такий новачок придбав ТМЦ у IV кварталі 2010 року, він не відображає їх залишки на 01.01.2011 р., тобто у графі 3 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації за I квартал 2011 року проставляється прокреслення. Підтвердження тому знаходимо в консультації податківців, розміщеній у розділі 11.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua.

Тепер стосовно підприємств, які

до 01.01.2011 р. перебували на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку, а з 01.01.2011 р. перейшли на загальну систему оподаткування. Вартість ТМЦ, придбаних та оприбуткованих такими підприємствами в період перебування на спрощеній системі оподаткування, не відображається у графі 3 таблиці 1 додатка К1/1 декларації за I квартал 2011 року та не включається до перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, оскільки витрати на придбання таких ТМЦ не було враховано у складі валових витрат.

При цьому якщо ТМЦ, що значаться в підприємства на 01.01.2011 р., були придбані ще

до переходу на єдиний податок, то їх можна записати у графу 3 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації за I квартал 2011 року.

 

Відображення переплати з податку на прибуток, що виникла за підсумками 2010 року

Якщо за підсумками 2010 року у платника податків виникла

переплата з податку на прибуток, яку він згідно з п. 16.16 Закону про податок на прибуток планує спрямувати в рахунок майбутніх податкових платежів, то врахувати її можна в рядку 16 декларації за I квартал 2011 року.

У ситуації, коли підприємство бажає

повернути переплачену суму на свій поточний рахунок, сума, що підлягає поверненню, має бути зазначена в рядку 18 декларації за I квартал 2011 року. При цьому платнику податків слід подати до податкового органу письмову заяву на повернення надміру сплачених коштів не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати (див. п. 102.5 ПКУ).

 

Відображення утримання та перерахування податковим агентом туристичного збору

З 1 січня 2011 року

ст. 268 ПКУ запроваджено туристичний збір, який прийшов на зміну курортному збору.

Такий збір справляється під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею) фізичних осіб.

Справляння збору може здійснюватися

податковими агентами:

а) адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими установами готельного типу, санаторно-курортними закладами;

б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення до будинків (квартир), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичними особами або фізичними особами — підприємцями, уповноваженими місцевою радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

У I кварталі 2011 року суми туристичного збору, отриманого від платників, уключаються податковими агентами до складу свого валового доходу та відображаються в

рядку 01.6 першоквартальної декларації з податку на прибуток.

У свою чергу, суми збору, які перераховуються до бюджету, уключаються до складу валових витрат податкового агента та відображаються в

рядку 04.6 декларації за I квартал 2011 року.

За роз’ясненнями ДПАУ, у разі заповнення рядка 04.6 декларації від платник податків має подати

додаток Р1 до річної декларації. Однак форма декларації, затверджена наказом № 143, не передбачає відображення в ній сум туристичного збору. У зв’язку з цим підприємство, що сплачує в І кварталі 2011 року такий збір, має право вписати до додатка Р1 додатковий рядок, в якому зазначити відповідну суму, і подати його разом з першоквартальною декларацією. При цьому до цієї декларації слід додати довідку довільної форми з розшифровкою вписаної суми, завірену підписом керівника або головного бухгалтера та печаткою підприємства (див. консультацію, розміщену в розділі 11.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua).

Від себе зауважимо, що додаток Р1 — річний і не повинен подаватися разом з декларацією за І квартал, сподіваємось, що податківці не висунуть додаткових вимог про подачу річних додатків до останньої декларації.

 

Відображення утримання та перерахування податковим агентом екологічного податку

Нагадаємо, що з 01.01.2011 р. на зміну збору за забруднення навколишнього природного середовища прийшов

екологічний податок.

Відповідно до

ст. 241.1 ПКУ податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення в разі використання палива, утримується та сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива.

До податкових агентів належать суб’єкти господарювання, які здійснюють:

— оптову торгівлю паливом;

— роздрібну торгівлю паливом (крім тих, які реалізують паливо, придбане у суб’єктів господарювання, зазначених вище).

Думаємо, що суми екологічного податку, утримані та перераховані до бюджету податковими агентами, у декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року повинні відображатися в такому самому порядку, що і суми туристичного збору, а саме:

— отримані від платників суми екологічного податку включаються податковими агентами до складу свого валового доходу та відображаються в

рядку 01.6 декларації;

— суми цього податку, сплачені до бюджету, уключаються до складу валових витрат та відображаються в

рядку 04.6 декларації.

Такими є основні особливості складання декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року. Бажаємо вам легко впоратися з цим завданням!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі