Теми статей
Обрати теми

Оподаткування операцій з відчуження рухомого майна

Редакція ПБО
Стаття

Оподаткування операцій з відчуження рухомого майна

 

Напевно, усі пам'ятають крилату фразу Дядька Федора з мультфільму «Троє з Простоквашина»: «Щоб продати щось непотрібне, потрібно спочатку купити щось непотрібне…». Про те, як згідно з положеннями ПКУ оподатковуються операції з купівлі-продажу (обміну) рухомого майна, ітиметься в цій статті.

Лілія УШАКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Правові аспекти

Здійснення операцій з відчуження об'єктів рухомого майна регулюється

ЦК.

Відповідно до

ч. 2 ст. 181 ЦК рухомим майном є речі, які можна вільно переміщати у просторі. До об'єктів рухомого майна належать, зокрема, легкові автомобілі, мотоцикли, моторолери тощо.

Відчуження об'єктів рухомого майна, як правило, здійснюється шляхом укладення договору купівлі-продажу чи міни.

Договір купівлі-продажу (міни) рухомого майна може бути укладено в будь-якій формі, якщо вимоги стосовно форми не встановлено законом.

Обов'язкове нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу рухомого майна

ЦК не передбачено. Проте сторони такого договору можуть домовитися про його нотаріальне посвідчення. У цьому випадку договір вважається укладеним з моменту його нотаріального посвідчення (ч. 4 ст. 639 ЦК). Крім того, на вимогу замовника обов'язковому нотаріальному посвідченню підлягає договір про закупівлю, що укладається відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI.

Право власності

у набувача майна за договором виникає з моменту передачі майна, якщо інше не встановлено договором або законом
(ч. 1 ст. 334 ЦК). При цьому під передачею майна необхідно розуміти вручення його набувачу або перевізнику, організації зв'язку тощо для відправлення, пересилання набувачу майна, відчуженого без зобов'язання доставки. До передачі майна прирівнюється також вручення коносаменту чи іншого товарно-розпорядчого документа на майно.

Право власності на майно за договором, що підлягає

нотаріальному посвідченню, виникає в набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним (ч. 3 ст. 334 ЦК).

 

Порядок оподаткування об'єктів рухомого майна, що діє з 01.01.2011 р.

Згідно з

п.п. 164.2.4 ПКУ до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається відповідно до положень ст. 173 ПКУ, що регулює порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна.

Звертаємо увагу: згідно з

п. 173.8 ПКУ під продажем необхідно розуміти будь-який перехід права власності на об'єкти рухомого майна, крім їх успадкування і дарування. Однак у разі подальшого продажу резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об’єкта рухомого майна одержаний дохід підлягає оподаткуванню відповідно до порядку, наведеного в цій статті.

У загальному випадку дохід від продажу об’єкта рухомого майна визначається

виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оціночну вартість такого об’єкта.

Водночас для окремих об'єктів рухомого майна, а саме

легкових автомобілів, мотоциклів, моторолерів, у ПКУ ужорсточено правила, що визначають мінімальний розмір доходу від їх продажу. Так, згідно з абзацом третім п. 173.2 ПКУ дохід від продажу об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але:

— не нижче за оціночну вартість такого об’єкта*

— і не нижче 25 % вартості такого самого нового об’єкта рухомого майна**

.

* Нагадаємо, що раніше (у період чинності Закону № 889) оціночна вартість при визначенні доходу від продажу об’єкта рухомого майна не була потрібна.

** При виконанні цієї умови можуть виникнути проблеми з визначенням вартості нового об’єкта рухомого майна (легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера), у разі якщо він на сьогодні не виготовляється.

Ставки податку

. Доходи платників податку — резидентів, отримані від продажу (обміну) об'єктів рухомого майна протягом звітного податкового року, оподатковуються за ставкою 5 % (п. 173.1 ПКУ).

Водночас, як виняток із загального правила,

за ставкою 1 % оподатковуються доходи від продажу рухомого майна при одночасному виконанні таких умов:

продавцем рухомого майна є резидент України;

— об'єктом продажу є:

легковий автомобіль;

мотоцикл;

моторолер

;

— продаж здійснюється

не частіше одного разу протягом звітного податкового року.

Отже, якщо продаж одного із зазначених об'єктів рухомого майна здійснюється платником-резидентом

один раз у звітному податковому році, то дохід продавця від здійснення такої операції обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за ставкою 1 %. При другому та наступних продажах — за ставкою 5 %. Звертаємо увагу: при виконанні всіх зазначених вище умов пільгова ставка в розмірі 1 % застосовується незалежно від того, як здійснювався продаж (через державного або приватного нотаріуса чи торговельну біржу).

Що стосується продавців рухомого майна —

нерезидентів, то їх доходи від продажу (обміну) рухомого майна оподатковуються за ставкою 15 (17) % залежно від розміру такого доходу і незалежно від виду рухомого майна та кількості продажів (п. 173.6 ПКУ).

Для наочності наведемо зазначену вище інформацію в таблиці.

 

Вид рухомого майна

База оподаткування

Кількість продажів на рік

Ставка податку

Легковий автомобіль, мотоцикл, моторолер

Визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оціночну вартість такого об’єкта і не нижче 25 % вартості такого самого нового об’єкта рухомого майна

1 раз на рік

1 % — для резидентів;
15 (17) % — для нерезидентів

2 та більше разів на рік

5 % — для резидентів;
15 (17) % — для нерезидентів

Інше рухоме майно

Визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оціночну вартість такого об’єкта

Не має значення

5 % — для резидентів;
15 (17) % — для нерезидентів

 

Податкові агенти і звітність

Згідно з положеннями

ПКУ функції податкового агента при проведенні операцій з відчуження рухомого майна виконує юридична особа або фізична особа — підприємець , у разі якщо вона є однією зі сторін договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна (абзац перший п. 173.3 ПКУ). Інформацію про суми доходу, отриманого фізичними особами від відчуження рухомого майна, та суми нарахованого і сплаченого ПДФО має бути відображено податковими агентами у:

— Податковій декларації;

— Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. При цьому дохід (його частина) від операцій з продажу чи обміну об'єктів рухомого майна відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

з ознакою доходу «105».

Якщо об'єкт рухомого майна продається (обмінюється)

за участі посередника (юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу), представництва нерезидента, фізичної особи — підприємця), то абзацом першим п. 173.3 ПКУ на такого посередника покладено виконання функцій податкового агента тільки в частині надання органу державної податкової служби інформації про суму доходу і суму сплаченого до бюджету податку в порядку і строки, установлені для Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. При цьому сплатити до бюджету ПДФО від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна має самостійно платник податку при укладенні договору.

Крім того, контролюючі функції виконують:

1)

нотаріус, який посвідчує відповідний договір (за наявності оціночної вартості такого рухомого майна і документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору). До його обов'язків входить щокварталу надавати органу ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, уключаючи інформацію про його вартість і суму сплаченого податку в порядку, установленому для Податкового розрахунку за формою № 1ДФ (п. 173.4 ПКУ);

2)

суб'єкт господарювання, який надає послуги з укладення біржових угод чи бере участь у їх укладенні, за наявності оціночної вартості такого рухомого майна і документа про сплату податку сторонами договору. Зазначений суб'єкт щокварталу надає органу ДПС інформацію про такі угоди, уключаючи інформацію про суму доходу і суму сплаченого до бюджету податку, у порядку і строки, установлені для Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

При цьому визначення суми ПДФО, а також сплата його до бюджету через банківські установи здійснюються в обох випадках

платником податку самостійно.

Якщо

судом, третейським судом приймається рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно, то особа, у власності якої перебував об'єкт рухомого майна, відчужений за таким рішенням, зобов'язана:

— відобразити отриманий дохід від такого відчуження в річній податковій декларації;

самостійно визначити і сплатити суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, із зазначеного доходу через банківські установи.

Органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, зобов'язані повідомляти органи державної податкової служби за місцем розташування про транспортні засоби, зареєстровані або зняті з реєстрації

протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, за формою, затвердженою центральним органом державної податкової служби, а також про їх власників (п. 173.5 ПКУ). Ця інформація дозволить податківцям визначити кількість продажів транспортних засобів, здійснених платником податків.

Упевнені, що наведений у статті матеріал допоможе читачам розібратися в порядку обкладення ПДФО операцій з відчуження об’єкта рухомого майна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі