Теми статей
Обрати теми

Оподаткування подарунків

Редакція ПБО
Стаття

Оподаткування подарунків

 

Зміни, що відбулися в оподаткуванні подарунків у зв'язку з набуттям чинності Податковим кодексом, розглянемо в цій статті.

Олена ЛЕСИК, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) подарунків, які одержують фізичні особи — платники податку, залежить від того, в якій формі їх було надано — у грошовій чи речовій (негрошовій), і хто був дарувальником.

Почнемо розгляд особливостей оподаткування подарунків залежно від того, у грошовій чи негрошовій формі їх було отримано фізичною особою — платником податків.

 

Подарунки у грошовій та негрошовій формах

Згідно з

п.п. 165.1.39 ПКУ не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість негрошових дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 470,50 грн.).

Отже, у 2011 році

не обкладатиметься ПДФО подарунок, щодо якого виконуються такі умови:

1) він надається

в негрошовій формі ;

2) вартість подарунку

не перевищує 470,50 грн.

Зауважимо, що із зазначеної вище норми складно зробити чіткий висновок, як оподатковуватимуться негрошові подарунки, вартість яких перевищить зазначену величину: чи то в сумі перевищення, чи то в повному розмірі. Із роз’яснень податківців (див.

лист ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2918/7/17-0717 на с. 12) випливає, що у випадку коли вартість подарунка перевищує 50 % мінзарплати, встановленної на 1 січня звітного податкового року, оподаткуванню підлягає тільки сума перевищення.

Щодо подарунків у вигляді

грошових виплат, то вони підлягають включенню до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків незалежно від суми виплат (п.п. 165.1.39 ПКУ).

Як зазначалося вище? оподаткування подарунків, які є об'єктом обкладення ПДФО (як у грошовій, так і в негрошовій формі) залежить від того, хто був дарувальником: юридична особа (фізична особа — підприємець) чи фізична особа.

 

Оподатковувані подарунки від юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців

Розділ IV ПКУ

передбачає різне обкладення ПДФО вартості подарунків залежно від того, є одержувач подарунку працівником підприємства чи ні.

Подарунки найманим працівникам.

Для цілей обкладення ПДФО зазначена виплата буде заробітною платою відповідно до п.п. 14.1.48 ПКУ.

При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати

база обкладення ПДФО визначатиметься як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) та податкової соціальної пільги (далі — ПСП) за її наявності (п. 164.6 ПКУ).

Звертаємо увагу: якщо подарунок надається

у грошовій формі, то базою оподаткування буде сума таких грошових коштів. У разі надання подарунку в негрошовій формі база обкладення ПДФО визначається як вартість такого подарунку, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, що обчислюється за формулою:

К = 100 : (100 - Сп)

,

де

К — коефіцієнт;

Сп

— ставка податку, установлена для таких доходів на момент нарахування.

Для визначення звичайної ціни до 01.01.2013 р. необхідно застосовувати

п. 1.20 Закону про податок на прибуток, з 01.01.2013 р. — ст. 39 ПКУ.

Подарунки стороннім особам.

У разі надання юридичними особами та фізичними особами — підприємцями подарунків у грошовій та/або негрошовій формі особам, які не є їх найманими працівниками, вартість таких подарунків для цілей обкладення ПДФО прирівнюється до додаткового блага (п.п. 164.2.17 ПКУ).

При наданні подарунку у грошовій формі базою обкладення ПДФО буде сума таких грошових коштів, у негрошовій — вартість такого подарунку, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт (див. вище).

Доходи фізичних осіб у вигляді вартості подарунків, наданих

юридичними особами та фізичними особами — підприємцями, обкладаються податком на доходи за ставками, передбаченими п. 167.1 ПКУ, а саме:

— за ставкою

15 % — для доходів, сума яких не перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.) (абз. 1 п. 167.1 ПКУ);

— за ставкою

17 % — із суми перевищення (абз. 2 п. 167.1 ПКУ).

У разі надання фізичним особам подарунків дарувальники — юридичні особи та підприємці є

податковими агентами та повинні вказати відомості про вартість наданих подарунків та суму утриманого ПДФО в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ та Податковій декларації.

При цьому в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ:

— вартість неоподатковуваних відповідно до

п.п. 165.1.39 ПКУ негрошових подарунків (а також призів переможцям і призерам спортивних змагань) відображається з ознакою доходу «160»;

— вартість оподатковуваних подарунків, що надаються найманим працівникам, та є для цілей обкладення ПДФО заробітною платою —

з ознакою доходу «101»;

— вартість оподатковуваних подарунків, що надаються стороннім особам (непрацівникам), —

з ознакою доходу «126».

У свою чергу, платники податків, які протягом календарного року отримували дохід, у тому числі, але не виключно у вигляді вартості подарунків, оподатковуваний за ставками 15 (17) %, від двох чи більше податкових агентів, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищила десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), зобов'язані подати податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб (до 1 травня року, наступного за звітним) (

п.п. «є» п.п. 176.1 ПКУ).

 

Оподатковувані подарунки від фізичних осіб

Щодо подарунків, отриманих платниками податку — фізичними особами у вигляді коштів, майна, майнових або немайнових прав, вартості робіт, послуг від

фізичних осіб, то вони обкладаються ПДФО в тому самому порядку, що і доходи у вигляді спадщини (п. 174.6 ПКУ). Ставки ПДФО, що застосовуються до оподатковуваних доходів у вигляді вартості подарунків, отриманих від фізичних осіб, наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Вид доходу

Ставка податку

Підстава

1

Вартість подарунків, отриманих членами сім'ї дарувальника першого ступеня споріднення (батьками, чоловіком або дружиною, дітьми у тому числі усиновленими)

0 %

П. 174.6, п.п. «а» п.п. 174.2.1 ПКУ

2

Вартість об'єкта нерухомого і рухомого майна, готівка або кошти, які зберігаються на рахунках дарувальника, відкритих у банківських та небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні) іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, які отримані від фізичної особи в подарунок особою, яка є інвалідом I групи, або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування

0 %

П.п. «б» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ

3

Вартість об'єкта нерухомого і рухомого майна, який отримано в подарунок від фізичної особи дитиною-інвалідом

0 %

П.п. «б» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ

4

Вартість подарунка, отриманого особами, які не є членами сім'ї дарувальника першого ступеня споріднення

5 %

Пп. 167.2, 174.6, п.п. 174.2.2 ПКУ

5

Вартість подарунку, отриманого від дарувальника-нерезидента

15 % (17 %)

Пп. 167.1, 174.6, п.п. 174.2.3 ПКУ

 

Сподіваємося, що матеріал, наведений у цій статті, допоможе розібратися з порядком обкладення ПДФО подарунків, що одержуються фізичними особами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі