Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виправляємо витрати поточного періоду, що залежать від показників торішньої декларації, які виправляються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виправляємо витрати поточного періоду, що залежать від показників торішньої декларації, які виправляються

 

Чи потрібно перераховувати витрати 2011 року, що залежать від показників доходу (прибутку) минулого року, якщо в цих показниках виявлено помилку і вона виправляється?

(м. Донецьк)

 

У

розділі III ПКУ, як раніше в Законі про податок на прибуток, для віднесення тих чи інших сум до складу витрат установлено певні обмеження. Так, у деяких випадках при визначенні таких сум платникам податків потрібно орієнтуватися на розмір оподатковуваного прибутку або доходу (виручки) за попередній рік (див. таблицю).

 

Витрати поточного періоду, що залежать від прибутку або доходу (виручки) попереднього року

Витрати

Обмеження, %

Розрахунковий показник попереднього року

1

2

3

Витрати на придбання в нерезидента послуг (робіт) з консалтингу, маркетингу, реклами або нарахування на користь нерезидента роялті

Не більше 4 %

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)*

* У 2011 році для визначення доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) слід орієнтуватися на значення рядка 01.1 декларації з податку на прибуток за 2010 рік (форму затверджено наказом № 143), а у 2012 році — на суму значень рядка 01.1 декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року, форму якої затверджено наказом № 143, та рядка 02 декларації з податку на прибуток за ІІ — IV квартали 2011 року, форму якої затверджено наказом № 114 (див. консультацію податківців, розміщену в розділі 110.07.21 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ:

www.sta.gov.ua).

Суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом року до Державного бюджету України або до бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій

Не більше 4 %

Оподатковуваний прибуток**

Суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) відповідно до Закону України «Про профспілкові організації, їх права та гарантії діяльності»

Не більше 10 %

Оподатковуваний прибуток**

Суми коштів, перераховані підприємствами всеукраїнських об'єднань осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на яких працює за основним місцем роботи не менше 75 % таких осіб, цим об'єднанням для ведення благодійної діяльності

Не більше 10 %

Оподатковуваний прибуток**

Суми грошових коштів або вартість майна, добровільно перераховані/передані для цільового використання з метою охорони культурної спадщини установам науки, освіти, культури, заповідникам, музеям, заповідникам-музеям

Не більше 10 %

Оподатковуваний прибуток**

Суми грошових коштів або вартість майна, добровільно перераховані/передані на користь резидентів для цільового використання з метою виробництва національних фільмів (у тому числі анімаційних) та аудіовізуальних творів

Не більше 10 %

Оподатковуваний прибуток**

** У 2011 році для визначення оподатковуваного прибутку слід орієнтуватися на значення рядка 11 декларації з податку на прибуток за 2010 рік за формою, затвердженою наказом № 143, а у 2012 році — на суму значень рядка 11 декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року, форму якої затверджено наказом № 143, та рядка 07 декларації з податку на прибуток за ІІ — IV квартали 2011 року, форму якої затверджено наказом № 114.

 

Як бачимо, самостійне виявлення в поточному податковому періоді помилки, допущеної в показниках прибутку підприємства попереднього звітного року, викликає необхідність коригування також і орієнтованих на неї сум, що включаються до складу витрат у поточному податковому періоді.

Тому, наприклад, якщо платник у поточному періоді

самостійно коригує торішній прибуток, то йому одночасно слід відкоригувати й величину відображених поточних витрат, розраховану виходячи з такого помилкового прибутку, і якщо прибуток виявився завищеним, то завищеними слід визнати і відповідні витрати.

Причому справедливості заради слід зауважити, що коригуванню підлягають витрати як у бік зменшення (при зменшенні суми торішнього прибутку), так і в бік збільшення (при донарахуванні платником податків суми оподатковуваного прибутку в результаті самостійно виявленої помилки).

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі