Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснень

Редакція ПБО
Лист від 31.03.2011 р. № 01-16-707

Про надання роз’яснень*

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 31.03.2011 р. № 01-16-707

(витяг)

 

<…>

Чи має право застрахована особа на оплату листка непрацездатності по вагітності і пологах, якщо вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років, а підприємство не працює і не сплачує єдиний соціальний внесок?

Відповідно до статті 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи.

 

Не встановлено періодичність надання заяв-розрахунків страхувальниками до робочих органів відділень Фонду.

Кількість заяв-розрахунків, які можуть подаватися роботодавцем протягом календарного місяця, законодавством не обмежена. З метою забезпечення своєчасності страхових виплат, відповідно до вимог частини першої статті 52 Закону № 2240, такі заяви подаються страхувальниками по мірі опрацювання документів, поданих застрахованими особами.

 

Чи необхідно на зворотній стороні заяви-розрахунку вказувати листки непрацездатності, які підлягають оплаті тільки за рахунок коштів підприємства (перші п'ять днів непрацездатності)?

Якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи тривала менше п'яти днів, то такі листки непрацездатності не підлягають оплаті за рахунок коштів Фонду і, відповідно, не зазначаються страхувальником в заяві-розрахунку.

<…>

 

Яким чином призначати виплати матеріального забезпечення застрахованим особам у разі відсутності коштів на рахунках страхувальника або через їх арешт (у зв'язку з вилученням із Закону 2240 пункту 4 статті 50)?

Фінансування необхідно здійснювати в порядку, визначеному законодавством, тобто через спеціально відкриті окремі рахунки. Кошти з цих рахунків можна використовувати лише для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

 

На який рахунок робочого органу (транзитний чи зворотнього фінансування) страхувальник повинен повертати невикористані страхові кошти? Чи повинен страхувальник повернути отриману суму матеріального забезпечення, за якою не з'явилась застрахована особа?

Страхувальник повинен повертати невикористані страхові кошти на рахунок зворотнього фінансування робочого органу Фонду, який здійснив фінансування. Суми матеріального забезпечення, не отримані застрахованою особою в строк (відрядження, хвороба), можуть бути віднесені на рахунок депонентів до отримання їх застрахованою особою.

<…>

 

Директор Е. Ушаков

 

* Див. також матеріал на с. 30. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі