Теми статей
Обрати теми

Щодо включення до бази оподаткування ПДВ пенсійного збору на послуги стільникового зв'язку

Редакція ПБО
Лист від 12.04.2011 р. № 10374/7/16-1517

Щодо включення до бази оподаткування ПДВ пенсійного збору на послуги стільникового зв’язку

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.04.2011 р. № 10374/7/16-1517

 

Державна податкова адміністрація України у зв'язку із численними запитами платників податків, органів державної податкової служби та з метою належної організації адміністрування податку на додану вартість надає методичні рекомендації для підготовки податкових консультацій платникам щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку, що включається до ціни товарів (послуг), і повідомляє.

Пунктом 4.1 статті 4 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» було визначено, що база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), що включається до ціни товарів (послуг), згідно із законами України з питань оподаткування (

за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Пунктом 188.1 статті 188 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс) визначено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

До складу договірної (контрактної) вартості

включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Тобто,

суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку будуть вважатися сумою коштів, яка включається до складу договірної (контрактної) вартості.

З урахуванням викладеного,

з 1 січня 2011 року суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку включаються до бази оподаткування податком на додану вартість.

 

Заступник голови Комісії
 з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник голови О. Любченко



коментар редакції

ПДВ на збори до Пенсійного фонду
з вартості послуг стільникового зв’язку

До 01.01.2011 р. згідно із Законом про ПДВ збори до Пенсійного фонду на послуги стільникового зв'язку виключалися з бази обкладення ПДВ, про що прямо було зазначено в п. 4.1 Закону про ПДВ. ПКУ, зберігши в цілому колишній підхід до визначення бази оподаткування, усе ж привніс деякі новації. Тепер у п. 188.1 ПКУ вже немає згадки про збір до Пенсійного фонду з послуг стільникового зв'язку. Водночас залишилася згадка про те, що договірна ціна визначається з урахуванням

загальнодержавних податків і зборів.

Мабуть, таке формулювання спонукало деяких операторів стільникового зв'язку вилучати збір до Пенсійного фонду з бази оподаткування ПДВ вже в період дії ПКУ, адже формально цей збір

не названо в числі загальнодержавних у ст. 9 ПКУ. Цей же аргумент використовували автори Науково-практичного коментаря до Податкового кодексу України (під загальною редакцією М. Я. Азарова) та, як бачимо, їх позиція розійшлася з позицією ДПАУ.

На нашу думку, з урахуванням п. 2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (нагадаємо, у ньому йдеться про справляння податків і зборів, не передбачених ПКУ, і після набуття чинності ПКУ, причому в тому самому порядку, в якому вони справлялися до 01.01.2011 р.) та п. 9 ст. 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.2010 р. № 2857-VI (що вказує на загальнодержавний характер цього збору) збір до Пенсійного фонду з послуг стільникового зв'язку все-таки можна назвати

загальнодержавним за своєю суттю. У будь-якому разі «гумове» формулювання щодо того, що до складу договірної вартості включаються будь-які суми коштів, які передаються у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг, перекриває всі сумніви із цього приводу (можна, звісно, говорити, що цей збір сплачується не у зв'язку з компенсацією вартості послуг; проте до того, як у п. 4.1 Закону про ПДВ з'явилася згадка про цей збір, він уключався до бази, і це при тому, що прив'язка до компенсації вартості товарів/послуг тоді теж була присутня).

Проблема, що розглядається, не меншою мірою стосується і

споживачів послуг стільникового зв'язку. Адже отримавши від оператора податкову накладну з неправильно, на думку ДПАУ, зазначеними сумами, покупець послуг збільшив на її підставі податковий кредит. Причіпки до такої податкової накладної цілком можливі. Але ми сподіваємося, що з урахуванням значущості цієї проблеми (адже такими послугами користуються практично всі, а операторів не так уже багато), податківці не підходитимуть суворо до цього питання, тим більше, що одержувач послуг стільникового зв'язку включив до свого податкового кредиту суму меншу порівняно з тією, яку мав би включити, якби оператори керувалися листом ДПАУ, що коментується.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі