Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Продаж нерухомості: дата виникнення податкових наслідків з податку на прибуток та ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж нерухомості: дата виникнення податкових наслідків з податку на прибуток та ПДВ

 

Наше підприємство (платник ПДВ) уклало договір купівлі-продажу промислової будівлі. У договорі зазначено, що право власності на будівлю переходить у момент його укладення. У свою чергу, оплату за будівлю має бути перераховано протягом 3 місяців із моменту його укладення. Підкажіть, за якою датою виникнуть доходи та податкові зобов'язання з ПДВ?

(м. Донецьк)

 

Перш ніж перейти до аналізу податкових наслідків зазначимо, що при складанні договорів сторони не мають права відхилятись від приписів ЦКУ, що мають імперативний характер (ч. 3 ст. 6 ЦКУ). Річ у тім: якщо договір на відчуження майна підлягає держреєстрації, то право власності на таке майно переходить не раніше моменту держреєстрації. У свою чергу, договори купівлі-продажу нерухомого майна (крім майна, що перебуває в податковій заставі) відповідно до ч. 1 ст. 657 ЦКУ необхідно реєструвати. Отже, вказівка в договорі на те, що право власності на об'єкт (у цьому випадку будівлю) переходить за датою укладення договору, не має юридичної сили — право власності на нього буде передано лише після держреєстрації*. Цей факт має ключове значення для податкових наслідків з податку на прибуток.

* Договір купівлі-продажу нерухомості повинен реєструватися в день його нотаріального посвідчення.

Податок на прибуток . Відповідно до п. 137.1 ПКУ дохід від реалізації товару визнається за датою переходу права власності на нього. При цьому під товаром ПКУ розуміє будь-які матеріальні і нематеріальні активи — тобто виходить, що з позиції податкового законодавства будівлі (у тому числі що входять до складу основних засобів) також є товаром. За цією логікою дохід від продажу будівлі має бути визнано в момент передачі права власності на неї — тобто після дати держреєстрації договору купівлі-продажу (теоретично, повинна збігатися з датою його нотаріального посвідчення).

Але не будемо поспішати з висновками, бо в той же час такі доходи вважаються іншими згідно з п.п. 135.5.11 ПКУ , а ці доходи, в свою чергу, відображаються за правилами бухобліку (п.п. 137.16 ПКУ). Мабуть, цієї версії будуть дотримуватися податківці (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 94, с. 4 та ЄБПЗ за кодом 110.09.01)

ПДВ . Згідно з п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у загальному випадку вважається дата першої події — відвантаження або оплати. З умов запитання стає зрозуміло, що договір купівлі-продажу укладено на умовах подальшої оплати, а це означає, що в питанні про моменті виникнення ПДВ-зобов'язань орієнтуватися слід на дату відвантаження. При цьому в контексті продажу будівлі датою відвантаження слід вважати дату затвердження Акта приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів за формою № ОЗ-1**.

** Форму документа затверджено наказом Мінстату від 29.12.95 р. № 352.

На завершення нагадаємо, що з 01.01.2012 р. договори на відчуження майна не підлягатимуть реєстрації, що пов'язане з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеження» та інших законодавчих актів України» від 11.02.2010 р. № 1878-VI. Так, із цієї дати перехід права власності на нерухомість буде прив'язано до моменту реєстрації такого права. При цьому, виходячи з порядку проведення такої реєстрації***, дати нотаріального посвідчення договору та реєстрації прав власності на майно відрізнятимуться (для такої реєстрації, як і сьогодні, буде передбачено строк у 14 робочих днів). При цьому, найімовірніше, що передача майна (з виникненням зобов'язань з ПДВ) відбуватиметься вже при нотаріальному посвідченні договору, тоді як право власності на нього переходитиме пізніше.

*** З 01.01.2012 р. порядок реєстрації, затверджений Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 01.07.2004 р. 1952-IV, буде викладено в новій редакції.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі