Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Декларацію з ПДФО скасовано, а форма № 1ДФ подається тільки при нарахуванні доходу

Редакція ПБО
Новини від 07.04.2011 р. № 3221-VI

Декларацію з ПДФО скасовано, а форма № 1ДФ подається тільки при нарахуванні доходу

 

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 07.04.2011 р. № 3221-VI

(далі — Закон № 3221) скасовано декларацію з ПДФО, яка багатьом запам'ятається як одне з найбільш безглуздих, непродуманих та короткодіючих нововведень Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Ця новина, здавалося б, має потрапити до категорії радісних, але багато хто, думаємо, зараз відчуває певну досаду. І те, що скасування відбулася в останній день строку подання декларації, тільки підсилює її. Якщо ж облишити емоції, то за фактом маємо таку ситуацію: Закон № 3221 набрав чинності 20.04.2011 р. (із дня його опублікування в газеті «Голос України», 2011, № 72 (5072), с. 6). Суб'єктів, які не подали декларацію з ПДФО за березень, до відповідальності притягнуто бути не може: 20 квітня 2011 року обов'язок подати декларацію вже не діяв, а отже, порушення допущено не було.

Друга добра новина:

податковий розрахунок за формою № 1ДФ з прокресленнями подавати не потрібно. Це пов'язане з тим, що Законом № 3221 до п. 176.2 ПКУ замість вказівки на те, що такий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду, уключена фраза, згідно з якою розрахунок подається тільки в разі нарахування доходів платнику податків податковим агентом протягом звітного періоду. Це правило поширюється у тому числі й на податковий розрахунок за формою № 1ДФ, що подається за І квартал цього року.

Однак таке формулювання не може не викликати запитання про те, чи потрібно подавати розрахунок за формою № 1ДФ, якщо у звітному періоді

не було нарахування доходу, але були факти його виплати. Нагадаємо: згідно із законодавством, що діяло до 01.01.2011 р., форму № 1ДФ можна було не подавати, якщо в звітному періоді податковим агентом дохід не нараховувався і не виплачувався. Слід зауважити, що нова редакція п. 176.2 ПКУ дає підстави для висновку про те, що тепер підхід буде навіть ще ліберальнішим: якщо у звітному періоді дохід не нараховувався, то податковий розрахунок за формою № 1ДФ подавати не потрібно, навіть якщо були факти виплати доходу. Непрямим аргументом може бути вказівка в пояснювальній записці до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення деяких норм Податкового кодексу України) на те, що «для недопущення безпідставного зростання податкової звітності податковий розрахунок подається податковим агентом незалежно від факту виплати доходу, однак за умови, що в податковому періоді відбулося нарахування (обчислення) такого доходу до сплати».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі