Теми статей
Обрати теми

Хвороба під час відпустки

Редакція ПБО
Стаття

Хвороба під час відпустки

 

Захворіти влітку, коли на вулиці чудова погода, дуже прикро. Ще більш прикро захворіти влітку у відпустці! Але як би там не було, на практиці таке трапляється. Чинним законодавством для працівників, які захворіли у відпустці, передбачені гарантії. Які це гарантії, як оформити, оплатити відпустку та хворобу працівника, читайте в цій статті.

Лілія УШАКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 2240 —

Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Інструкція № 455

— Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455.

 

Законом про відпустки

передбачено, що відпустка надається працівнику для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, його всебічного розвитку. Про особливості надання та оплати відпусток ми вже розповідали у статті «Зустрічаємо сезон щорічних відпусток: розрахунок та облік відпускних» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 41, с. 10).

Але що робити працівнику-відпускнику, якщо замість того, щоб зміцнювати здоров'я та виховувати дітей, він лежить із температурою чи доглядає хвору дитину? Чи можна продовжити або перенести відпустку в разі хвороби, та чи буде оплачено листок непрацездатності?

Давайте розбиратися.

 

Перенесення та продовження відпустки

Згідно з

п. 1 ч. 2 ст. 80 КЗпП і п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки в разі настання тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, у період перебування в щорічній відпустці, така відпустка має бути продовжена або перенесена на інший період.

Аналогічно продовжується та переноситься в разі хвороби працівника

додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, що надається на підставі ст. 19 Закону про відпустки (ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки).

Таким чином, працівник, який захворів у відпустці, зможе продовжити або перенести відпустку, якщо:

1) хвороба настала в період

щорічної відпустки або додаткової відпустки працівникам, які мають дітей;

2) тимчасова непрацездатність

засвідчена в установленому порядку.

Нагадаємо: відповідно до

п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки до щорічних відпусток належать основна відпустка (ст. 6 Закону про відпустки), додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7 Закону про відпустки), додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 Закону про відпустки), інші додаткові відпустки, передбачені чинним законодавством.

Інші видів відпусток

, що не належать до щорічних, такі як відпустка без збереження заробітної плати, творча відпустка, додаткова відпустка у зв'язку з навчанням, додаткова відпустка, що надається на підставі п. 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», від 28.02.91 р. № 796-ХІІ, перенесенню та продовженню не підлягають (див. листи Мінпраці від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 69; від 18.06.2007 р. № 150/13/133-07).

Щодо другої умови, а саме

засвідчення тимчасової непрацездатності в установленому порядку, зазначимо таке. Пунктом 1.1 Інструкції № 455 визначено, що тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності.

Особам, в яких тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання, зокрема, під час перебування у відпустці, листок непрацездатності видається

за місцем їх тимчасового перебування з дозволу лікаря лікувально-профілактичного закладу на число днів непрацездатності (п. 1.10 Інструкції № 455). При цьому в листку непрацездатності працівника в графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» обов'язково має бути підпис головного лікаря, засвідчений круглою печаткою закладу охорони здоров'я (п. 3.8 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406).

Отже,

належно оформлений листок непрацездатності є тим документом, який дозволяє перенести або продовжити щорічну відпустку працівника.

Водночас згідно з роз'ясненнями Мінпраці, наданими в

листі від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10, як виняток відпустку працівника може бути продовжено або перенесено в разі, якщо працівник надав довідку про проходження ним у період щорічної відпустки або додаткової відпустки на дітей обстеження у спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі з приводу встановлення причинного зв'язку захворювання з умовами праці. Така довідка видається громадянам лікувально-профілактичною установою в довільній формі на підставі п. 2.17 Інструкції № 455 та завіряється підписом головного лікаря та печаткою такої установи.

Якщо непрацездатність працівника настала

під час відпустки, то невикористана у зв'язку з хворобою працівника частина щорічної відпустки або додаткової відпустки на дітей надається після закінчення хвороби, тобто відпустка подовжується на період, що дорівнює періоду хвороби.

Проте

за угодою з роботодавцем працівник має право перенести невикористану у зв'язку з хворобою частину відпустки на інший період. При цьому мають дотримуватися вимоги ст. 12 Закону про відпустки, а саме:

— основна безперервна частина щорічної відпустки повинна становити не менше 14 календарних днів;

— невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Зауважимо: якщо працівник

захворів до початку відпустки, то відпустка підлягає перенесенню на інший строк.

Далі розглянемо, як документально оформляється продовження і перенесення відпустки та здійснюється розрахунок відпускних.

 

Документальне оформлення продовження та перенесення відпустки. Розрахунок відпускних

1. Якщо працівник

захворів до початку відпустки , відпустка підлягає перенесенню на інший період. При цьому працівник не має права в односторонньому порядку приймати рішення про перенесення відпустки на період, що настає відразу за днем закінчення його тимчасової непрацездатності. Нова дата виходу у відпустку працівника встановлюється за згодою між працівником та роботодавцем. Для цього працівник зобов'язаний подати роботодавцю заяву про надання відпустки із зазначенням бажаної дати початку відпустки та її тривалості. Заява працівника передається для погодження роботодавцю, який проставляє на ній відповідну резолюцію. Звертаємо увагу: приймаючи рішення про надання відпустки працівнику, роботодавець зобов'язаний ураховувати вимоги ст. 10 Закону про відпустки, що встановлюють перелік осіб, яким відпустка повинна надаватися у зручний для них час.

У разі позитивного рішення роботодавця про надання відпустки у строк, зазначений працівником у заяві, така заява передається до відділу кадрів, де на її підставі

видають наказ про перенесення відпустки та вносять відповідні зміни до графіка відпусток.

Якщо до початку хвороби працівнику було виплачено відпускні, то їх суму потрібно зарахувати в рахунок майбутніх виплат працівнику.

Перед виходом працівника у відпустку на підставі графіка відпусток видається

наказ про надання відпустки, який підписується керівником підприємства, після чого з ним ознайомлюється під підпис працівник.

Розрахунок відпускних здійснюється відповідно до

Порядку № 100 виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю виходу у відпустку.

2. Якщо працівник бажає продовжити відпустку, тобто після закінчення хвороби, що настала під час відпустки, використати частину відпустки, що залишилася, то

наказ про продовження відпустки роботодавцем, як правило, не видається. Згідно зі ст. 78 КЗпП дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, до щорічної відпустки не включаються. Тобто відпустка автоматично продовжується на період, що дорівнює періоду тимчасової непрацездатності працівника.

Незважаючи на те, що чинним законодавством не передбачено обов'язок працівника інформувати роботодавця про свою хворобу у відпустці, бажано, щоб працівник усе ж зробив це для уникнення збоїв у роботі підприємства. Роботодавець, у свою чергу може попередити працівника перед виходом у відпустку, що в разі настання тимчасової непрацездатності в період відпустки він має повідомити його про це.

Що стосується розрахунку відпускних, то в разі продовження відпустки

сума відпускних не перераховується незалежно від того, чи припали дні, на які продовжено відпустку, на той самий або на наступний місяць, але розподілити відпускні за місяцями, на які вони припадають, для цілей застосування податкової соціальної пільги та для порівняння з максимальною величиною бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування потрібно.

3. Якщо працівник, який захворів у період відпустки, бажає перенести невикористану у зв'язку з хворобою частину відпустки на інший період, то він

зобов'язаний погодити свої дії з роботодавцем. Для цього йому необхідно подати заяву на ім'я керівника підприємства з проханням перенести невикористану у зв'язку з хворобою частину відпустки та вказати нову дату та тривалість відпустки. Погоджуючи перенесення невикористаної частини щорічної відпустки на нову дату виходу у відпустку працівника, роботодавець повинен ураховувати вимоги:

ст. 10 Закону про відпустки, що містять перелік осіб, яким відпустка повинна надаватися у зручний для них час;

— ст. 12 Закону про відпустки,

про які зазначалося вище.

У разі згоди роботодавця на перенесення невикористаної частини щорічної відпустки видається наказ про перенесення відпустки та вносяться відповідні

зміни до графіка відпусток.

У цьому випадку відпускні потрібно перерахувати. Відпускні, видані в рахунок невикористаної частини відпустки, зараховуються в рахунок майбутніх виплат. Згодом, при виході працівника у відпустку, відпускні розраховуються заново

виходячи з нового розрахункового періоду, що передує місяцю надання відпустки.

 

Оплата листка непрацездатності

Відповідно до

абзацу п'ятого ч. 2 ст. 35 Закону № 2240 у разі хвороби працівника в період перебування в щорічній відпустці йому надається допомога по тимчасовій непрацездатності. Отже, розраховувати на отримання лікарняних працівник може тільки в разі, якщо в щорічній відпустці захворів безпосередньо він сам.

Що стосується оплати тимчасової непрацездатності

працівника, що настала в період його перебування в додатковій відпустці на дітей, то такий листок непрацездатності оплачується в такому ж порядку, як і в разі хвороби працівника в період щорічної відпустки. Цей висновок випливає з положень ч. 1 ст. 36 Закону № 2240, які вказують на те, що допомога не надається тільки в разі, якщо працівник захворів у період відпустки без збереження заробітної плати, творчої відпустки, додаткової відпустки у зв'язку з навчанням. Отже, заборони на надання допомоги, якщо хвороба працівника настала під час його перебування в додатковій відпустці на дітей, немає. Підтверджується це в листі Мінпраці від 19.02.2009 р. № 34/13/116-09.

Підставою

для призначення допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 51 Закону № 2240). Якщо працівник-відпускник на цьому підприємстві працює за сумісництвом, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності будуть копія листка непрацездатності, завірена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, та довідка про середню заробітну плату з основного місця роботи, довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом (якщо застрахована особа працює на декількох роботах за сумісництвом).

Звертаємо увагу: незважаючи на те, що медична довідка, видана в разі проходження працівником у період відпустки обстеження у спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі з приводу встановлення причинного зв'язку захворювання з умовами праці, як уже зазначалося, є підставою для перенесення або продовження щорічної та додаткової відпустки на дітей,

нараховувати допомогу по тимчасовій непрацездатності працівнику за такою довідкою не можна.

Окремо варто зупинитися на випадку, коли у працівника, який перебуває у відпустці,

захворює дитина віком до 14 років. Згідно з п. 3.11 Інструкції № 455, якщо працівник під час догляду за хворою дитиною перебуває в щорічній відпустці, то листок непрацездатності видається тільки з дня, коли такий працівник повинен приступити до роботи. Виходить, що в цій ситуації тимчасова непрацездатність працівника, що настала під час відпустки, не буде засвідчена в установленому порядку, як того вимагає п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки, оскільки листок непрацездатності в цей період не видається. Отже, якщо під час перебування працівника в щорічній відпустці в нього настає тимчасова непрацездатність у зв'язку з необхідністю догляду за хворою дитиною, відпустка не може бути перенесена або продовжена. Якщо порушуючи норми Інструкції № 455 було видано листок непрацездатності, то він не оплачується.

Якщо після закінчення відпустки працівника дитина продовжує хворіти, такому працівнику має бути видано листок непрацездатності, який відповідно до

п. 1 ст. 51 Закону № 2240 є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Нагадаємо: виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється з першого дня за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період, протягом якого дитина потребувала догляду згідно з висновком лікаря, але не більше ніж за 14 календарних днів (частина третя ст. 35 Закону № 2240).

Звертаємо вашу увагу ще на один важливий момент: чинним законодавством

не встановлено строк давності для призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Отже, якщо працівник повідомив роботодавця про свою хворобу у відпустці через тривалий час (декілька місяців) та надав йому належно оформлений листок непрацездатності, виданий йому в установленому порядку, роботодавець зобов'язаний оплатити такий листок непрацездатності, незважаючи на його несвоєчасне надання (див. лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 21.04.2010 р. № 04-29-794 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 61).

Порядок призначення, розрахунку та нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності докладно було розглянуто у статті «Соцстрахівські» допомоги: виплачуємо по-новому» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33, с. 30).

Розглянемо порядок розрахунку лікарняних і відпускних та відображення їх сум у бухгалтерському обліку в разі, якщо працівник захворів у відпустці, на умовному числовому прикладі.

 

Числовий приклад

Працівник іде в щорічну відпустку з 01.07.2011 р. тривалістю 24 календарні дні.

У розрахунковому періоді (липень 2010 року — червень 2011 року) йому було нараховано заробітну плату в розмірі 60000 грн.

Ставка ЄСВ, установлена підприємству згідно з класом професійного ризику виробництва, становить 37,26 %.

Розрахуємо суму відпускних.

Кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати:

365 - 10 = 355 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

10 — кількість святкових та неробочих днів, що припадають на цей розрахунковий період.

Середньоденна заробітна плата для розрахунку відпускних:

60000 : 355 = 169,01 (грн.)

Сума відпускних становитиме:

169,01 х 24 = 4056,24 (грн.)

Згідно з вимогами законодавства (

ч. 3 ст. 115 КЗпП, ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки) відпускні було виплачено працівнику за три календарні дні до початку відпустки, тобто 27 червня 2011 року.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з виплати відпускних наведемо в таблиці.

Скорочення, прийняті в таблиці:

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб;

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Перераховано ЄСВ (4056,24 х 37,26 : 100)

651*

311

1511,36

2

Перераховано ПДФО (4056,24 х 15 : 100)

641/ПДФО

311

608,44

3

Виплачено відпускні (4056,24 - 608,44)

661

301

3447,80

* З 04.07.2011 р. облік ЄСВ ведеться на рахунку 651.

 

Перебуваючи в щорічній відпустці, працівник повідомив, що він захворів. Згідно з наданим листком непрацездатності він хворів з 21 по 25 липня 2011 року.

Страховий стаж працівника — 10 років.

У розрахунковому періоді (січень — червень 2011 року) йому було нараховано заробітну плату в розмірі 30000 грн. Кількість відпрацьованих днів у розрахунковому періоді — 120 роб. дн. На підприємстві встановлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними — субота та неділя.

Розрахуємо суму лікарняних.

Оплаті підлягають 3 робочі дні, що припадають на період хвороби. Причому вони оплачуються за рахунок коштів роботодавця.

Визначимо середню заробітну плату для розрахунку виплат по тимчасовій непрацездатності:

30000 : 120 = 250 (грн.)

Сума оплати трьох днів тимчасової непрацездатності становитиме:

250 х 3 = 750 (грн.).

На прохання працівника:

I варіант — щорічну відпустку було продовжено на 4 календарні дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності (з 26 по 29 липня 2011 року);

II варіант — після закінчення тимчасової непрацездатності на підставі заяви працівника та наказу керівника невикористану у зв'язку з хворобою частину відпустки (4 календарні дні з 21 по 24 липня 2011 року) було перенесено на серпень 2011 року (з 25 по 28 серпня 2011 року).

I варіант.

У зв'язку з тим, що відпустку працівнику було продовжено, сума відпускних не перераховується. Чотири календарні дні, на які продовжено відпустку, припали на липень 2011 року. Отже, у липні 2011 року роботодавець нарахує працівнику відпускні за 24 календарні дні (за періоди з 01 по 20 липня 2011 року та з 26 по 29 липня 2011 року) та лікарняні за 3 робочі дні (21, 22 і 25 липня 2011 року).

Звертаємо увагу: незважаючи на те що на підставі листка непрацездатності роботодавець оплачує робочі дні, що припадають на період хвороби,

відпустка подовжується (як у ситуації, що розглядається) або переноситься на кількість календарних днів хвороби, які співпали з періодом відпустки.

У бухгалтерському обліку ці операції необхідно відобразити так.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1

Нараховано відпускні

471

661

4056,24

2

Нараховано лікарняні

92

661

750,00

3

Здійснено нарахування ЄСВ

— на суму відпускних (4056,24 х 37,26 : 100)

471

651

1511,36

— на суму лікарняних (750 х 33,2 : 100)

92

651

249,00

4

Утримано ЄСВ

— із суми відпускних (4056,24 х 3,6 : 100)

661

651

146,02

— із суми лікарняних (750 х 2 : 100)

661

651

15,00

5

Утримано ПДФО із суми відпускних та лікарняних

((4056,24 - 146,02 + 750 - 15) х 15 : 100)

661

641/ПДФО

696,78

6

Перераховано ЄСВ у частині нарахувань із суми лікарняних*

651

311

249,00

7

Перераховано ЄСВ у частині утримань

— із суми відпускних

651

311

146,02

— із суми лікарняних

651

311

15,00

8

Перераховано ПДФО (696,78 - 608,44)

641/ПДФО

311

88,34

9

Виплачено працівнику належну суму на руки (4056,24 - 146,02 + 750 - 15 - 696,78 - 3447,80)

661

301

500,64

* ЄСВ у частині нарахувань на суму відпускних (1511,36 грн.) було сплачено при виплаті відпускних працівнику перед виходом у відпустку.

 

II варіант.

У разі перенесення не використаної у зв'язку з хворобою частини відпустки на серпень 2011 року роботодавець повинен буде в липні 2011 року нарахувати працівнику відпускні за 20 календарних днів (з 1 по 20 липня 2011 року), лікарняні за 3 робочі дні (21, 22 і 25 липня 2011 року) та заробітну плату за 4 робочі дні (з 26 по 29 липня 2011 року).

Розрахуємо суму відпускних за 20 календарних днів відпустки:

169,01 х 20 = 3380,20 (грн.)

Згідно зі штатним розписом оклад працівника в липні 2011 року становить 5000 грн.

Заробітна плата за відпрацьовані дні липня 2011 року:

5000 : 21 х 4 = 952,38 (грн.),

де 21 — кількість робочих днів у липні 2011 року згідно з графіком роботи підприємства.

Операції з нарахування та виплати зарплати, відпускних та лікарняних у липні 2011 року наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1

Нараховано зарплату за липень 2011 року

92

661

952,38

2

Нараховано відпускні

471

661

3380,20

3

Нараховано лікарняні

92

661

750,00

4

Здійснено нарахування ЄСВ

— на суму зарплати (952,38 х 37,26 : 100)

92

651

354,86

— на суму відпускних (3380,20 х 37,26 : 100)

471

651

1259,46

— на суму лікарняних (750 х 33,2 : 100)

92

651

249,00

5

Утримано ЄСВ

— із суми зарплати та відпускних
((952,38 + 3380,20) х 3,6 : 100)

661

651

155,97

— із суми лікарняних (750 х 2 : 100)

661

651

15,00

6

Утримано ПДФО із суми зарплати, відпускних та лікарняних

((952,38 + 3380,20 - 155,97 + 750 - 15) х 15 : 100)

661

641/ПДФО

736,74

7

Перераховано ЄСВ у частині нарахувань

— із суми зарплати та відпускних

(354,86 + 1259,46 - 1511,36*)

651

311

102,96

— із суми лікарняних

651

311

249,00

8

Перераховано ЄСВ у частині утримань

— із суми зарплати та відпускних

651

311

155,97

— із суми лікарняних

651

311

15,00

9

Перераховано ПДФО (736,74 - 608,44*)

641/ПДФО

311

128,30

10

Виплачено працівнику належну суму на руки (952,38 + 3380,20 + 750 - 155,97 - 15 - 736,74 - 3447,80)

661

301

727,07

* Перераховано при виплаті відпускних.

 

Розрахуємо суму відпускних, що припадають на серпень 2011 року.

Відповідно до умов прикладу в серпні 2011 року працівник іде у відпустку на 4 календарні дні (з 25 по 28 серпня 2011 року).

Розрахунковим періодом у цьому випадку є серпень 2010 року — липень 2011 року.

Загальний дохід, нарахований працівнику в розрахунковому періоді, становить 60085,58 грн.

Кількість календарних днів без урахування святкових та неробочих днів, що припадають на розрахунковий період, — 355 календарних днів (365 - 10).

Середня зарплата становитиме:

60085,58 : 355 = 169,26 (грн.).

Сума відпускних за 4 календарні дні:

169,26 х 4 = 677,04 (грн.).

У бухгалтерському обліку нарахування та виплата відпускних відображаються в загальному порядку.

Сподіваємося, що матеріал цієї статті допоможе нашим читачам легко впоратися з нарахуванням і виплатою лікарняних та відпускних, якщо тимчасова непрацездатність працівника настала в період його щорічної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі