Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виплати працівникам: підтверджуємо витрати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виплати працівникам: підтверджуємо витрати

 

Підприємство здійснює такі виплати працівникам: основну заробітну плату, премію службовцям (% від випуску продукції), індексацію, нецільову матеріальну допомогу. Які документи (колективний договір чи положення про оплату праці тощо) необхідні, щоб включити виплати працівникам до витрат згідно з ПКУ, та як правильно їх оформити?

(м. Харків)

 

Це запитання виникло у читача не випадково. Річ у тім, що до 01.04.2011 р. при визначенні складу валових витрат підприємства керувалися Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР. З 01.04.2011 р. підприємства, що є платниками податку на прибуток, при формуванні витрат повинні керуватися Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). І хоча при цьому механізм визначення складу витрат на оплату праці та інших виплат працівникам у цілому не зазнав кардинальних змін, проте у процесі вносилися певні уточнення. Для наочності наведемо для порівняння норми законодавства.

 

До 01.04.2011 р.

З 01.04.2011 р.

З 01.08.2011 р.*

Норма Закону про податок на прибуток: «5.6.1. З урахуванням норм пункту 5.3 цієї статті до складу валових витрат платника податку відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на виплату авторських винагород та виплат за виконання робіт (послуг), згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати в грошовій або натуральній формі, встановлені за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами закону, що регулює питання оподаткування доходів фізичних осіб (законодавства, що встановлює правила оподаткування прибутковим податком з громадян))»

Норма ПКУ: «142.1. До складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін відповідно до колективних договорів (угод), (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV цього Кодексу

Норма ПКУ: «142.1. До складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін, (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV цього Кодексу

 

* Зверніть увагу, що завдяки Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування обліку та звітності» від 04.11.2011 р. № 4014-VI (далі — Закон № 4014) // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95, с. 6, ця дата з 01.01.2012 р. зміщується на більш ранній термін — на 01.04.2011 р. (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 97, с. 8).

 

Отже, у ПКУ з 01.04.2011 р. для будь-яких інших оплат, установлених за домовленістю сторін, з'явилося застереження щодо обов'язкової наявності колективного договору при включенні таких виплат до витрат підприємства. На це відразу ж відреагувала ДПАУ (див. лист від 27.04.2011 р. № 11957/7/15-0317 ), зазначивши, що в разі відсутності колективного договору та за наявності тільки трудових договорів з працівниками, маючи документи, що підтверджують відповідні витрати, підприємство може включати до складу витрат:

— витрати на оплату праці (основну і додаткову заробітну плату та інші види заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг);

— витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру. Інші оплати в грошовій або натуральній формі, що встановлюються за домовленістю сторін, за відсутності колективного договору (у якому має бути обов'язково зазначено про відповідну виплату) до складу витрат такого платника податків включати заборонено.

Тобто включення деяких виплат працівникам до витрат у підприємств, що не мають колективного договору, опинилося під питанням.

Проте вже з 01.08.2011 р. з п. 142.1 ПКУ зникла вимога про відповідність «до колективних договорів (угод)». Тепер (як і в Законі про податок на прибуток) ідеться просто про виплати, установлені за домовленістю сторін. Крім того, з 01.01.2012 р. у платників будуть законні підстави для застосування цієї оновленої норми з більш ранньої дати — з 01.04.2011 р. (завдяки Закону № 4014).

Отже, у ДПСУ сьогодні немає підстав наполягати на «витратності» відмінних від зарплатних виплат тільки за умови обов'язкової присутності згадки про них у колективному договорі і відповідно взагалі його наявності на підприємстві.

Зверніть увагу: домовленість між працівником та роботодавцем може бути встановлено не тільки в колективному договорі, а і в індивідуальному (трудовому) договорі, у положенні (наказі, розпорядженні керівника по підприємству, погодженому з трудовим колективом, тощо), на що ми і раніше неодноразово звертали вашу увагу. Не проти такого розуміння і Мінпраці, яке зазначає: якщо колективний договір на підприємстві не укладено, умови і розміри оплати праці (у тому числі преміювання) визначаються окремим локальним документом (Положенням), що затверджується наказом (див. лист від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07).

З порядком складання оформлення колективних договорів, трудових договорів можна ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2010, спецвипуск № 4 «Трудові відносини».

А тепер докладніше зупинимося на виплатах працівникам, що здійснюються цим підприємством. Отже, виплати основної заробітної плати поза сумнівом уключаються до фонду оплати праці у складі основної заробітної плати. Згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5) сума індексації заробітної плати включається до фонду оплати праці у складі додаткової заробітної плати. До фонду додаткової заробітної плати належить і премія службовцям, установлена в цьому випадку у відсотковому співвідношенні від випуску продукції (п.п. 2.2.2 Інструкції № 5).

Отже, суми, нараховані працівникам у вигляді основної заробітної плати, премії службовцям у відсотковому співвідношенні від випуску продукції, індексації заробітної плати, підприємство має право віднести на витрати (як до, так і після ПКУ).

Нецільова матеріальна (благодійна) допомога за умови, що вона має разовий характер (про що має бути вказано у заяві працівника та в наказі керівника), не включається до фонду оплати праці відповідно до п. 3.31 Інструкції № 5.

Сума нецільової матеріальної допомоги, наданої працівнику, не включається до витрат підприємства. Докладніше про оподаткування нецільової матеріальної допомоги див. статтю «Порядок оподаткування матеріальної допомоги» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12, с. 21.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі