Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. У новому році з ПДВ, але без екоподатку: подайте заяву...

Редакція ПБО
Стаття

У новому році з ПДВ, але без екоподатку: подайте заяву…

 

Актуальність невеликої статті, опублікованої минулого тижня (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 97, с. 15), майже напередодні набуття чинності Законом № 4014, виявилася настільки значною, що ми вирішили ще раз нагадати її основну тезу: не забудьте просто зараз подати заяву про ПДВ-реєстрацію, якщо хочете з 2012 року сплачувати ЄП за мінімальною ставкою. А заразом нагадати бухгалтеру й про інший важливий момент, який ніяк не можна залишити поза увагою в поточному році, щоб у наступному році не мати зайвих проблем.

Ігор ХМЕЛЕВСЬКИЙ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», i.khmelevskiy@id.factor.ua

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4014 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.2011 р. № 4014-VI.

 

Бажаєте сплачувати ЄП за ставкою 3 %? Реєструйтеся платником ПДВ!

Буквально в декількох реченнях освіжимо в пам'яті читачів, що Законом № 4014 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95, с. 6) з 1 січня 2012 року запроваджуються нові правила роботи суб'єктів малого підприємництва на спрощеній системі оподаткування. Одним з очікуваних багатьма нововведень є надання права фізичним особам — підприємцям групи 3 (про поділ єдиноподатників на групи див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95, с. 26), які сплачують єдиний податок, за своїм бажанням зареєструватися платниками ПДВ.

Мотиви такого бажання, як нам здається, більш ніж вагомі: крім сплати єдиного податку за нижчою із двох установлених зазначеним Законом ставок (3 % і 5 %), такі підприємці отримують можливість на рівних співпрацювати з юрособами — платниками ПДВ, зацікавленими в отриманні податкового кредиту. Одночасне скасування заборони для юросіб — платників податку на прибуток щодо формування «податкових» витрат від підприємців-єдиноподатників (про вилучення з ПКУ горезвісного п.п. 139.1.12 докладніше див. у статті «Закон № 4014: що йшло на додачу до «спрощенки» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 97) ще більше підвищує їх конкурентоспроможність на ринку.

Однак для того, щоб наступного року бажане стало дійсним для значної кількості «спрощенців» (як фізосіб-підприємців , згаданих вище, так і юросіб групи 4, які сплачують сьогодні єдиний податок за ставкою 10 %, але вирішили перейти на ставку 3 %*), їм слід до 12 грудня 2011 року включно потурбуватися про подання заяви про реєстрацію платником ПДВ за однією з «добровільних» підстав, передбачених п. 182.1 ПКУ, зрозуміло, за їх наявності (докладно нюанси добровільної реєстрації платником ПДВ обговорювалися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 76, с. 11). При цьому в розд. 18 такої заяви як дату ПДВ-реєстрації необхідно вказати 1 січня 2012 року.

* Звертаємо увагу, що перед юрособами групи 4, які сплачують зараз ЄП за ставкою 6 % (зі сплатою ПДВ), але бажають з 1 січня 2012 року перейти на ставку 5 %, постала протилежна проблема: з тієї ж дати їм хай би там що потрібно позбавитися від ПДВ-реєстрації. Оскільки Закон № 4014 залишив цей момент без уваги, рекомендуємо їм заяву про анулювання реєстрації платником ПДВ за формою № 3-ПДВ подати прямо зараз, указавши в п. 3 як причину такого анулювання п.п. «в» п. 184.1 ст. 184 розд. V ПКУ.

І останнє зауваження на цю тему: заяву на наступний рік про перехід на спрощену систему оподаткування до 16 грудня цього року подавати не потрібно, оскільки п.п. «г» п. 5 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 4014 установлено, що на 2012 рік таку заяву має бути подано не пізніше 25 січня.

 

Чи врятує заява про відсутність об'єкта з екоподатку від подання звітності у 2012 році?

Із заявою, про яку йдеться в цьому розділі, такої визначеності, як з тими, про які зазначено вище, на жаль, немає. Річ у тім, що п. 250.9 ПКУ, звільняючи платника екологічного податку від подання протягом звітного року податкової звітності з цього податку, якщо такий платник не планує в такому звітному році здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, не встановлює строків подання заяви про відсутність у звітному році об'єкта обчислення екоподатку.

За рекомендаціями, що надавалися нами раніше щодо збору за забруднення навколишнього природного середовища (попередника екоподатку), аналогічну заяву слід було подавати до відповідного податкового органу не пізніше граничного строку подання податкового розрахунку збору за забруднення за I квартал звітного року. Водночас не вважалося помилкою подання такої заяви ще до початку звітного року, в якому не планується господарська діяльність, що може спричинити забруднення навколишнього середовища.

Як бути із заявою на 2012 рік, зрозуміло не зовсім. Точно можна сказати лише те, що суб'єкти господарювання, які не забруднювали навколишнє природне середовище в поточному році, не повинні подавати заяву про відсутність об'єкта оподаткування на майбутній рік. Принаймні такий висновок випливає з відповідної консультації, розміщеної на офіційному сайті ДПСУ у Єдиній базі податкових знань за кодом 300.03.

Водночас не можна умовчати про вимоги ДПСУ щодо поголовної сплати екоподатку за розміщення відходів (свою незгоду з такими вимогами ми висловлювали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 82, с. 11), дотримання яких призвело до того, що неплатників цього податку в поточному році майже не залишилося. Із тих, хто зумів уникнути цієї долі, можна назвати хіба що суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території ринку (їм у консультації з ЄБПЗ за кодом 300.06 дозволяється податок «за сміття» не сплачувати), та ще тих, хто не погодився з податківцями і навіть наважився з ними спорити в суді (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 87, с. 35). Для решти подання заяви, про яку йдеться в п. 250.9 ПКУ, нічого не змінить — до законодавчого врегулювання «сміттєво-податкового» питання їм доведеться сплачувати податок та подавати відповідну звітність.

Так-от, якщо у звільнених (або у тих, які вважають себе звільненими) від сплати екологічного податку за розміщення відходів був у цьому році інший об'єкт обкладення екоподатком (скажімо, стаціонарне джерело забруднення атмосферного повітря), але потім такий об'єкт було виведено з експлуатації, то їм насамперед слід було подати заяву про це за формою № 20-ОПП (докладніше про порядок подання заяви за зазначеною формою див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95, с. 42).

Однак, як можна зрозуміти з листа ДПАУ від 06.05.2011 р. № 8565/6/15-0816, повідомлення органів ДПС про зміну відомостей про об'єкти оподаткування за спеціальною формою № 20-ОПП буде недостатньо для виконання вимог п. 250.9 ПКУ. Крім цього, податківці рекомендують скласти ще й заяву про факт відсутності об'єкта обчислення екологічного податку в довільній формі і також подати її до органів ДПС, причому до 1 січня того року, в якому не планується здійснювати забруднення навколишнього середовища.

Ми з такою категоричністю головного податкового відомства не згодні та продовжуємо вважати, що оскільки в ПКУ не зазначено іншого, граничний строк подання заяви, про яку йдеться в п. 250.9 цього Кодексу, має збігатися з граничним строком подання податкової звітності за I квартал того року, у якому у платника буде відсутній об'єкт обкладення екологічним податком. Водночас нічого страшного не станеться, якщо дослухатися до побажань, висловлених ДПАУ, та подати таку заяву прямо зараз . Гірше від цього не буде, а прискіпуватися місцеві податківці, напевно, облишать.

Звертаємо увагу, що за рештою податків, які сплачувалися за неосновним місцем обліку (наприклад, за земельним податком), жодних додаткових заяв, крім заяви за формою № 20-ОПП про зміну відомостей про об'єкти оподаткування, ПКУ подавати не вимагає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі