Теми статей
Обрати теми

Щодо надання батьку відпустки по догляду за дитиною віком понад три роки

Редакція ПБО
Лист від 01.09.2011 р. № 252/13/133-11

Щодо надання батьку відпустки по догляду за дитиною віком понад три роки

Лист Міністерства соціальної політики України від 01.09.2011 р. № 252/13/133-11

 

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення та повідомляється.

Відповідно до частин шостої та сьомої статті 179 КЗпП України та пункту 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» у разі якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці або іншим особам (батьку дитини, бабусі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною) в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Отже, батько дитини віком понад три роки, яка відповідно до медичного висновку потребує домашнього догляду, має право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною у відповідному висновку медичного закладу, але не більшою, ніж досягнення дитиною шестирічного віку.

Слід зазначити, що ця відпустка має бути надана батьку дитини незалежно від того, що мати дитини знаходиться у відпустці по догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку. Законодавство не обмежує права працівників на вищезазначені відпустки у наведеному у листі випадку.

Підставою для надання такої відпустки є заява працівника та медичний висновок про потребу у домашньому догляді за дитиною.

 

Директор Департаменту О. Товстенко



коментар редакції

Батько дитини має право на відпустку для догляду
за дитиною до 6 років

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало роз'яснення щодо ситуації, коли в сім'ї є двоє дітей, з яких одній дитині не виповнилося трьох років, а друга старше за три роки та потребує домашнього догляду згідно з медичним висновком. При цьому в частково оплачуваній відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку перебуває мати дитини. Питання полягало в такому: чи може батько дитини скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною старше трьох років.

Мінсоцполітики дає ствердну відповідь на зазначене запитання. Право батька дитини на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком передбачено ч. 7 ст. 179 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. та п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Зауважимо, що таким правом також можуть скористатися баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають дитину. При цьому відомство звертає увагу на те, що таке право не залежить від перебування матері дитини у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відпустка для догляду за дитиною надається тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку (а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) — не більше ніж до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку) (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Нагадаємо, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку є відпусткою без збереження заробітної плати.

Щоб скористатися правом на неоплачувану відпустку для догляду за дитиною працівник повинен подати роботодавцю:

заяву;

медичний висновок про потребу в домашньому догляді за дитиною.

На підставі зазначених документів видається наказ (розпорядження) керівника про надання працівнику відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

Зауважимо, що період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку не включається ні до страхового стажу для визначення розміру виплат у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, ні до стажу для визначення права на щорічну відпустку, ні до стажу для призначення пенсії.

Відомості про працівника, якому надано неоплачувану відпустку для догляду за дитиною до шести років за медичним висновком, необхідно відобразити в таблиці 5 додатка 4 звіту про ЄСВ, який щомісячно, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, подається до органів Пенсійного фонду. Причому такі відомості відображаються в місяці початку такої відпустки та в місяці її закінчення. У графі 7 указується категорія особи — 4.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі