Теми статей
Обрати теми

При виконанні робіт РРО можна не використовувати!

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Спірнi питання застосування

 

При виконанні робіт РРО можна не використовувати!

Наше підприємство виконує роботи, при цьому замовник розраховується готівкою. Чи можемо ми скористатися п. 1 ст. 9 Закону про РРО і не використовувати РРО?

(м. Харків)

При виконанні робіт використовувати РРО не потрібно

. Річ у тім, що обов'язки, передбачені ст. 3 Закону про РРО (у тому числі здійснювати розрахункові операції через РРО), поширюються на суб'єктів господарювання лише при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. При цьому, як відомо, «роботи» та «послуги» – поняття не тотожні. Основна їх відмінність полягає в тому, що при наданні послуги вона споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ч. 1 ст. 901 ЦКУ). Необхідність їх розмежування неодноразово підкреслювалася держорганами (наприклад, лист Мін'юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19) та підтримується судами. Отже, при виконанні робіт використовувати РРО не потрібно.

Однак

слід попередити, що податківці часто із цим не погоджуються та намагаються неправомірно розширити обсяг поняття «послуги», наданого в ч. 1 ст. 901 ЦКУ. Як приклад можна навести їх позицію щодо орендних операцій, висловлену в п.п. 2.2.41 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572. У ньому податківці, посилаючись на Державний класифікатор продукції і послуг (ДК 016-97), затверджений наказом Держстандарту від 30.12.97 р. № 822, наполягають на тому, що операції за надання приміщення в оренду є послугами. Водночас для посилання на зазначений класифікатор підстав немає – для кваліфікації орендних операцій слід використовувати лише ЦКУ, який не відносить оренду ні до робіт, ні до послуг. Крім того, варто зауважити, що з цією метою не можна використовувати й ПКУ, оскільки предметом регулювання останнього відносини у сфері використання РРО не є. Щодо судів, то в цьому питанні вони, як правило, підтримують платників податків, підтвердженням чому можуть бути постанова ВАСУ від 15.04.2009 р. у справі № К-28396/06 (К-27922/06) // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 53 та більш пізні рішення судів (наприклад, постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 02.12.2010 р. у справі № 2а-2801/10/0270).

Якщо ж дотримуватися логіки податківців (чи в ситуації з будь-якими послугами), то для

незастосування РРО можна скористатися п. 1 ст. 9 Закону про РРО, який звільняє від використання РРО у тому числі операції підприємств (крім підприємств торгівлі та громадського харчування) з надання послуг. Водночас для використання цього звільнення необхідно впевнитися, що підприємство не належить до сфери торгівлі (або громадського харчування).

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі