Теми статей
Обрати теми

Підприємства торгівлі та громадського харчування: хто вони?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підприємства торгівлі та громадського харчування:
хто вони?

Які підприємства слід вважати підприємствами торгівлі та громадського харчування в цілях застосування

Закону про РРО?

(м. Мена)

Як зазначено в преамбулі до

Закону про РРО, цей Закон визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. У ст. 3 Закону про РРО перелічено обов'язки суб'єктів господарювання, що здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Крім того, ст. 9 цього Закону встановлено випадки незастосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок, що поширюються на підприємства, установи та організації всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування.

Одночасно з цим, відповідей на запитання,

що слід вважати сферою торгівлі, громадського харчування та послуг, а також які суб'єкти господарювання підпадають під визначення підприємств торгівлі та громадського харчування, Закон про РРО не містить.

На практиці при відповіді на це запитання орієнтуються на коди КВЕД, зазначені в Довідці з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), що видається органом статистики. Усього в Довідці таких кодів може бути не більше шести. І якщо

в цій Довідці фігурує код оптової або роздрібної торгівлі (секція G розділи 50 – 52 КВЕД), то підприємство підпадає під визначення торговельного. Причому для перевіряючих часто навіть не важливо, здійснює таке підприємство торговельні операції чи ні, досить наявності запису в Довідці. Якщо жодного з цих кодів у Довідці не зазначено, то підприємство не повинне належати до торговельних.

Щодо

підприємств громадського харчування слід зауважити: власне термін «громадське харчування» в нормативно-правових актах, що регулюють їх діяльність, уже не вживається, однак в Законі про РРО ще використовується. Натомість Правилами № 219 уведено такі поняття, як:

ресторанне господарство – вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності з надання послуг щодо задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля чи без нього;

заклад ресторанного господарства – організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

При цьому

КВЕД (секція H розділ 55) оперує такими видами діяльності, як «Діяльність ресторанів» (група 55.3), куди входить у тому числі й діяльність кафе, «Діяльність барів» (група 55.4), а також «Діяльність їдалень та послуги з доставки готової їжі» (група 55.5).

На завершення наведемо відповідь податківців на поставлене нашим читачем запитання. Як вказується у відповідних консультаціях з ЄБПЗ за кодами 07.01 і 07.03, якщо

статутом підприємства основним видом діяльності визначено торгівлю або громадське харчування та проведення діяльності відповідає вимогам Порядку № 833, то таке підприємство належить до підприємств торгівлі або громадського харчування.

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі