Теми статей
Обрати теми

Ремонти та поліпшення орендованих основних засобів

Редакція ПБО
Стаття

Ремонти та поліпшення орендованих основних засобів

 

При оренді основних засобів ремонтувати чи поліпшувати орендоване майно може й орендар. Про особливості обліку в такому разі ремонтних витрат зараз і поговоримо.

Ніна КОСТЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік ремонтів та поліпшень орендованих основних засобів регулюється

П(С)БО 7 та П(С)БО 14 і, як і раніше, залежить від того, на що направлені ремонтні заходи, які проводяться: на підтримку орендованих об’єктів у робочому стані чи на їх поліпшення.

Ремонти орендованих ОЗ (підтримка в робочому стані)

. Особливих правил обліку витрат на ремонти орендованих ОЗ П(С)БО 14 не встановлює. Тому в цьому випадку орендар керується загальними ремонтними нормами П(С)БО 7 і, зокрема, його п. 15, згідно з яким витрати на проведення ремонтних заходів, направлених на відновлення первісного ресурсу та підтримку об’єкта в робочому стані (тобто на проведення всіх видів ремонтів, які приводять до збереження первісно очікуваних економічних вигод від використання об’єктів), відносяться на витрати періоду (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 20, 22, 13, 63, 65, 66, 63, 68; п. 32 Методрекомендацій № 561).

Поліпшення орендованих ОЗ (модернізація, дообладнання, добудова)

. Щодо поліпшень орендованих об’єктів основних засобів п. 8 П(С)БО 14
встановлено спеціальні правила. Так, згідно з цим пунктом витрати на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізацію, дообладнання, добудову, реконструкцію тощо), які приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта, відоб­ражаються орендарем як капітальні інвестиції на створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів — тобто капіталізуються (збираються орендарем на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів»). Далі про долю таких витрат у П(С)БО 14 нічого не зазначається. Тому подальший їх облік (і, зокрема, можливості визнання за ними орендарем об’єкта інших необоротних матеріальних активів на субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи» з подальшою його бухгалтерською амортизацією), на наш погляд, залежатиме від досягнутих домовленостей між орендарем та орендодавцем, і зокрема, від того: чи відшкодовує орендодавець витрати на проведення поліпшень орендарю (і якщо «так», то коли відбувається таке відшкодування: безпосередньо після закінчення поліпшень чи після закінчення строку оренди — при поверненні орендованого об’єкта), а також чи за згодою орендодавця поліпшуються орендовані об’єкти.

У зв’язку з цим можливі ситуації, коли:

1) орендовані ОЗ поліпшуються

з відома орендодавця:

із відшкодуванням орендарю понесених витрат;

без відшкодування орендарю понесених витрат;

2) орендовані ОЗ поліпшуються

без згоди орендодавця.

У будь-якому разі передача здійснених поліпшень від орендаря на баланс орендодавця оформлюється документально, — це може бути, наприклад,

акт приймання-передачі поліпшень (наприклад, акт за формою № ОЗ-2). Докладніше особливості обліку поліпшень у кожній ситуації буде розглянуто далі в таблиці.

 

Податковий облік

У цілому після набуття чинності з 01.04.2011 р. «прибутковим»

розділом III ПКУ підхід до податкового обліку витрат на ремонти та поліпшення орендованих об’єктів зберігся і тепер регулюється пп. 146.19 — 146.20 ПКУ. Так, згідно з п. 146.19 ПКУ :

1)

орендар може відобразити в податковому обліку витрати на ремонти та поліпшення об’єктів, що орендуються, за умови, що договір оренди зобов’язав або дозволяє йому проводити ремонти чи поліпшення (хоча, зазначимо: насправді, наприклад, про проведення поточного ремонту — як про обов’язок орендаря — говорить ст. 776 ЦКУ, що, у свою чергу, дає підстави вважати «законними» ремонтні витрати орендаря навіть без відповідної згадки в договорі оренди. Та все ж, щоб уникнути різноманітних непорозумінь, краще, щоб застереження про можливість проведення орендарем як ремонтів, так і поліпшень, у договорі було наявне, тоді жодних сумнівів щодо застосування орендарем положень п. 146.19 ПКУ та відображення в податковому обліку витрат за ремонтними операціями не виникне). А от ситуації, коли поліпшення здійснюються орендарем без підкріпленої договором згоди орендодавця, краще не допускати, оскільки це тягне за собою несприятливі наслідки, перш за все, для самого орендаря (адже в такому разі орендар, по-перше, не має права вимагати від орендодавця за поліпшеннями компенсації витрат, оскільки такого права згідно з ч. 5 ст. 778 ЦКУ немає, а по-друге, не може скористатися «орендними» нормами пп. 146.19 — 146.20 ПКУ та відобразити витрати на поліпшення в податковому обліку). Щоправда, якщо здійснені поліпшення відокремлювані від орендованого об’єкта, то ст. 778 ЦКУ дозволяє орендарю вилучити їх і залишити у себе. У разі якщо це неможливо, то їх передача при поверненні об’єкта оренди розглядатиметься як безоплатна передача з усіма витікаючими із цього для сторін податковими наслідками. Тому, якщо вже сталося так, що орендований об’єкт почав поліпшуватися без згоди орендодавця, то для сторін буде краще перевести таку операцію до розряду операції, коли поліпшення здійснено з відома орендодавця, але наприклад, без відшкодування їх вартості орендарю;

2) у податковому обліку

витрати на ремонти (поліпшення) орендованих ОЗ відображаються орендарем також з урахуванням 10 % «ремонтного» ліміту, що розраховується за тими самими правилами (як 10 % «податкової» сукупної балансової вартості всіх груп ОЗ на початок звітного року, без урахування балансової вартості об’єктів оперативної оренди, які значаться при цьому на балансі орендодавця).

Відповідно, при проведенні ремонтів та поліпшень орендованих ОЗ

орендар у податковому обліку:

— суму витрат на ремонти та поліпшення

в межах 10 % «ремонтного» ліміту відносить на витрати періоду, у якому було здійснено такі ремонти чи поліпшення (п. 146.12 ПКУ);

із суми ремонтних витрат, що перевищує 10 %, формує окремий об’єкт ОЗ (тієї групи, до якої належить сам орендований об’єкт ОЗ), що підлягає «податковій» амортизації (п. 146.19 ПКУ). Причому при нарахуванні за ним амортизації, вважаємо, у цьому випадку орендарю доцільніше виходити зі строку корисного використання створеного об’єкта, який логічно при цьому прив’язати до строку оренди, однак не нижче мінімально допустимих строків, установлених п. 145.1 ПКУ.

Особливості обліку

поліпшень орендованих ОЗ, здійснених із відома орендодавця, розглянуто в таблиці:

 

Облік поліпшень орендованих ОЗ, здійснених із відома орендодавця

Поліпшення орендованих ОЗ

з компенсацією витрат орендодавцем:

без компенсації витрат орендодавцем

варіант 1:
одразу після здійснення поліпшень

варіант 2:
після закінчення строку оренди

1

2

3

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

В орендаря

Орен­дар збирає витрати на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів», однак при цьому об’єкт на субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи» не відображає (відповідно, бухгалтерська амортизація в цьому випадку нараховуватися не буде).
При передачі поліпшень на баланс орендодавця, який відшкодовує їх вартість, орендар відображає продаж таких поліпшень за кредитом субрахунку 153. Зазначимо, що такий самий порядок відображення операції у минулому було запропоновано і в консультації «Вісник податкової служби України», 2004, № 36.

Орендар відображає витрати на поліпшення на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів», після чого зараховує сформований об’єкт інших необоротних матеріальних активів на субрахунок 117 «Інші необоротні матеріальні активи» та амортизує його (із застосуванням прямолінійного чи виробничого методу — п. 27 П(С)БО 7). При цьому нарахування амортизації відбувається протягом строку корисного використання об’єкта, що в цьому випадку орендарю логічно прив’язати до строку оренди.
Передачу поліпшень на баланс орендодавця, який відшкодовує їх вартість, орендар у бухобліку відображає як продаж такого об’єкта ОЗ

Орендар створює об’єкт інших необоротних матеріальних активів (Дт 117 — Кт 153) та амортизує його прямолінійним чи виробничим методом. Застосування цих методів зручне тим, що вони передбачають списання вартості об’єкта протягом строку його корисного використання (який у цьому випадку в бухобліку логічно прив’язати до строку оренди). При цьому доцільність повної амортизації вартості об’єкта протягом строку оренди пов’язана з тим, що після повернення ОЗ орендодавцю об’єкт, сформований із витрат на поліпшення орендованих ОЗ, у орендаря повністю замортизується та перестане відповідати критеріям активу.
При поверненні об’єкта оренди орендар списує суму нарахованого зносу за ним (Дт 132 — Кт 117). При цьому продаж об’єкта не відображається, оскільки компенсація витрат із поліпшення в цій ситуації не передбачалася спочатку.
Зауважимо, що за ситуації, коли орендодавець не компенсує орендарю вартість поліпшень, і здійснені поліпшення можуть бути відокремлені від об’єкта оренди без його пошкодження, орендар має право на їх вилучення (ч. 2 ст. 778 ЦКУ)

В орендодавця

Орендодавець і при варіанті 1, і при варіанті 2 відображає відшкодування в бухобліку як витрати на поліпшення об’єкта ОЗ, наданого в оренду (тобто з їх капіталізацією на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», із подальшим збільшенням на їх величину на рахунку 10 вартості відповідного об’єкта ОЗ — предмета договору оренди)

Орендодавець, який одержує від орендаря безоплатно (без відшкодування витрат) поліпшення ОЗ (що приводять до зростання майбутніх економічних вигод від використанні об’єкта ОЗ), відображає їх у бухобліку як безоплатно отримані (Дт 152 — Кт 424)

ПОДАТКОВИЙ ОБЛІК

В орендаря

З 01.04.2011 р. орендар відображає витрати на ремонти та поліпшення орендованих ОЗ у податковому обліку в порядку, застереженому пп. 146.19 — 146.20 ПКУ

Вважаємо, що в таких «компенсаційних» випадках норми п. 146.20 ПКУ для орендаря не діють, оскільки в цих ситуаціях фактично відбувається продаж поліпшень за компенсацію орендодавцю, тоді як п. 146.20 ПКУ, на наш погляд, регулює ситуацію, коли витрати орендодавцем не компенсуються

Оподаткування повернення орендованих поліпшуваних об’єктів ОЗ, на наш погляд, у такому випадку має здійснюватися в порядку, передбаченому п. 146.20 ПКУ. Згідно з цим пунктом при поверненні об’єкта, що орендується, після закінчення договору оренди орендар користується правилами, визначеними

п. 146.16 ПКУ для заміни (ліквідації) ОЗ (а отже, у періоді повернення орендованого майна орендар має право віднести залишкову вартість, що амортизується, об’єкта, створеного з «понадлімітних ремонтних» витрат у податковому обліку на витрати — до складу інших витрат, п.п. 138.12.1 ПКУ).

Зауважимо, що в такому самому порядку орендар списує в податковому обліку й суму поліпшень у разі знищення, крадіжки чи руйнування об’єкта оренди.
Щоправда, не дуже приємний для орендаря момент у цьому випадку буде пов’язаний із нарахуванням ПДВ. Адже оскільки поліпшення орендованих ОЗ у такому разі передаються орендодавцю без компенсації (безоплатно), то в орендаря відповідно до п. 188.1 ПКУ при такій безоплатній передачі виникає необхідність нарахувати ПДВ (за ставкою 20 %), виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін. Причому оскільки в п. 188.1 ПКУ згадується про звичайні ціни, то вважаємо, орендарю доведеться нарахувати ПДВ виходячи з тієї ринкової вартості, у розмірі якої можуть бути оцінені поліпшення на момент передачі орендодавцю

У разі якщо за домовленістю сторін орендодавець компенсує витрати орендарю одразу в кварталі поліпшень, то орендар відображає операції в податковому обліку як продаж робіт. У такому разі суму компенсації, на наш погляд, орендар включає до доходів (п.п. 135.4.1 ПКУ), а суму витрат на поліпшення відносить на витрати (п.п. 138.1.1 ПКУ). При цьому в орендаря виникають податкові зобов’язання з ПДВ (пп. 185.1, 188.1 ПКУ).
Щоправда, податківці в «компенсаційному» випадку дотримуються «своєї» думки, вважаючи, що орендар у будь-якому разі суму компенсації має включити до складу доходів — за датою їх визнання за правилами бухобліку згідно з п. 137.16 ПКУ, формуючи, однак, при цьому витрати за правилами «ремонтного» п. 146.19 ПКУ (див. роз’яснення в розділі 110.09.01 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ; лист ДПАУ від 02.12.2008 р. № 24750/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 5). Ураховуючи таку позицію перевіряючих, виходом із ситуації, що склалася, для сторін може стати переведення ремонтних відносин у розряд «послугових» операцій (тобто надання послуг) та оформлення операцій не як «ремонт орендарем орендованого майна», а як «надання орендарем орендодавцю-замовнику послуг із ремонту». Тоді орендар, який отримує компенсацію (у цьому випадку — відображає реалізацію орендодавцю ремонтних послуг), одночасно з доходами (п.п. 135.4.1 ПКУ) зможе відобразити й суму супутніх пов’язаних із їх наданням ремонтних витрат (пп. 138.1.1, 138.4 ПКУ)

З огляду на те, що п. 146.20 ПКУ не зазначає, як чинити в разі відшкодування орендодавцем витрат із поліпшення орендарем орендованого об’єкта, на нашу думку, орендарю при отриманні відшкодування від орендодавця після закінчення строку оренди слід відображати в податковому обліку як продаж ОЗ (якщо, звичайно, ремонтні витрати перевищили 10 % ліміт і з них орендарем було створено окремий об’єкт ОЗ).
Тобто в цьому випадку орендар керується нормами п. 146.13 ПКУ, згідно з якими при продажу об’єкта ОЗ:
— сума перевищення доходів від продажу над балансовою вартістю об’єкта ОЗ включається до складу доходів платника (до складу інших доходів, п.п. 135.5.13 ПКУ) податків, або
— сума перевищення балансової вартості об’єкта ОЗ над доходами від його продажу відноситься платником податків на витрати (до складу інших витрат, п.п. 138.12.1 ПКУ).
Якщо ж орендодавець відшкодовує орендарю вартість поліпшень, які, зважаючи на неперевищення 10 % ліміту були віднесені орендарем у повній сумі на витрати (тобто коли об’єкт ОЗ на суму поліпшень у податковому обліку орендаря не створювався), то логічно розглядати таку операцію як продаж робіт. Тому в такому разі орендар включає суму відшкодування від орендодавця до доходів на підставі п.п. 135.4.1 ПКУ

При цьому в будь-якому разі при компенсації орендар має нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ (пп. 185.1, 188.1 ПКУ)

В орендодавця

Вважаємо, що для орендодавця норми другого речення п. 146.20 ПКУ в цьому випадку не діють, а сума відшкодування відображається в порядку, передбаченому

пп. 146.11 — 146.12 ПКУ, тобто як витрати на поліпшення власних ОЗ. Адже фактично в цьому випадку виходить, що орендодавець здійснює витрати на поліпшення ОЗ через іншу особу (орендаря), а їх відшкодування вказує на те, що такі витрати, по суті, здійснюються за рахунок орендодавця

Як передбачає п. 146.20 ПКУ, орендодавець не змінює вартість ОЗ, що амортизується, і не збільшує витрати на суму витрат, понесених орендарем на поліпшення орендованого об’єкта.
Щоправда, з урахуванням положень пп. 135.5.4 та 137.10 ПКУ, а також формулювання п. 146.20 ПКУ, (яке на відміну від «колишнього» п.п. 8.8.2 Закону про податок на прибуток, нічого щодо невідображення доходів орендодавцем уже не уточнює), орендодавцю при отриманні від орендаря «поліпшуваного» об’єкта оренди за здійсненими орендарем поліпшеннями (оціненими за звичайними цінами), судячи з усього, доведеться показати доходи як за безоплатно отриманими (тобто згідно з п. 137.10 ПКУ із включенням їх вартості до «податкових» доходів)

 

Відображення ремонтних витрат у декларації

. Суму витрат на ремонти та поліпшення орендованих ОЗ орендар відображає в додатку АМ до декларації так:

— витрати на ремонти та поліпшення орендованих ОЗ

у межах 10 % «ремонтного» ліміту (що включаються до «податкових» витрат) орендар показує в таблиці 3 додатка АМ. При цьому залежно від того, у яких цілях використовуються орендовані об’єкти, ремонтні витрати з них можуть відповідно потрапляти до складу загальновиробничих витрат, адміністративних витрат, витрат на збут чи інших операційних витрат. (Відповідні дані з таблиці 3 орендар також переносить до «ремонтних» рядків: 06.1.5.2 додатка ЗВ, 06.2.3.2 додатка АВ, 06.3.9.2 додатка ВЗ, 06.5.39 додатка ІВ);

— витрати на ремонти та поліпшення орендованих ОЗ,

що перевищили 10 % «ремонтний» ліміт (із яких формується окремий об’єкт ОЗ тієї групи, до якої належить саме майно, що орендується), з місяця, наступного за місяцем проведення ремонту/поліпшень, підлягатимуть податковій амортизації у звичайному порядку (а отже, надалі при нарахуванні амортизації потраплятимуть в орендаря до графи 4 таблиці 1 «амортизаційного» додатка АМ).

А от

орендодавець (який компенсує ремонтні витрати орендарю чи проводить ремонти/поліпшення самостійно) витрати на ремонти та поліпшення об’єктів оренди:

у межах 10 % «ремонтного» ліміту показує у графі 9 таблиці 3 «амортизаційного» додатка АМ, а також відповідно в рядку 06.5.39 додатка ІВ — тобто у складі інших витрат операційної діяльності (п. 146.12, п.п. 138.12.1 ПКУ);

— у сумі,

що перевищує 10 % (яка відноситься на збільшення первісної вартості об’єкта оренди та підлягає амортизації), обліковує у складі амортизації, що нараховується за таким об’єктом, у графі 10 таблиці 1 додатка АМ та відповідно в «амортизаційному» рядку 06.5.28 додатка ІВ.

 

Техобслуговування орендованих ОЗ

Витрати на техобслуговування орендованих ОЗ відображаються орендарем у тому самому порядку, що й витрати на техобслуговування власних ОЗ, тобто:

— у бухгалтерському обліку — включаються до

витрат періоду (Дт 23,91,92,93,94 — Кт 20,22,28,63,65,66,68);

— у податковому обліку — як витрати, пов’язані з господарською діяльністю (утриманням і експлуатацією орендованих ОЗ), відносяться до складу «податкових» витрат і залежно від цілей використання об’єктів, що орендуються, можуть при цьому потрапляти в орендаря до складу «податкової» собівартості (

п. 138.8 ПКУ), загальновиробничих витрат (п.п. «г» п.п. 138.8.5 ПКУ), адміністративних витрат (п.п. «в» п.п. 138.10.2 ПКУ), витрат на збут (п.п. «д» п.п. 138.10.3 ПКУ) чи інших операційних витрат (п. 20 П(С)БО 16, п.п. 138.10.4 ПКУ).

У бухгалтерському та податковому обліку витрати на техосблуговування, ремонти та поліпшення

орендованих ОЗ відображаються так:

 

Техобслуговування, ремонти та поліпшення орендованих ОЗ

Первинний документ

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

Техобслуговування орендованих ОЗ

Накладні на внутрішнє переміщення матеріалів, акти виконаних робіт тощо

Орендарем відображено витрати на техобслуговування орендованих ОЗ

23, 91, 92, 93, 94

20, 22, 28, 63, 657, 66, 68

600

600

Відомість нарахування амортизації

Збільшено залишок за забалансовим рахунком 09 «Амортизаційні відрахування» на суму нарахованої амортизації (що увійшла до складу витрат на техобслуговування)

09

80
(умовно)

Витрати на техобслуговування в бухгалтерському та податковому обліку (як витрати на утримання
та експлуатацію орендованих ОЗ) відносяться до складу відповідних витрат звітного періоду

Ремонти орендованих ОЗ

Накладні на внутрішнє переміщення матеріалів, наряди на відрядну роботу, змінні завдання, відомість розрахунку амортизації, акти виконаних робіт

Відображено витрати на проведення ремонту орендованого об’єкта ОЗ

23, 91, 92, 93, 94

20, 22, 13, 661, 657, 63, 68

1500

1500*

* Передбачається, що витрати на ремонти та поліпшення орендованих ОЗ не перевищили 10 % «ремонтного» ліміту і тому згідно з пп.146.19, 146.12 ПКУ в усій сумі було віднесено орендарем на «податкові» витрати.

Відомість нарахування амортизації

Збільшено залишок за забалансовим рахунком 09 «Амортизаційні відрахування» на суму нарахованої амортизації (що увійшла до складу витрат на ремонт)

09

200
(умовно)

Поліпшення орендованих ОЗ
(з відома орендодавця)

із відшкодуванням витрат після закінчення поліпшень

В орендаря

 

 

 

 

 

Акт виконаних робіт

Відображено капітальні інвестиції на проведення поліпшення орендованого об’єкта ОЗ

153

63,68

50000

Податкова накладна

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

63,68

10000

Платіжне доручення

Оплачено роботи з поліпшення орендованого об’єкта ОЗ

63,68

311

60000

Акт приймання-передачі поліпшень

Складено акт, відображено дохід у сумі, що відшкодовується орендодавцем

377

742

60000

50000*

50000*

* У податковому обліку орендар відображає операції як продаж робіт, включаючи суму, що підлягає компенсації, від орендодавця до «податкових» доходів (п.п. 135.4.1 ПКУ), а суму витрат на поліпшення орендованих ОЗ — до «податкових» витрат (п.п. 138.1.1 ПКУ).

Податкова накладна

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

742

641

10000

Бухгалтерська довідка

Списано собівартість поліпшень на витрати

972

153

50000

Виписка банку

Отримано відшкодування від орендодавця

311

377

60000

В орендодавця

 

 

 

 

 

Акт приймання-передачі поліпшень

Відображено вартість поліпшення об’єкта оренди, здійсненого орендарем

152

63,68

50000

У податковому обліку орендодавця відшкодування витрат орендарю відображається в порядку, передбаченому пп. 146.11 — 146.12 ПКУ, тобто як витрати на поліпшення власних ОЗ

Податкова накладна

Відображено податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної орендаря

641

63,68

10000

Бухгалтерська довідка

Зменшено залишок на забалансовому рахунку 09 «Амортизаційні відрахування»

09

50000

Платіжне доручення

Перераховано відшкодування орендарю

63,68

311

60000

Акт виконаних робіт; акт приймання-здавання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів
(ф. № ОЗ-2)

Збільшено вартість об’єкта оренди на суму проведених поліпшень

10

152

50000

із відшкодуванням витрат після закінчення строку оренди

В орендаря

 

 

 

 

 

Акт виконаних робіт

Відображено капітальні інвестиції на поліпшення орендованого об’єкта ОЗ

153

63,68

15000

15000*

*Передбачається, що витрати на ремонти та поліпшення орендованих ОЗ не перевищили 10 % «ремонтного» ліміту і тому згідно з пп.146.19, 146.12 ПКУ в усій сумі були віднесені орендарем на «податкові» витрати.

Податкова накладна

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

63,68

3000

Бухгалтерська довідка

Зменшено залишок на забалансовому рахунку 09 «Амортизаційні відрахування»

09

15000

Платіжне доручення

Оплачено роботи з поліпшення орендованого об’єкта

63,68

311

18000

Акт виконаних робіт, акт приймання-здавання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів
(ф. № ОЗ-2)

Сформовано об’єкт інших необоротних матеріальних активів

117

153

15000

Відомість розрахунку амортизації

Відображено нарахування амортизації (зносу) за об’єктом інших необоротних матеріальних активів

23, 91, 92, 93, 94

132

сума амортизації

Відомість нарахування амортизації

Збільшено залишок за забалансовим рахунком 09 «Амортизаційні відрахування» (на суму нарахованої амортизації)

09

сума амортизації

Бухгалтерська довідка

Списано суму нарахованої амортизації (зносу) за об’єктом інших необоротних матеріальних активів

132

117

сума амортизації, нарахована за період оренди

Відображено переведення об’єкта до складу необоротних активів, що утримуються для продажу

286*

117

балансова (залишкова) вартість об’єкта

* Якщо на момент повернення до бухобліку об’єкт замортизовано не повністю, орендар у бухобліку відображає продаж об’єкта з попереднім його переведенням, як того вимагає П(С)БО 27, до запасів, тобто з «Інші необоротні матеріальні активи» (рах. 117) до «Необоротні активи, що утримуються для продажу» (рах. 286) та подальшою реалізацією вже як запасів (докладніше про облік таких операцій див. статтю «Операції з основними засобами (фондами): бухгалтерсько-податкові питання» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 72, с. 23).

Акт приймання-передачі поліпшень

При передачі поліпшень після закінчення строку оренди складено акт, відображено дохід у сумі, що відшкодовується орендодавцем (8400 грн. — договірна сума з ПДВ)

377

712

8400
(договірна сума)

—*

—*

* Зауважимо: якби витрати на поліпшення перевищили 10 % ліміт і в податковому обліку з понадлімітних витрат орендарем було створено об’єкт ОЗ, то при відшкодуванні вартості поліпшення орендодавцем орендар керувався б правилами п. 146.13 ПКУ для продажу ОЗ, тобто відображав податкові наслідки як при продажу об’єкта основних засобів, порівнюючи при цьому доходи від продажу з балансовою (залишковою) вартістю об’єкта, що реалізовується, і включаючи при цьому різницю, що виникає (залежно від ситуації), до «податкових» доходів або витрат

Податкова накладна

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

712

641

1400

Бухгалтерська довідка

Списано балансову вартість об’єкта, що реалізовується

943

286

балансова (залишкова) вартість

Виписка банку

Відшкодовано витрати орендодавцем

311

377

8400

В орендодавця

 

 

 

 

 

Акт приймання-передачі поліпшень

Відображено вартість поліпшення об’єкта оренди, здійсненого орендарем

152

63,68

7000

У податковому обліку орендодавця відшкодування витрат орендарю відображається в порядку, передбаченому пп. 146.11 — 146.12 ПКУ, тобто як витрати на поліпшення власних ОЗ

Податкова накладна

Відображено податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної орендаря

641

63,68

1400

Бухгалтерська довідка

Зменшено залишок на забалансовому рахунку 09 «Амортизаційні відрахування»

09

7000

Платіжне доручення

Перераховано відшкодування орендарю

63,68

311

8400

Акт виконаних робіт, акт приймання-здавання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів
(ф. № ОЗ-2)

Збільшено вартість об’єкта оренди на суму проведених поліпшень

10

152

7000

без відшкодування витрат орендарю і передачею поліпшень орендодавцю після закінчення строку оренди

В орендаря

Акт виконаних робіт

Відображено капітальні інвестиції на поліпшення орендованого об’єкта ОЗ

153

63,68

10000

-

10000*

* Передбачається, що витрати на ремонти та поліпшення орендованих ОЗ не перевищили 10 % «ремонтного» ліміту і тому згідно з пп.146.19, 146.12 ПКУ в усій сумі були віднесені орендарем на «податкові» витрати.

Податкова накладна

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

63,68

2000

Бухгалтерська довідка

Зменшено залишок на забалансовому рахунку 09 «Амортизаційні відрахування»

09

10000

Платіжне доручення

Оплачено роботи з поліпшення орендованого об’єкта

63,68

311

12000

Акт виконаних робіт, акт приймання-здавання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів
(ф. № ОЗ-2)

Сформовано об’єкт інших необоротних матеріальних активів

117

153

10000

Відомість розрахунку амортизації

Нараховано амортизацію (знос) за об’єктом інших необоротних матеріальних активів

23, 91, 92, 93, 94

132

сума амортизації

Відомість нарахування амортизації

Збільшено залишок за забалансовим рахунком 09 «Амортизаційні відрахування» (на суму нарахованої амортизації)

09

сума амортизації

Бухгалтерська довідка

При передачі поліпшень після закінчення строку оренди:

 

 

 

 

 

— списано суму нарахованої амортизації (зносу) за об’єктом інших необоротних матеріальних активів

132

117

сума амортизації, нарахована за період оренди

Бухгалтерська довідка

— списано залишкову вартість об’єкта інших необоротних матеріальних активів на витрати

976

117

залишкова вартість

—*

* Зауважимо: якби з понадлімітних витрат на поліпшення, що перевищили 10 % ліміт, орендарем у податковому обліку створювався окремий об’єкт ОЗ, то при поверненні орендодавцю поліпшуваних ОЗ орендар, керуючись пп. 146.20, 146.16 ПКУ, міг (як при ліквідації ОЗ) віднести балансову (тобто залишкову — недоамортизовану в податковому обліку) вартість такого об’єкта до складу «податкових» витрат.

Податкова накладна, акт приймання-передачі поліпшень

— нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

976

641*

600

* Оскільки поліпшення передаються орендодавцю без відшкодування (тобто безоплатно), то орендарю згідно з п. 188.1 ПКУ слід нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайної (ринкової) вартості поліпшень на момент їх передачі орендодавцю (припустимо, виходячи з 3000 грн.).

В орендодавця

 

 

 

 

 

Акт приймання-передачі поліпшень

Відображено поліпшення, отримані від орендаря безоплатно і які приводять до збільшення майбутніх економічних вигод

152

424

3600

3600*

Згідно з п. 146.20 ПКУ орендодавець не змінює вартості ОЗ, що амортизується, або витрат на суму витрат, понесених орендарем

Акт виконаних робіт, акт приймання-здавання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів
(ф. № ОЗ-2)

Збільшено вартість об’єкта оренди на вартість поліпшень

10

152

3600

Відомість розрахунку амортизації

Нараховано амортизацію за отриманими поліпшеннями

23, 91, 92, 93, 94

131

сума амортизації

Відомість нарахування амортизації

Збільшено залишок за забалансовим рахунком 09 «Амортизаційні відрахування»
(на суму нарахованої амортизації)

09

сума амортизації

Бухгалтерська довідка

Визнано дохід у сумі нарахованої амортизації

424

745

сума амортизації

* З урахуванням положень п.п. 135.5.4 та п. 137.10 ПКУ орендодавець при отриманні від орендаря «поліпшуваного» об’єкта оренди збільшує «податкові» доходи на вартість здійснених орендарем поліпшень, як за безоплатно отриманими.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі