Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку запису у податковій накладній місцезнаходження (адреси) продавця та покупця

Редакція ПБО
Лист від 08.07.2011 р. № 18517/7/16-1517-05

Щодо порядку запису у податковій накладній місцезнаходження (адреси) продавця та покупця*

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.07.2011 р. № 18517/7/16-1517-05

 

ДПАУ розглянула лист щодо заповнення реквізитів податкової накладної та повідомляє.

Відповідно до п. 201.1 ст. 201 розділу V ПКУ від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс) платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються, зокрема, в окремих рядках місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса фізичної особи — продавця, зареєстрованої як платник податку.

Пунктом 45.2 ст. 45 розділу II Кодексу визначено, що

податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Відповідно до ст. 93 ЦКУ від 16.01.2003 р. № 435-IV місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Згідно з п. 66.5 ст. 66 розділу II Кодексу у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік в органах ДПС, платник податків зобов'язаний подати органу ДПС, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів.

Тобто платник податків повинен забезпечити достовірні дані про своє місцезнаходження у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Адреса в полях «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» податкової накладної, форма якої затверджена наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969,

записується платником податку у загальновстановленому порядку та повинна містити такі відомості: вулиця, № будинку, № офісу, місто (населений пункт), район (якщо населений пункт не є райцентром), область (якщо місто не є обласним центром), поштовий індекс. Загальноприйнятими є також скорочення «вул.» замість «вулиця», «буд.» замість «будинок» тощо. Про зазначене повідомлялося у листі ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517.

При цьому слід зазначити, що

запис адреси в полях «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» податкової накладної у зворотному порядку не може бути підставою для виключення сум ПДВ з податкового кредиту, якщо така адреса є достовірною, відповідає даним Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців та фактичному місцезнаходженню платника податку, а також за умови вірно заповнених всіх інших реквізитів.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПАУ,
заступник Голови ДПС України
С. Лекарь

 

* Див. також матеріал на с.44. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі