Теми статей
Обрати теми

Про подання фінансової звітності суб'єктами малого підприємництва

Редакція ПБО
Лист від 12.04.2011 р. № 31-08410-06-5/9545, 04/4-7/214

Про подання фінансової звітності суб’єктами малого підприємництва

Лист Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України від 12.04.2011 р. № 31-08410-06-5/9545, № 04/4-7/214

 

Міністерство фінансів України та Державний комітет статистики України щодо подання фінансової звітності суб'єктами малого підприємництва повідомляють.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» для суб'єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати. Юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, зобов'язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва, один раз на рік.

Норми Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 № 39, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.03.2000 за № 161/4382 (із змінами), застосовуються:

— для складання

Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва (форми №№ 1-м та 2-м):

суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, які визнані такими відповідно до законодавства, крім довірчих товариств, страхових компаній, банків, ломбардів, інших фінансово-кредитних та небанківських фінансових установ, суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють обмін іноземної валюти, є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка вкладів, що належить юридичним особам — засновникам та учасникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищує 25 відсотків;

представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності;

— для складання

Спрощеного фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва (форми №№ 1-мс та 2-мс):

суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, що відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 розділу III Податкового кодексу України, та мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат.

Таким чином, суб'єкти малого підприємництва — юридичні особи, які

відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, зобов'язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва (форми №№ 1-мс та 2-мс), один раз на рік. Суб'єкти малого підприємництва — юридичні особи, які не відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, зобов'язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва (форми №№ 1-м та 2-м), щокварталу.

 

Перший заступник міністра фінансів України А. Мярковський

Голова комісії з проведення реорганізації Державного комітету статистики України — перший заступник голови Державного комітету статистики України

В. Піщейко



коментар редакції

Строки подання фінансової звітності суб'єктами малого підприємництва

Листом, що коментується, Мінфін роз'яснює порядок подання у 2011 році фінансової звітності юридичними особами — суб'єктами малого підприємництва.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III до суб'єктів малого підприємництва належать юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких

середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 70 млн грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон № 996) підприємства (у тому числі суб'єкти малого підприємництва)

зобов'язані подавати фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) згідно з установчими документами, а також органам виконавчої влади та іншим користувачам відповідно до законодавства (зокрема, органам статистики). Зазначена звітність подається щокварталу.

Водночас ч. 7 ст. 11 Закону № 996 установлює, що юридичні особи, які відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), зобов'язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва

один раз на рік. Докладно ці критерії розглядалися у статтях «Обираємо нульову ставку податку на прибуток: важливі перехідні моменти» та «Ставка податку на прибуток 0 %» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 20, с. 29 та № 32, с. 36 відповідно)

Згідно з ч. 3 ст. 11 Закону № 996 для суб'єктів малого підприємництва встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність

у складі балансу та звіту про фінансові результати. Форму скороченої фінансової звітності встановлено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва», затвердженим наказом Мінфіну від 25.02.2000 р. № 39 (далі — П(С)БО 25). Причому відповідно до змін, унесених наказом від 24.01.2011 р. № 25 до П(С)БО 25, було затверджено нові форми фінансової звітності для суб'єктів малого підприємництва, які повинні подаватися починаючи із звіту за I півріччя 2011 року (див. спільний лист Мінфіну та Держкомстату від 02.03.2011 р. № 31-34020-06-5/5837, № 04/4-7/137).

Так, суб'єктами малого підприємництва, які

відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ, і мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів та витрат (тобто тими, хто застосовує ставку податку на прибуток у розмірі 0 %), фінзвітність подається за спрощеними формами № 1-мс і № 2-мс. При цьому, як зазначено в листі, що коментується, вони подають звітність один раз на рік. Отже, платники податку на прибуток за ставкою 0 % зобов'язані подати фінзвітність до відповідних органів не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним.

Усі

інші суб'єкти малого підприємництва зобов'язані складати та подавати фінансову звітність до відповідних органів за формами № 1-м і № 2-м щокварталу. Згідно з нормами, установленими постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, звітність (крім зведеної та консолідованої) за квартал, півріччя та 9 місяців подається такими підприємствами не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, а за рік — не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним.

Зауважимо: ця вимога не поширюється на випадки подання звітності до органів державної податкової служби та державному реєстратору, для яких законодавством установлено інші строки.

Так, фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати подається

держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи не пізніше 1 червня року , наступного за звітним (ч. 3 ст. 14 Закону № 996).

Що стосується обов'язку подавати фінансову звітність підприємствами — платниками податку на прибуток

до органів державної податкової служби, то його встановлено п. 46.2 ПКУ. Абзацом другим зазначеного пункту визначено, що малі підприємства подають її разом з річною податковою декларацією, тобто один раз на рік протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року.

 

Наталія Вороная

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі