Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повернення помилково отриманих коштів в обліку щодо різних податків

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення помилково отриманих коштів в обліку щодо різних податків

 

Який порядок обліку помилково зарахованих коштів на банківський рахунок підприємства, якщо надалі такі кошти підлягають поверненню?

(м. Луганськ)

 

У цьому випадку в запитанні не уточнюється, за якою системою оподаткування працює підприємство, якому на рахунок надходять «помилкові» гроші, тому розглянемо наслідки такої операції при його роботі зі сплатою:

1) єдиного податку;

2) податку на прибуток;

3) ПДВ.

Якщо підприємство є платником єдиного податку. У платників єдиного податку цей податок обчислюється з виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Помилково зараховані на розрахунковий рахунок грошові кошти не є виручкою від здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) у розумінні ст. 1 Указу № 727, тому вони не повинні обкладатися єдиним податком. Однак ДПСУ у своїх роз'ясненнях висловлюється з цього питання не так однозначно. Так, зокрема, у листі від 27.04.2006 р. № 4795/6/15-0416 зазначено, що суми коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок платника єдиного податку, не є його власністю (за умови наявності письмового пояснення установи банку про помилкове зарахування коштів), а отже, ці кошти не можуть вважатися виручкою від реалізації. Помилково зараховані кошти не включаються до бази оподаткування, якщо їх зарахування та повернення відбулися в одному звітному періоді .

Якщо надходження та повернення грошей відбулися в різних звітних періодах, то в цьому випадку ДПСУ пропонує у кварталі надходження коштів уключити їх до бази оподаткування, а у кварталі, коли гроші буде повернено, відкоригувати раніше проведені нарахування. Причому зробити це можна через рядок 7 Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою в наступному звітному періоді або подати уточнюючий Розрахунок.

Якщо підприємство є платником податку на прибуток (працює на загальній системі оподаткування). Неоднозначно висловлюються податківці і з приводу обкладення податком на прибуток грошових коштів, що помилково надійшли на рахунок підприємства — платника податку на прибуток. Так, у консультації податківців, розміщеній у розділі 110.06.05 ЄБПЗ на офіційному сайті ДПСУ, зазначено, що суми коштів, помилково зараховані на рахунок платника податку, має бути враховано у складі інших доходів. Водночас за умови наявності письмового пояснення установи банку про помилкове зарахування коштів та повернення таких коштів платник податку може на підставі п. 140.2 ПКУ здійснити перерахунок доходу. При цьому якщо зарахування та повернення грошових коштів, що помилково надійшли на банківський рахунок платника податку, відбувається в одному звітному періоді, то така операція не відображається в податковому обліку.

Якщо ж повернення помилково зарахованих грошових коштів відбувається в наступному звітному періоді, платник податків має врахувати їх у складі інших доходів , а надалі здійснити перерахунок доходу в періоді їх повернення. Такий перерахунок здійснюється шляхом заповнення рядка 03.26 додатка IД до рядка 03 декларації з податку на прибуток. На наш погляд, такі кошти не можуть вважатися доходом.

Якщо підприємство є платником ПДВ (працює на загальній системі оподаткування або на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 6 %), то при отриманні «помилкових» коштів на банківський рахунок може виникнути запитання, чи потрібно на таку «чужу» суму виписувати «помилковому» покупцю податкову накладну і надалі при поверненні цієї суми до виписаної податкової накладної складати розрахунок коригування? Думка податківців така: оскільки об'єктом обкладення ПДВ згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ є операції постачання товарів, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186 ПКУ, то кошти, не пов'язані з такими взаємовідносинами між суб'єктами господарювання та повернені в належні строки, не підпадають під об'єкт оподаткування. Податкові зобов'язання нараховуються за наявності договірних відносин на предмет постачання товарів, надання послуг (див. консультацію податківців, розміщену в розділі 130.05 ЄБПЗ на офіційному сайті ДПСУ). Із цим ми повністю згодні. Оскільки податкові накладні виписуються виключно в момент виникнення податкових зобов'язань (п. 201.4 ПКУ), то відповідно за відсутності податкових зобов'язань (зокрема, при отриманні «помилкових» коштів на банківський рахунок та їх своєчасному поверненні) накладну виписувати не потрібно.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі