Теми статей
Обрати теми

Про нарахування ЄСВ на виплати в натуральній формі

Редакція ПБО
Лист від 16.09.2011 р. № 19693/03-30

Про нарахування ЄСВ на виплати в натуральній формі

Лист Пенсійного фонду України від 16.09.2011 р. № 19693/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування єдиного внеску на суми виплат, що здійснюються в натуральній формі, і повідомляє.

База для нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначена статтею 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон).

Частиною першою статті 7 Закону визначено, що єдиний внесок нараховується: для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, — на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з частиною першою статті 9 Закону єдиний внесок обчислюється виключно у національній валюті, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Застосування підвищувального коефіцієнта Законом не передбачене.

Водночас слід відзначити, згідно з частиною другою статті 8 Закону єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску*.

* На наш погляд, висновки Пенсійного фонду помилкові. У бухгалтерському обліку, ураховуючи вимоги п. 164.5 ПКУ, дохід фізичної особи в натуральній формі буде нараховано із застосуванням натурального коефіцієнта. Відповідно в бухгалтерських документах, що є підставою для нарахування ЄСВ, суму натуральної виплати буде відображено з урахуванням підвищуючого коефіцієнта, розрахованого згідно з п. 164.5 ПКУ. Отже, база для справляння ЄСВ має бути та сама, що і для обкладення податком на доходи фізичних осіб.

 

Директор департаменту надходження доходів В. Литвиненко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі