Теми статей
Обрати теми

Виплати працівникам відповідно до Інструкції № 5

Редакція ПБО
Стаття

Виплати працівникам відповідно до Інструкції № 5

 

Ні для кого не секрет, що нинішній 2011 рік ознаменувався значними змінами як у податковому законодавстві країни, так і в законодавстві у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування. У сьогоднішньому номері пропонуємо вашій увазі вже традиційну таблицю оподаткування виплат фізичним особам, складену з урахуванням останніх змін у чинному законодавстві.

Катерина СКРИПКІНА, Лілія УШАКОВА, Алла СВІРІДЕНКО,
економісти-аналітики Видавничого будинку «Фактор»

 

Перш ніж перейти безпосередньо до самої таблиці, прокоментуємо порядок її складання та окремі питання заповнення її основних граф.

Графа 2 «Вид виплати»

. При заповненні цієї графи за основу взято виплати, перелічені в Інструкції № 5. Нагадаємо: цей документ розроблений відповідно до Закону про оплату праці та містить детальну розшифровку складу фонду оплати праці підприємства, а також включає перелік виплат, які не входять до фонду оплати праці.

Так, відповідно до

Інструкції № 5 фонд оплати праці підприємства включає три види виплат:

— основну заробітну плату (

п. 2.1 Інструкції № 5);

— додаткову заробітну плату (

п. 2.2 Інструкції № 5);

— інші заохочувальні та компенсаційні виплати (

п. 2.3 Інструкції № 5).

Виплати, не зазначені в

пп. 2.1 — 2.3 Інструкції № 5, не включаються до фонду оплати праці підприємства. Склад таких виплат наведено в розд. 3 Інструкції № 5.

Графа 3 «Розрахунок середньої заробітної плати для: лікарняних».

При визначенні необхідності включення тієї чи іншої виплати до розрахунку середньої заробітної плати для оплати лікарняних слід керуватися вимогами Порядку № 1266. Так, згідно з абзацом першим п. 7 Порядку № 1266 середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), визначені згідно з Інструкцією № 5 та підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, з яких сплачувалися страхові внески до фондів соціального страхування (з 01.01.2011 р. — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).

Таким чином, до розрахунку середньої заробітної плати включаються виплати, нараховані працівнику в розрахунковому періоді, які відповідають

одночасно таким вимогам:

1) включаються до фонду оплати праці згідно з

Інструкцією № 5;

2) обкладаються податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО);

3) обкладаються єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Крім того, зазначені виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати, тільки якщо вони нараховані

за фактично відпрацьований час. Виплати за невідпрацьований час не враховуються при розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних.

Графа 4 «Розрахунок середньої заробітної плати для: декретних».

Розрахунок середньої заробітної плати для нарахування допомоги по вагітності та пологах також здійснюється відповідно до Порядку № 1266. При цьому до розрахунку включаються всі виплати, що входять до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, з яких сплачувалися ПДФО та страхові внески (з 01.01.2011 р. — ЄСВ). Причому зверніть увагу: у зв'язку з тим, що декретні розраховуються виходячи з календарних днів, до розрахунку середньої зарплати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах необхідно включати всі виплати як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час. Докладно про всі нюанси розрахунку та нарахування лікарняних і декретних можна прочитати в тематичному номері «Декретні, лікарняні…» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 24).

Графа 5 ««Розрахунок середньої заробітної плати для: відпускних».

При визначенні переліку виплат, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати для розрахунку відпускних, слід керуватися Порядком № 100. При цьому перелік виплат, які включаються до розрахунку, наведено в п. 3 Порядку № 100. А от виплати, що не враховуються при розрахунку середньої зарплати, перелічено в п. 4 цього документа. Основні правила розрахунку відпускних детально розглянуто у статті «Порядок розрахунку відпускних» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 40).

Графи 6 — 7 «Індексація», «Компенсація».

У цих графах таблиці міститься інформація про необхідність індексації відповідних видів доходів, нарахованих фізичним особам, а також їх компенсації у зв'язку з порушенням строків виплати. Нагадаємо, що загальні принципи здійснення індексації встановлено Законом про індексацію, а також Порядком № 1078. У свою чергу, питання проведення компенсації регулюються Законом про компенсацію та Порядком № 159.

Докладніше про порядок проведення індексації та компенсації читайте у статтях «Проводимо індексацію грошових доходів громадян» та «Компенсація за несвоєчасну виплату заробітної плати» відповідно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 5). Крім того, ці питання докладно розглянуто в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2010, спецвипуск № 9.

Графа 8 «Витрати».

Користуючись даними цієї графи, читачі дізнаються, які з виплат, наведених в Інструкції № 5, може бути включено до складу витрат підприємства відповідно до розд. III «Податок на прибуток» ПКУ , який набрав чинності з 01.04.2011 р., і наразі визначає основні правила формування витрат підприємства.

Графи 9 — 10 «ПДФО (ознака доходу)», «ПСП».

З 01.01.2011 р. порядок обкладення ПДФО доходів, що виплачуються фізичним особам, визначено розд. IV ПКУ.

Як і раніше, згідно з

п. 164.6 ПКУ при нарахуванні доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму утриманого з неї ЄСВ та податкової соціальної пільги (за наявності права на неї).

Згідно з

п.п. 169.4.1 ПКУ податкова соціальна пільга (далі — ПСП) застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), за умови, що розмір такої заробітної плати не перевищує суму, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 грн. У 2011 році граничний розмір заробітної плати, що дає право на застосування ПСП, становить 1320 грн.

Для платника податків — одного з батьків, який утримує двох і більше дітей віком до 18 років, граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, визначається кратно кількості дітей (у 2011 році — добуток 1320 грн. та відповідної кількості дітей). При цьому для другого з батьків граничний розмір заробітної плати для отримання ПСП визначається на загальних підставах.

Отже, у зв'язку з тим, що згідно зі

ст. 169 ПКУ заробітна плата — єдиний вид доходів фізичних осіб, до якого може бути застосовано ПСП, чітке розуміння того, які виплати включаються до поняття «заробітна плата», необхідно для відповіді на запитання, чи має працівник право на ПСП.

У 2011 році діють такі розміри ПСП:

— звичайна — 470,50 грн. (

п.п. 169.1.1 ПКУ);

— підвищена — 705,75 грн. (

п.п. 169.1.3 ПКУ);

— максимальна — 941 грн. (

п.п. 169.1.4 ПКУ).

Для осіб, які користуються пільгою «на дітей» (

п.п. 169.1.2 та пп. «а», «б» п.п. 169.1.3 ПКУ), ПСП застосовується в розрахунку на кожну дитину до 18 років.

Докладніше про порядок оподаткування заробітної плати, що діє з 2011 року, див. у статті «Новий порядок оподаткування зарплати» в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 9.

Відомості про те, які з виплат, зазначених в

Інструкції № 5, підлягають обкладенню ПДФО у складі заробітної плати, і до яких з них застосовується ПСП, наведено в таблиці.

Усі персоніфіковані виплати (як ті, що обкладаються ПДФО, так і ті, що ним не обкладаються), нараховані фізичним особам, підприємство відображає в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Ознаки доходу, з якими слід відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ виплати, передбачені

Інструкцією № 5, також наведено в таблиці.

Графи 11 — 12 «ЄСВ: нарахування, утримання»

. Згідно зі ст. 7 Закону № 2464 до бази нарахування ЄСВ уключаються:

1)

нарахована заробітна плата за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно із Законом про оплату праці;

2)

оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів фондів соціального страхування;

3) сума винагороди, що виплачується

фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Виняток становлять суми винагород за цивільно-правовими договорами, укладеними з фізичними особами — підприємцями, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію їх як підприємців*. У такому разі сума винагороди не включається до бази для нарахування й утримання ЄСВ та не обкладається зазначеним внеском.

* У діючій на сьогодні формі свідоцтва про держреєстрацію інформація про види діяльності не наводиться. За роз’ясненнями ПФУ (див. лист від 06.01.2011 р. № 167/03-30 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 22) для підтвердження виду діяльності, що провадиться підприємцем, можна використовувати інформацію про види діяльності, яка надається державним реєстратором.

Нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, що дорівнює п'ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом

(ч. 3 ст. 7 і п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464). Сума доходу працівника, що перевищує зазначену максимальну величину, ЄСВ ані в частині нарахувань, ані в частині утримань не обкладається .

Нагадаємо: у 2011 році максимальна величина бази для нарахування ЄСВ становить:

— у січні — березні —

14115,00 грн.;

— у квітні — вересні —

14400,00 грн.;

— у жовтні — листопаді —

14775,00 грн.;

— у грудні —

15060,00 грн.

Докладно про порядок справляння ЄСВ читайте у статті «ЄСВ: нараховуємо правильно, сплачуємо вчасно» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 96.

Скорочення, прийняті в таблиці:

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб;

ПСП — податкова соціальна пільга.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі