Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Змінено форми звітності з ЄСВ

Редакція ПБО
Новини від 23.06.2011 р. № 18-1

Змінено форми звітності з ЄСВ

 

Постановою правління Пенсійного фонду України від 23.06.2011 р. № 18-1 затверджено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2).

Попередимо: зміни не є кардинальними та їх прийняття направлено на приведення норм

Порядку № 22-2 у відповідність до чинного законодавства. Звернемо увагу на важливіші з них.

Визначено, як оформлюються облікова картка застрахованої особи, яка не є громадянином України, але працює на території України та не має реєстраційного номеру облікової картки платника податків (ідентифікаційного коду). У такому випадку в обліковій картці застрахованої особи зазначаються серія та номер документа, що засвідчує особу (FNNNNNNNNN, де «F» — латинська літера (константа), далі «NNNNNNNNN» — довільний набір латинських, російських та українських літер, а також цифр).

Викладено у новій редакції

додатки 1, 2, 4 — 6 до Порядку № 22-2, а також цей Порядок доповнено новим додатком 7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання».

Зміни у

додатку 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України» головним чином стосуються таблиць 5 та 6.

Тепер

таблицю 5 додатка 4 страхувальники повинні подавати також у випадку, якщо протягом звітного періоду застрахованим особам надано відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами або відпустку для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку. Ця інформація необхідна для визначення страхового стажу застрахованої особи.

Також для

таблиці 5 з’явився новий статус — «додаткова». Таблицю 5 із таким статусом подає роботодавець, якщо у додатку 4 за звітний період не було зазначено застраховану особу, з якою було укладено або розірвано трудовий договір за попередній період.

У

таблиці 6 такі головні нововведення:

1) у табличній частині з’явилися два нових показника, що необхідні для визначення страхового стажу застрахованої особи:

гр. 13 «Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності»;

гр. 14 «Кількість календарних днів без збереження заробітної плати»;

2) додано коди типів нарахувань для зазначення у графі 10, що використовуються для виправлення помилок, здійсненних при нарахуванні внесків до Пенсійного фонду за

період до 1 січня 2011 року:

— коди 6

та 7 використовуються для самостійного виправлення помилок страхувальником (аналог кодів 2 і 3 для ЄСВ);

коди 8 та 9 — для донарахування або зменшення внесків при виявленні помилок при перевірці органом Пенсійного фонду (аналог кодів 4 і 5 для ЄСВ).

Крім того, згідно з новим

пунктом 3.7 Порядку № 22-2 у разі настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання із застрахованою особою, роботодавці — юридичні та фізичні особи, а також підприємці (за себе) та самозайняті особи обов'язково подають додаток 7 до Порядку № 22-2 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання».

Додаток 7

подається протягом 2 робочих днів після настання страхового випадку стосовно таких осіб.

Як зазначено у тексті постанови, вона

набула чинності з 1 серпня 2011 року (п. 4 постанови № 18-1). Проте на даний момент вона офіційно не опублікована. Опублікування слід очікувати найближчим часом, тому на нашу думку, уперше оновлений додаток 4 слід подавати за підсумками серпня 2011 року — не пізніше 20 вересня 2011 року. Це підтверджують фахівці Пенсійного фонду в усних роз’ясненнях. Водночас новий додаток 7, вважаємо, слід подавати протягом 2 робочих днів після настання страхових випадків, що сталися після набуття чинності постанови № 18-1, тобто після 1 серпня 2011 року.

Зазначений документ із докладним коментарем фахівців редакції буде опубліковано в одному з найближчих номерів газети «Податки та бухгалтерський облік».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі