Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Результати перевірок у декларації не відображаються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Результати перевірок у декларації не відображаються

 

Чи потрібно відображати в декларації результати проведення перевірок (зменшення чи збільшення податкових зобов'язань)?

(м. Луганськ)

 

Відповідно до

п.п. 54.3.2 ПКУ , якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, заявлених у податкових (митних) деклараціях, уточнюючих розрахунках, контролюючий орган самостійно визначає суму грошових зобов'язань або зменшення (збільшення) від’ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток.

При цьому згідно з

п. 58.1 ПКУ контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, що містить: підставу для такого нарахування (зменшення) податкового зобов'язання (з посиланням на ПКУ); граничні строки його сплати (виправлення); попередження про наслідки несплати грошового зобов'язання (внесення виправлень до показників податкової звітності) у строк; граничні строки для оскарження. До такого повідомлення-рішення додається розрахунок податкового зобов'язання та штрафних (фінансових) санкцій.

Суми узгоджених грошових зобов'язань переносяться до карток особових рахунків (

п. 4.5 Порядку надсилання органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 985). Відповідно суми доходів або витрат, амортизації, а також податку на прибуток, уточнені контролюючими органами під час перевірки, не вказуються в декларації з податку на прибуток, які подаються після проведення перевірки, адже нарахування податку в податкових органах відбувається на підставі податкового повідомлення-рішення.

Цього не можна сказати про виявлені під час перевірки завищення (заниження) від’ємного значення об'єкта оподаткування (убутків). Якщо за результатами перевірки встановлено завищення заявленої суми від’ємного значення об'єкта оподаткування, то податкова декларація з податку на прибуток, яка подається платником після проведення перевірки, складається з урахуванням результатів цієї перевірки. про необхідність виправлень ідеться в консультації податківців, розміщеній у розділі 110.05 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua. А сам механізм виправлення у попередніх статтях цього номера.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі