Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Коригування акцизу при поверненні алкоголю (тютюну)

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коригування акцизу при поверненні алкоголю (тютюну)

 

Чи можна відкоригувати податкові зобов'язання з акцизного податку та повернути надміру сплачені кошти в разі повернення неякісного підакцизного товару (алкоголю, тютюну), що підлягає в подальшому утилізації?

(м. Харків)

 

Так, підприємство має право відкоригувати податкові зобов'язання з акцизного податку в разі повернення (у тому числі й часткового) неякісного підакцизного товару .

Згідно з п. 217.1 ПКУ суми податку, що сплачуються з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, платник визначає самостійно виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування і ставок акцизного податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань.

Водночас п. 217.5 ПКУ передбачено право на коригування податкових зобов'язань з акцизного податку в разі повного (часткового) повернення з реалізації підакцизних товарів (продукції), вироблених платником, для усунення недоліків товару (продукції) або його знищення (переробки), якщо такі недоліки усунути неможливо.

Сума коригування обчислюється платником податку із застосуванням максимальних роздрібних цін, ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку, що діяли на дату виникнення податкового зобов'язання щодо таких товарів (продукції).

Причому, на думку податківців, коригування провадиться незалежно від того, в якому періоді було нараховано податкові зобов'язання за операціями реалізації таких підакцизних товарів (продукції), — до 01.01.2011 р. або після зазначеної дати (див. консультацію в розділі 140.05 ЄБПЗ, розміщену на сайті ДПСУ).

Коригування (зменшення) податкових зобов'язань зі сплати акцизного податку в разі повного або часткового повернення підакцизних товарів здійснюється в Декларації акцизного податку за звітний період, в якому відбулося повернення. Сума коригування при поверненні алкогольних напоїв відображається в рядку А11.1 розділу А (п. 3.5 Порядку № 1030). Сума коригування при поверненні тютюнових виробів відображається в рядку Б9.1 розділу Б (п. 4.5 Порядку № 1030). При цьому сума податкових зобов'язань з акцизного податку за звітний період у рядках А15 і Б12 відповідно розділу А і Б зменшується на суму коригувань щодо повернених алкогольних напоїв та тютюну.

Крім того, право на коригування податкових зобов'язань з акцизного податку, передбачене п. 217.4 ПКУ, є пільгою з кодом «14020036» (див. Довідник № 59 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків та зборів станом на 01.10.2011 р., доведений листом ДПСУ від 29.09.2011 р. № 59). Тому за період, в якому платник податку застосує цю пільгу, слід подати Звіт про суми податкових пільг (докладніше див. «Звіт про суми податкових пільг: порядок заповнення та подання» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 35, с.33)

При усуненні недоліків та подальшій реалізації таких товарів (продукції) зобов'язання з акцизного податку обчислюються в загальному порядку.

У разі неможливості усунення недоліків товар (продукція) підлягає знищенню відповідно до Порядку № 508. При цьому марки акцизного податку повертають у порядку, передбаченому пп. 26 і 27 Положення № 1251. Згідно з п. 25 Положення № 1251 сума, сплачена за акцизні марки, що повертаються, поверненню не підлягає, а перераховану суму податку відшкодовують або, на вибір платника, уключають до рахунку майбутніх платежів.

Причому аналогічний порядок коригування податкових зобов'язань з акцизного податку передбачено і для імпортерів — платників акцизного податку при вивезенні неякісної продукції, не придатної для реалізації її на митній території України (п. 218.4 ПКУ). При цьому сума акцизного податку за бажанням імпортера повертається йому на поточний рахунок у банку або зараховується під час придбання наступних партій марок акцизного податку (див. «Вісник податкової служби України», 2011, № 25, с. 28). Право на коригування податкових зобов'язань з акцизного податку, передбачене п. 218.4 ПКУ, також є пільгою з кодом «14030030».

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі