Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Видача грошових коштів під звіт непрацівнику

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Видача грошових коштів під звіт непрацівнику

 

Підприємство уклало договір підряду з фізичною особою — непідприємцем. Чи можна такій особі видавати готівкові кошти на придбання товарно-матеріальних цінностей для виконання робіт, зазначених у договорі підряду, якщо вона не є найманим працівником такого підприємства?

(м. Львів)

 

Договір підряду, що укладається підприємством з фізичною особою, належить до цивільно-правових договорів та регламентується

гл. 61 ЦКУ.

Взаємовідносини, що виникають між сторонами договору в межах договору підряду,

не є трудовими, і на них не поширюється трудове законодавство.

Суттю договору підряду

є те, що одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати визначену роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язаний прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 ЦКУ). Тобто за договором підряду оплачується не процес праці, а результат праці, який передається замовнику.

Відповідно до

ст. 854 ЦКУ якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підряднику зазначену в договорі ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином та в погоджений строк, або, за згодою замовника, — достроково.

За загальним правилом, підрядник зобов'язаний виконати роботу, визначену договором підряду,

зі свого матеріалу та своїми засобами , якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 839 ЦКУ).

Точно кажучи, якщо відповідно до умов договору підряду фізична особа — підрядник виконує роботу зі свого матеріалу та своїми засобами, а оплата результату його праці здійснюється після остаточної здачі роботи, то підприємство не має права видавати йому грошові кошти на придбання матеріалів, необхідних для виконання робіт за договором підряду. Вирішити цю проблему можна шляхом внесення змін до договору підряду (наприклад, передбачити виплату авансу або змінити умови договору, що визначають з чийого матеріалу виконується робота).

Якщо умовами договору підряду визначено, що

робота виконується частково або повністю з матеріалу замовника. У цьому випадку, на нашу думку, підприємство може видати фізичній особі, яка виконує роботи за договором підряду, грошові кошти на придбання товарно-матеріальних цінностей, необхідних для виконання робіт за договором підряду, від імені та за рахунок підприємства. Однак таку операцію необхідно правильно оформити документально, а саме — укласти з цією фізичною особою договір доручення.

Згідно з

ч. 1 ст. 1000 ЦКУ за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок іншої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

Для вчинення таких дій підприємство-довіритель зобов'язано:

1) видати повіреному

довіреність, яка оформляється в простій письмовій формі;

2)

забезпечити повіреного коштами, необхідними для виконання доручення;

3)

відшкодувати повіреному витрати, пов'язані з виконанням доручення.

Звертаємо увагу:

видача з каси підприємства готівкових грошових коштів особі має здійснюватися за видатковим касовим ордером, виписаним окремо на таку особу, або за окремою видатковою відомістю, як це передбачено п. 3.5 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Після виконання доручення або в разі припинення договору доручення до його виконання повірений зобов'язаний

негайно повернути довірителю довіреність, строк якої не закінчився, та подати звіт про виконання доручення та підтвердні документи, а також негайно передати довірителю все отримане у зв'язку з виконанням доручення. Цю вимогу встановлено пп. 2 і 3 ч. 1 ст. 1006 ЦКУ. Разом із тим, щоб у майбутньому в перевіряючих органів не виникли запитання, ми б порадили вказати в договорі доручення, що звіт подається повіреним за формою, установленою наказом ДПАУ від 23.12.2010 р. № 996, у строки, аналогічні встановленим пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ, оскільки формально ПКУ висуває вимоги щодо необхідності та строків подання звіту про використання коштів до фізичних осіб взагалі, а не конкретно до фізичних осіб — працівників підприємства. Крім того, підприємству та повіреному необхідно не забувати про строки повернення невикористаних грошових коштів, виданих під звіт, які встановлено Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі