Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності

Редакція ПБО
Постанова від 30.11.2011 р. № 1223

Кабінет Міністрів України

 

Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності

Постанова від 30 листопада 2011 р. № 1223

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р. № 419, зміни, що додаються.*

* Зміни не публікуються, оскільки нижче наводимо витяг із зазначеного Порядку у кодифікованому вигляді з урахуванням унесених змін. Зміни в тексті виділено напівжирним курсивом. — Прим. ред.

2. Ця постанова набирає чинності одночасно з набранням чинності підпунктом 3 пункту 1 Закону України від 12 травня 2011 р. № 3332-VI «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

 

Прем'єр-міністр України М. АЗАРОВ

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р. № 419

Порядок подання фінансової звітності

(із змінами і доповненнями, останні з яких унесено постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1223)

(витяг)

 

<…>

2. Фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством — іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики.

Фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності відповідно до законодавства.

Фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за міжнародними стандартами фінансової звітності публічними акціонерними товариствами, банками, страховиками починаючи з 1 січня 2012 р., а також підприємствами, які провадять господарську діяльність за такими видами:

надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення (група 64 КВЕД ДК 009:2010), а також недержавне пенсійне забезпечення (група 65.3 КВЕД ДК 009:2010) — починаючи з 1 січня 2013 року;

допоміжна діяльність у сферах фінансових послуг і страхування (група 66 КВЕД ДК 009:2010) — починаючи з 1 січня 2014 року.

Розпорядники та одержувачі коштів державного бюджету подають фінансову звітність за встановленою формою органам Державної казначейської служби.

<…>

Платники податку на прибуток подають органові державної податкової служби у порядку, передбаченому Податковим кодексом України для подання податкової декларації:

квартальну фінансову звітність (крім підприємств, що відповідно до Господарського кодексу України визнано малими);

<…>

11. Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції подають консолідовану фінансову звітність власникам (засновникам) у визначені ними терміни, але не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше 15 квітня наступного за звітним року. Підприємства, які складають консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності, надсилають листом відповідну інформацію органам державної статистики у передбачені для подання такої звітності строки.

12. Перед складанням річної фінансової звітності обов'язкове проведення інвентаризації активів та зобов'язань підприємства.

<…>



коментар редакції

Оприлюднено перелік підприємств,
зобов'язаних застосовувати МСФЗ
 при підготовці фінансової звітності

Наші читачі вже поінформовані (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 63, с. 11) про те, що з 1 січня 2012 року Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік) поповниться ст. 121. За приписами ч. 2 зазначеної статті публічні акціонерні товариства, банки, страховики, а також підприємства, що здійснюють господарську діяльність за видами, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України (далі — КМУ), повинні будуть складати фінансову звітність і консолідовану фінансову звітність, застосовуючи міжнародні стандарти фінансової звітності (прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності).

Постановою від 30.11.2011 р. № 1223 (далі — постанова № 1223), що коментується, КМУ якраз визначив згаданий перелік видів господарської діяльності, здійснення яких передбачає складання підприємствами фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами. Реалізовано це шляхом унесення змін до п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (далі — Порядок № 419). Тут же застережено строки переходу установ фінансового сектора на безпосереднє застосування міжнародних стандартів для складання фінансової звітності.

Так, складати фінансову звітність і консолідовану фінансову звітність, повністю застосовуючи міжнародні стандарти фінансової звітності, зобов'язані починаючи:

з 1 січня 2012 року — публічні акціонерні товариства, банки та страховики;

з 1 січня 2013 року — підприємства, що здійснюють господарську діяльність у сферах надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення (група 64 КВЕД ДК 009:2010), а також у сфері недержавного пенсійного забезпечення (група 65.3 КВЕД ДК 009:2010);

з 1 січня 2014 року — підприємства, що здійснюють допоміжну діяльність у сферах фінансових послуг та страхування (група 66 КВЕД ДК 009:2010).

Усі інші підприємства, за винятком названих вище, самостійно визначають доцільність використання міжнародних стандартів з метою підготовки фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності. Це прямо приписано ч. 3 ст. 121 Закону про бухоблік та закріплено постановою № 1223 у п. 2 Порядку № 419: «Фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності відповідно до законодавства».

Відзначимо, що порядок та строки переходу на міжнародні стандарти, а також особливості першого подання фінансової звітності відповідно до них розглянуто у спільному листі Національного банку України, Міністерства фінансів України та Державної служби статистики України від 07.12.2011 р. № 12-208/1757-14830, № 31-08410-06-5/30523, № 04/4-07/702 (див. с. 20).

Постановою № 1223 врегульовано також питання інформування підприємствами, що застосовують міжнародні стандарти для складання фінансової звітності, статистичних органів про це (ч. 4 ст. 121 Закону про бухоблік). Правда, згідно з унесеним до п. 11 Порядку № 419 доповненням виходить, що надсилати лист із відповідною інформацією органам державної статистики потрібно лише тим підприємствам, що складають за міжнародними стандартами консолідовану фінансову звітність. Причому робити це потрібно в установлені для подання такої звітності строки.

Крім іншого, уточнений абзац одинадцятий п. 2 Порядку № 419 приписує підприємствам — платникам податку на прибуток подавати фінансову звітність до податкового органу в порядку, передбаченому Податковим кодексом України (далі — ПКУ) для подання податкової декларації. Це узгоджується з вимогами п. 46.2 ПКУ, за правилами якого платники податку на прибуток (крім малих підприємств) подають органам державної податкової служби квартальну або річну фінансову звітність разом з відповідною податковою декларацією в порядку, передбаченому для подання декларації з податку на прибуток. А от малі підприємства — платники податку на прибуток подають податковим органам разом із річною податковою декларацією в порядку, визначеному для її подання, лише річну фінансову звітність.

Нагадаємо, що порядок подання податкової декларації до податкових органів визначено ст. 49 ПКУ. За нормами п. 49.4 ПКУ платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу державної податкової служби виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб. Підприємства ж, віднесені до категорії малих, можуть вибрати на власний розсуд один зі способів подання податкової декларації, передбачений п. 49.3 ПКУ, а саме:

— подати особисто чи уповноваженою на те особою;

— надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

— передати засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Як наслідок, також залежно від категорії підприємства подається податковим органам і фінансова звітність. Власне, наведені правила діють уже сьогодні, тому в цьому аспекті зміни до Порядку № 419 мають уточнюючий характер.

Постанова № 1223 набирає чинності з 1 січня 2012 року.

 

Тетяна Войтенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі