Теми статей
Обрати теми

2. Інші виплати, що не належать до фонду оплати праці (п. 3 інструкції № 5)

Редакція ПБО
Стаття

Пункт Інструк-
ції № 5

Види виплат

Розрахунок середньої з/п для:

Індек-
сація

Компен-
сація

Витрати

ПДФО
(ознака
доходу)

ПСП

ЄСВ

лікарня-
них

декрет-
них

від-
пускних

нарах-
ування

утри-
мання

2. ІНШІ ВИПЛАТИ, ЩО НЕ НАЛЕЖАТЬ ДО ФОНДУ ОПЛАТИ ПРАЦІ (П. 3 ІНСТРУКЦІЇ № 5)

3.1

Внески підприємств на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

-

-

-

-

-

+

-
(Х)1

-

-

-

1

Згідно з Порядком № 1020 суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування платника податку, що вносяться за рахунок його роботодавця в розмірах, визначених законом, підлягають відображенню в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «133». Однак, на нашу думку, зазначені суми в Податковому розрахунку відображати не потрібно, оскільки вони сплачуються за рахунок коштів роботодавця і не є доходом працівника, крім того, вони не персоніфіковані, оскільки нарахування ЄСВ здійснюється на загальний фонд оплати праці.

3.2

Допомоги та інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів фондів державного соціального страхування:

— допомога по тимчасовій непрацездатності*

-

-

+

-

+

-

+1
(101)

+

+2

+2

— допомога по вагітності та пологах*

-

-

+3

-

+

-

-
(128)

-

-

-

* Про порядок нарахування та виплати лікарняних і декретних див. статтю «Соцстрахівські» допомоги: виплачуємо по-новому» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33, с. 30.

— допомога при народженні дитини

X4

— допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

X4

3.2

— допомога на поховання*

-

-

-

-

-

-

-
(146)

-

-

-

* Про порядок нарахування та виплати допомоги на поховання див. статтю «Соцстрахівські» допомоги: виплачуємо
по-новому»
// «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33, с. 30.

— оплата путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення

-

-

-

-

-

-

-
(156)

-

-

-

1

Для цілей оподаткування прирівнюються до заробітної плати.
2 Допомога по тимчасовій непрацездатності обкладається ЄСВ за ставкою 33.2 % у частині нарахувань (ч. 6 ст. 8 Закону № 2464) та за ставкою 2 % у частині утримань (ч. 12 ст. 8 Закону № 2464).
3 Допомога по вагітності та пологах уключається до складу виплат, що враховуються при визначенні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток (лист Мінпраці від 22.06.2006 р. № 4201/0/14-06/13 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 94).
4 Допомога при народженні дитини, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачуються органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання застрахованої особи (ст. 5 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII).

3.3

Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, установи, організації*

-

-

+

-

+

+

+
(101)

+

+1

+1

* Про порядок оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється підприємством за рахунок власних коштів, див. тематичний номер «Декретні, лікарняні…» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 24.

1

Суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, обкладається ЄСВ за ставкою 33,2 % у частині нарахувань (ч. 6 ст. 8 Закону № 2464) та за ставкою 2 % у частині утримань (ч. 12 ст. 8 Закону № 2464).

3.4

Соціальні допомоги та виплати за рахунок коштів підприємства, установлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, на народження дитини, сім'ям з неповнолітніми дітьми)

-

-

-

-

-

-

+
(126)

-

-

-

3.5

Внески підприємства згідно з договорам добровільного медичного страхування працівників і членів їх сімей*

-

-

-

-

-

-1

+
(126)

-

-

-

1

До складу витрат не включаються на підставі п.п. 140.1.6. ПКУ.

3.5

Внески роботодавця згідно з договорами пенсійного страхування працівників і членів їх сімей:

— у сумі, що не перевищує 15 % нарахованої таким роботодавцем заробітної плати найманому працівнику — платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який сплачується пенсійний внесок, але не більше величини розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу, установленого на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., на місяць
(у 2011 році — 1320 грн.)

-

-

-

-

-

+1

-2
(125)

-

-

-

3.5

— внески за договором недержавного пенсійного забезпечення понад зазначену суму, а також за договорами страхування членів сім'ї працівників

-

-

-

-

-

-

+
(124)

-

-

-

1

До прийняття змін до законодавства про пенсійну реформу (впровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування) уключаються до витрат на підставі п. 142.2 ПКУ з урахуванням положень п. 11 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
2 Не включається до оподатковуваного доходу на підставі п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ.

3.6

Одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію згідно з діючим законодавством та колективними договорами (включаючи грошову допомогу державним службовцям та науковим (науково-педагогічним) працівникам)

-

-

-

-

-

-/+1

+
(101)2

+2

-

-

1

Якщо ця виплата встановлена чинним законодавством, то вона може бути включена до витрат на підставі п. 142.2 ПКУ.
2 Згідно з роз'ясненнями податківців, наданими в Єдиній базі податкових знань на офіційному веб-сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua) за кодом 160.03, ця виплата підпадає під поняття «заробітна плата», а отже, ураховується при визначенні граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП.

3.8

Суми вихідної допомоги при припиненні трудового договору

-

-

-

-

-

+1/-

+2
(127)

-

-

-

1

Ця виплата в розмірі, передбаченому чинним законодавством, уключається до витрат на підставі п. 142.2 ПКУ.
2 Згідно з роз'ясненнями ДПАУ, наданими в листі від 09.03.2011 р. № 4628/6/17-0715 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25), сума вихідної допомоги, що виплачується у випадках, передбачених КЗпП, уключається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку відповідно до п.п. 164.2.18 ПКУ як інші доходи, які у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «127». Проте в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 1011, № 9 податківці, як і раніше, відносять цю виплату до зарплати.

3.9

Суми, нараховані працівникам за час затримки розрахунку
при звільненні

-

-

-

-

-

-1

+
(101)2

-

-

-

1

На нашу думку, такі суми до витрат не включаються, оскільки вони є свого роду штрафною санкцією, що накладається на роботодавця за несвоєчасний розрахунок зі звільненим працівником.
2 Незважаючи на те що на момент виплати такого доходу підприємство не буде роботодавцем платника податків, на думку податківців (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2011, № 9, с. 20), цю виплату слід відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «101».

3.10

Витрати на платне навчання працівників і членів їхніх сімей, не пов'язане з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом

-

-

-

-

-

-

-1/+
(1451/126)

-

-

-

1

З 01.01.2011 р. сума оплати за навчання фізичної особи (як працівника, так і непрацівника підприємства) у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах у розмірі, що не перевищує граничного розміру доходу, розрахованого згідно з положеннями абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2011 році — 1320 грн.), у розрахунку на кожний повний або неповний місяць підготовки чи перепідготовки та за умови, що з такою особою укладено письмовий договір (контракт) про взяті зобов'язання відпрацювати в роботодавця після закінчення навчального закладу та отримання спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років, не обкладається ПДФО (п.п. 165.1.21 ПКУ). Умова, згідно з якою навчання має відбуватися за профілем діяльності підприємства, у ПКУ відсутня. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ така неоподатковувана сума відображається з ознакою доходу «145».
При невиконанні умов, визначених п.п. 165.1.21 ПКУ, сума, сплачена за навчання, уключається до оподатковуваного доходу платника податків у вигляді додаткового блага. Оскільки ця виплата є негрошовим доходом, об'єкт обкладення ПДФО розраховується з урахуванням «натурального» коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ.

3.11

Витрати підприємств на покриття витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій

-

-

-

-

-

+1

Х

-

-

-

1

До складу витрат включається на підставі п.п. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ.

3.12

Виплати в установленому розмірі особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи (крім зазначених у пп. 2.2.1, 2.2.12)

-

-

-

-

-

-

-1
(130)

-

-

-

1

Сума відшкодування платнику податків розміру шкоди, заподіяної йому внаслідок Чорнобильської катастрофи, у порядку та сумах, визначених законом, не обкладаються ПДФО (п.п. 165.1.3 ПКУ).

3.13

Компенсація моральної шкоди працівникам за рахунок коштів підприємства, що виплачується за рішенням суду

-

-

-

-

-

-

-1/+
(1271/120)

-

-

-

1

Не обкладаються ПДФО суми, які за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, нанесених платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю; проценти, отримані від боржника в результаті прострочення виконання ним договірного зобов'язання; пеня, що сплачується на користь платника податку за рахунок бюджету (цільового страхового фонду) унаслідок несвоєчасного повернення надмірно сплачених грошових зобов'язань чи інших сум бюджетного відшкодування; суми втрат, завданих платнику податку актами, визнаними неконституційними, або незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду, що відшкодовуються державою в порядку, установленому законом (пп. «а» — «г» п.п. 164.2.14 ПКУ). Такі неоподатковувані виплати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «127». Оподатковуваний дохід ПДФО у вигляді компенсації немайнової (моральної) шкоди відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «120».

3.14

Винагорода за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури і мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництва, установ мистецтва та (або) оплати їх праці, що розраховується за ставками (розцінками) авторської (постановочного) винагороди, нарахованої на цьому підприємстві

-

-

-

-

-

+

+
(103)

-

-/+1

-/+1

1

За неслужбовими творами ЄСВ обкладатиметься лише винагорода за авторськими договорами замовлення, тобто коли авторським договором передбачається написання твору для замовника.

3.15

Витрати на відрядження:

— добові в межах норм, вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення, а також компенсаційні виплати та добові, що виплачуються при переїзді на роботу в іншу місцевість згідно з чинним законодавством

-

-

-

-

-

+

-
(Х)

-

-

-

— добові понад установлені норми

-

-

-

-

-

-

+
(126)

-

-

-

3.16

Надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер, у розмірах, визначених чинним законодавством

-

-

-

-

-

+

+1
(101)

+

-

-

1

У період дії Закону № 899 податківці в листі від14.05.2007 р. №4639/6/17-0716 вказували, що ця виплата в розмірі, передбаченому колективним договором або трудовим договором, повинна включатися до складу заробітної плати та обкладатися ПДФО в її складі. На нашу думку, такий підхід має зберегтися і період дії ПКУ. При встановленні граничних розмірів надбавок (польового забезпечення) підприємствам, установам, організаціям, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, слід ураховувати вимоги, установлені постановою КМУ «Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер» від 31.03.99 р. № 490. Виняток становлять випадки, коли в колективному договорі роботи, які проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер, визначені як відрядження. При цьому такі відрядження має бути документально оформлено відповідним чином.

3.17

Витрати на колективне харчування плавскладу річкового, морського та рибопромислового флотів, а також харчування льотного складу цивільної авіації при виконанні завдань польоту, які можуть бути прирівняні до добових витрат, що виплачуються в період відрядження

-

-

-

-

-

+

-1
(127)

-

-

-

1

Про необкладення таких сум ПДФО в період дії Закону № 889 зазначалося в листі ДПАУ від 16.12.2005 р. № 12717/6/17-3116 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 56). Оскільки зараз в оподаткуванні цих виплат нічого не змінилося, то було б послідовно з боку ДПАУ, якби вона й далі продовжувала таку свою політику.

3.19

Вартість виданого згідно з діючими нормами спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування або відшкодування витрат працівникам за придбання ними спецодягу та інших засобів індивідуального захисту в разі невидачі їх адміністрацією

-

-

-

-

-

+1

-2 /+3 (1362/1263)

-

-

-

1

Згідно з п.п. 140.1.1 ПКУ до складу витрат уключаються витрати платника податку на забезпечення найманих працівників спеціальним одягом, взуттям, спеціальним (форменим) одягом, мийними та знешкоджувальними засобами, засобами індивідуального захисту, необхідними для виконання професійних обов'язків, а також продуктами спеціального харчування за переліком, що встановлюється Кабінетом Міністрів України, який для банківських установ доповнюється переліком, затвердженим Національним банком України.
2 Вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування та іншого майна, спеціального одягу і взуття, якими роботодавець забезпечує платника податку в межах заходів щодо охорони праці та в межах норм і переліків, установлених нормативно-правовими актами, не обкладається ПДФО на підставі п.п. 165.1.9 ПКУ та в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображається з ознакою доходу «136». Також не включається до оподатковуваного доходу працівника відшкодування вартості витрат працівника на придбання ним за рахунок власних коштів спеціального одягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо необхідність такого придбання виникла у зв'язку з порушенням роботодавцем установленого нормами строку видачі спецодягу, а придбаний спецодяг було оприбутковано підприємством
.
3 Вартість спецодягу та засобів індивідуального захисту, що були видані понад установлені норми, включається до оподатковуваного доходу з урахуванням «натурального» коефіцієнта та відображається в Податковому розрахунку з ознакою доходу «126» як додаткове благо (п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ). Крім того, якщо платник податків, який припиняє трудові відносини з роботодавцем, не повертає зазначене майно, граничний строк використання якого не настав, його первісна вартість включається до загального оподатковуваного доходу такого працівника у вигляді додаткового блага при остаточному розрахунку. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такий дохід також відображається з ознакою доходу «126».

3.20

Вартість придбаних підприємством проїзних квитків, які персонально не розподіляються між працівниками, а видаються їм у міру потреби для виконання виробничих завдань (у зв'язку зі специфікою роботи)

-

-

-

-

-

+

-1
(Х)

-

-

-

1

Якщо специфіка роботи підприємства потребує для виконання трудової функції переміщення працівника від одного об'єкта до іншого та умовами трудового договору (контракту) або колективного договору визначено, що роботодавець самостійно за свій рахунок придбаває проїзні квитки, які персонально не розподіляються між працівниками, а видаються їм у міру потреби для виконання виробничих завдань (у зв'язку зі специфікою роботи), то вартість таких проїзних квитків не обкладається ПДФО (п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ).

3.21

Витрати на перевезення працівників до місця роботи як власним, так і орендованим транспортом (крім оплати праці водіїв)

-

-

-

-

-

-/+1

+/-2
(126/Х2)

-

-

-

1

У період дії Закону № 889 податківці в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 41, с. 36; 2007, № 28, с. 32 вказували, що зазначені витрати підприємства може бути включено до складу валових витрат підприємства за наявності документів (наказ керівника, подорожні листи), що підтверджують зв'язок перевезення працівників з господарською діяльністю підприємства. Крім того, мають бути документи (довідка місцевих органів влади), що підтверджують відсутність поблизу місця роботи громадського транспорту або те, що час початку та закінчення руху транспорту не дозволяє працівникам своєчасно добиратися на роботу. Оскільки в період дії ПКУ особливих змін в оподаткуванні зазначених сум не відбулося, то, на нашу думку, зазначені витрати можна за аналогією включати до складу витрат при виконанні зазначених вище умов.
2 Не включаються до оподатковуваного доходу, якщо ці витрати не персоніфіковані.

3.22

Компенсація працівникам використання для потреб виробництва їх власного інструменту та особистого транспорту

-

-

-

-

-

+1

+
(127)

-

-

-

1

На нашу думку, включається до складу витрат на підставі п. 142.2 ПКУ, оскільки передбачена ст. 125 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 р. Однак податківці проти включення цієї виплати до витрат, про що свідчать їх консультації в Єдиній базі податкових знань.

3.23

Вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників

-

-

-

-

-

-

-1/+
(1601/126)

-

-

-

1

Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість негрошових подарунків
(а також призів переможцям і призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати
(у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 470,50 грн.). Перевищення зазначеної вартості обкладається ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ.
У разі надання подарунку в негрошовій формі база обкладення ПДФО визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ. Не обкладаються ПДФО також новорічні подарунки, які надаються з дотриманням умов, установлених Законом України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

3.24

Витрати на підготовку та перепідготовку кадрів (крім витрат на заробітну плату, зазначених у п.п. 2.2.12)*:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу, у межах розміру прожиткового мінімуму, установленого на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., за кожний повний або неповний місяць підготовки або перепідготовки такої фізичної особи (у 2011 році — 1320 грн.), незалежно від того, чи перебуває ця особа у трудових відносинах з роботодавцем, але за умови, що вона уклала з ним письмовий договір (контракт) про взяті зобов'язання про відпрацювання в такого роботодавця після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу та отримання спеціальності (кваліфікації) не менше 3 років

-

-

-

-

-

+1/-

-/+2

(145/1262)

-

-

-

3.24

— понад зазначену суму

-

-

-

-

-

+1/-

+
(1263)

-

-

-

— сума витрат роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом

-

-

-

-

-

+1/-

+
(158)

-

-

-

— стипендії слухачам підготовчих відділень, студентам, аспірантам, направленим підприємствами на навчання з відривом від виробництва до вищих навчальних закладів

-

-

-

+

+

+1/-

+
(126)

-

-

-

— оплата проїзду до місцезнаходження навчального закладу і назад

-

-

-

-

-

+1/-

+
(126)

-

-

-

— витрати, пов'язані з організацією навчального процесу (придбання учбового матеріалу, оренда приміщень)

-

-

-

-

-

+1/-

-4
(Х)

-

-

-

* Докладно про оподаткування витрат на підготовку та перепідготовку кадрів див. статтю «Навчання та підвищення кваліфікації фізичних осіб» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12.

1

Згідно з п.п. 140.1.3 ПКУ до складу витрат уключаються витрати на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників робітничих професій, а також у разі, якщо законодавством передбачена обов'язковість періодичної перепідготовки або підвищення кваліфікації. Щодо витрат на навчання та/або професійну підготовку чи підвищення кваліфікації працівників неробітничих професій у вітчизняних або закордонних навчальних закладах, то вони включаються до витрат тільки за умови, якщо наявність сертифіката про освіту в таких закладах є обов'язковою для виконання певних умов ведення господарської діяльності, у тому числі, але не виключно у вищих та професійно-технічних навчальних закладах фізичних осіб (незалежно від того, чи перебувають такі особи у трудових відносинах з платником податку), які уклали з ним письмовий договір (контракт) про взяті ними зобов'язання відпрацювати у платника податку після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу та отримання спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років.
У разі розірвання письмового договору (контракту), зазначеного в абзаці другому цього підпункту, платник податку зобов'язаний збільшити дохід у сумі фактично здійснених ним витрат на навчання та/або професійну підготовку, які були включені до складу його витрат.
2 Якщо працівник припиняє трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, сума, сплачена як компенсація вартості навчання, прирівнюється до додаткового блага (ознака доходу «126»), наданого такому працівнику протягом року, на який припадає таке припинення трудових відносин, та підлягає оподаткуванню з урахуванням «натурального» коефіцієнта.
3 Такі виплати обкладаються ПДФО з урахуванням «натурального» коефіцієнта.
4 Якщо такі витрати є персоніфікованими, вони обкладатимуться ПДФО з урахуванням «натурального» коефіцієнта та відображатимуться в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «126».

3.28

Позики, видані працівникам підприємств для поліпшення житлових умов, на індивідуальне будівництво, заведення домашнього господарства

-

-

-

-

-

-

-1
(153)

-

-

-

1

Якщо позика (фінансова допомога) надається роботодавцем працівнику за договором, за яким вона підлягає обов'язковому поверненню у визначений договором строк, то протягом дії договору об'єкт оподаткування ПДФО у такого працівника не виникає.

3.29

Вартість житла, переданого у власність працівникам

-

-

-

-

-

-

+1
(126)

-

-

-

1

Уключається до оподатковуваного доходу з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

3.30

Витрати підприємств на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров'я (крім виплат, зазначених у п.п. 2.3.3)*

-

-

-

-

-

-

-/+1
(169)

-

-

-

* Докладно про оподаткування цільової благодійної допомоги на лікування див. статтю «Порядок оподаткування матеріальної допомоги» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12.

1

Цільова благодійна допомога на лікування платника податку, що надається медичній установі, не включається до оподатковуваного доходу платника податку тільки при дотриманні вимог, установлених п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ. При невиконанні зазначених вимог така допомога включається до оподатковуваного доходу платника податків із застосуванням «натурального» коефіцієнта та відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126» як додаткове благо.

3.31

Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання*:

3.31

— нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує розмір мінімального прожиткового мінімуму, установленого на 1 січня такого року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2011 році — 1320 грн.)

-

-

-

-

-

-

-
(169)

-

-

-

— кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування*

-

-

-

-

-

-

-1
(143)

-

-

-

3.31

— кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання померлого платника податку його роботодавцем за останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) такого платника податків у межах подвійного розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, установленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2011 році — 2640 грн.)*

-

-

-

-

-

-

-2
(146)

-

-

-

* Докладно про оподаткування матеріально допомоги див. статтю «Порядок оподаткування матеріальної допомоги» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12.

1

На сьогодні систему загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування на Україні не запроваджено, отже, при виконанні зазначених умов не оподатковується вся сума матеріальної допомоги. Такий висновок підтверджують положення абзацу чотирнадцятого п.п. 170.7.4 ПКУ.
2 Пільга з ПДФО діє тільки при наданні допомоги на поховання померлого працівника його роботодавцем за останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) (п.п. 165.1.22 ПКУ). При виплаті працівнику допомоги на поховання його померлого родича вся її сума обкладається ПДФО.

3.34

Грошове забезпечення, грошові винагороди та інші виплати, отримані військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів та підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби

-

-

-

+

+

Х

+1
(101)

-

+

+

1

Суми ПДФО, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, отриманих військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян (п. 168.5 ПКУ)
.

3.35

Доходи за акціями та інші доходи від участі працівників у власності підприємства (дивіденди, відсотки, виплати за паями)*

-

-

-

-

-

+1/-2, 3

+1, 2/-3 (1011/1092/1423)

-

-

-

* Докладно про оподаткування дивідендів див. тематичний блок «Дивіденди: «до» та «після» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 16.

1

Дивіденди на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями чи іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми більше суми виплат, розрахованої на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, для цілей обкладення ПДФО прирівнюються до заробітної плати з відповідним оподаткуванням та включенням суми виплат до складу витрат підприємства (пп. 153.3.7, 170.5.3 ПКУ). У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вони відображаються з ознакою доходу «101».

2

У загальному випадку дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав — резидентом, що є юридичною особою, обкладаються ПДФО за ставкою, передбаченою п. 167.2 ПКУ, — 5 % (п.п. 170.5.3 ПКУ) та відображаються в Податковому розрахунку з ознакою доходу «109».
3 Дивіденди, що нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою — резидентом, який нараховує такі дивіденди, не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, і в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такі дивіденди відображаються з ознакою доходу «142».

3.35

Доходи від здавання в оренду землі

-

-

-

-

-

+

+1
(109)

-

-

-

1

Об'єкт оподаткування визначається податковим агентом виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше мінімальної суми орендного платежу установленої законом з питань оренди землі (абзац другий п.п. 170.1.1 ПКУ).

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі