Теми статей
Обрати теми

Послуги в зовнішньоекономічній діяльності: порядок ПДВ-обліку

Редакція ПБО
Стаття

Послуги в зовнішньоекономічній діяльності: порядок ПДВ-обліку

 

Правила обкладення ПДВ послуг у зовнішньоекономічній діяльності істотно відрізняються від правил оподаткування внутрішньоукраїнських послуг. Так було в період чинності Закону про ПДВ, так буде і тепер, в умовах дії Податкового кодексу. Про основні нюанси такого окремого ПДВ-обліку зовнішньоекономічних послуг і поговоримо в цій статті.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Участь нашої країни в різних міжнародних організаціях передбачає можливість багатогранної співпраці між вітчизняними підприємствами та їх зарубіжними бізнес-партнерами. Тому послуги у сфері ЗЕД можуть надаватися як українськими підприємствами (резидентами) нерезидентам, так і нерезидентами українським підприємствам. Розглянемо окремо особливості оподаткування тих та інших операцій.

 

1. Послуги, надані резидентом нерезиденту

 

1.1. База оподаткування

Згідно з

п. 185.1 ПКУ об’єктом обкладення ПДВ є, зокрема, операції з постачання товарів і послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 цього Кодексу.

За правилом, установленим

ст. 186 ПКУ, місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника (див. п. 186.4). Виняток становлять окремі послуги, які прив’язані:

до місця фактичного постачання (наприклад, послуги, що є допоміжними в транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг; послуги з виконання ремонтних робіт та послуги з переробки сировини, а також інші послуги та роботи, пов’язані з рухомим майном) (п.п. 186.2.1);

до фактичного місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі, що будуються, для послуг, що пов’язані із нерухомим майном (наприклад, послуги агентств нерухомості; послуги з підготовки та проведення будівельних робіт) (п.п. 186.2.2);

до місця фактичного надання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг та інших подібних послуг (п.п. 186.2.3);

до місця реєстрації одержувача як суб’єкта господарювання, а за відсутності такого місця — до місця постійного або переважного його проживання (наприклад, рекламні послуги; консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем; послуги з надання в оренду рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів; транспортно-експедиторські послуги) (п.п. 186.3).

Докладніше питання визначення місця постачання послуг розглянуто у статті

«Послуги у ЗЕД: визначаємо місце постачання» на с. 31 цього номера.

Оскільки спеціальної норми для визначення

бази оподаткування при постачанні послуг нерезидентам у ПКУ немає, платникам податків потрібно керуватися загальними правилами, викладеними у ст. 188 цього документа.

Так,

база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові та вироблених із них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзаму та еліксирів).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних та нематеріальних активів, які передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Ураховуючи, що договори з нерезидентами укладаються в іноземній валюті, для обчислення бази обкладення ПДВ, на наш погляд, слід орієнтуватися на

курс НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

 

1.2. Ставки ПДВ

Залежно від характеру послуг та місця їх постачання вони обкладаються по-різному.

Так, згідно з

п.п. 195.1.3 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються операції з постачання таких послуг:

а)

міжнародні перевезення пасажирів, багажу і вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. Перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом;

б)

послуги, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, який виконував такі роботи, або одержувачем-нерезидентом. До робіт з рухомим майном належать роботи з переробки товарів, що можуть уключати власне переробку (обробку) товарів — монтаж, збирання, монтування та налагодження, у результаті чого створюються інші товари, у тому числі постачання послуг з переробки давальницької сировини, а також модернізацію та ремонт товарів, що передбачає проведення комплексу операцій з частковим або повним відновленням виробничого ресурсу об’єкта (або його складових частин), визначеного нормативно-технічною документацією, у результаті виконання якого передбачається поліпшення стану такого об’єкта;

в)

послуги з обслуговування повітряних суден, що виконують міжнародні рейси. До таких послуг належать послуги, які комплексно необхідні та безпосередньо пов’язані з виконанням міжнародного рейса, а саме:

— обслуговування повітряних суден та пасажирів в аеропорту (посадка-зліт повітряного судна, обслуговування пасажирів в аеровокзалі, забезпечення авіаційної безпеки, наднормативна стоянка повітряного судна);

— послуги з наземного обслуговування повітряних суден та пасажирів в аеропортах;

— оренда приміщень аеропортів у частині використання для обслуговування міжнародних рейсів (офіси, стійки реєстрації та інші службові приміщення, що орендуються авіаперевізниками, які виконують міжнародні рейси);

— послуги персоналу з обслуговування повітряних суден.

Інші послуги, що постачаються нерезидентам та не підпадають під дію

п.п. 195.1.3 ПКУ, оподатковуються залежно від місця постачання згідно зі ст. 186 цього Кодексу:

— якщо місце постачання — митна територія України, такі послуги

обкладаються ПДВ за ставкою 20 %;

— якщо місце постачання — за межами митної території України, такі послуги

не є об’єктом обкладення ПДВ.

 

1.3. Момент виникнення податкових зобов’язань

Для визначення

моменту виникнення податкових зобов’язань за послугами, наданими резидентом нерезиденту, слід керуватися загальними правилами, установленими п. 187.1 ПКУ. Згідно з цими правилами датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається перша з подій:

— або зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню;

— або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Утім, як уже зазначалося,

абзацом «б» п.п. 195.1.3 ПКУ передбачено застосування нульової ставки ПДВ до робіт з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для перероблення або поліпшення його якостей та вивезеним за межі митної території України. У цьому випадку можна говорити, що податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 0 % виникають після вивезення перероблених товарів. Якщо при здійсненні такої операції акт приймання-передачі наданих послуг буде складено до моменту вивезення зазначених товарів, у податківців може з’явитися привід стверджувати, що для застосування нульової ставки дотримано не всі умови, передбачені ст. 195 ПКУ. Але це, звісно, не означає, що до моменту вивезення товарів до робіт з їх перероблення або поліпшення повинна застосовуватися ставка 20 % — до контрольної дати ці роботи просто не обкладатимуться ПДВ.

1.4.

Порядок заповнення податкової накладної, Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, а також декларації з ПДВ

Ситуація 1. Надання резидентом нерезиденту послуг з місцем їх постачання на митній території України (вартість послуг обкладається ПДВ за ставкою 20 %).

У день виникнення податкових зобов’язань при наданні послуг нерезиденту виконавець-резидент виписує податкову накладну у двох примірниках та обидва залишає в себе.

У лівій верхній частині податкової накладної передбачено поле для проставляння відміток у комірках «Оригінал» або «Копія» (потрібне виділяється позначкою «Х»). Оскільки оригінал податкової накладної в цьому випадку залишається в постачальника послуг, позначка «Х» проставляється також у комірці «Оригінал». Крім того, у цьому полі вказується тип причини — «02» — Поставка неплатнику податку. Виглядає це так:

Оригінал

Видається покупцю

 

Включено до ЄРПН

 

Залишається у продавця (тип причини)

Х

0

2

Копія (залишається у продавця)

 

У рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість

(покупця)» такої податкової накладної проставляється нуль (п. 8.1 Порядку № 969). Відмітка «нуль» проставляється праворуч, решта клітинок цього рядка (ліворуч від нуля) не заповнюється.

Ця податкова накладна

в цей же день заноситься до розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних з урахуванням таких особливостей (див. п. 9 Порядку № 1002):

— до графи 1 записується порядковий номер податкової накладної (він відповідає порядковому номеру запису в Реєстрі);

— у графі 2 вказується дата виписування податкової накладної;

— до графи 3 переноситься з графи 1 порядковий номер податкової накладної;

— у графі 4 зазначається вид документа —

ПН02 (податкова накладна, виписана у зв’язку з постачанням неплатнику податку);

— у графі 5 вказується найменування одержувача послуг — нерезидента;

— у графі 6 проставляється позначка «Х»;

— у графах 7 — 9 указується інформація про постачання послуг (загальна сума, уключаючи ПДВ; база оподаткування; сума ПДВ);

— у графах 10 — 12 проставляються прокреслення.

Майте на увазі: Реєстр обов’язково потрібно вести

в електронній формі у форматі, затвердженому ДПСУ.

Наразі показники граф 8 і 9 розділу I Реєстру переносяться до рядка 1 (відповідно до колонок А і Б) декларації з ПДВ за звітний податковий період за формою, затвердженою

наказом № 166. Аналогічний механізм відображення зазначених показників передбачено і проектом декларації з ПДВ, розробленої відповідно до норм ПКУ.

Наведемо зразок заповнення розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (фрагмент).

 

Розділ I. Видані податкові накладні


з/п

Податкова накладна, розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної, ВМД тощо

Загальна сума постачання, включаючи ПДВ

Постачання товарів/послуг та послуги, надані нерезидентом на митній території України, які:

Експорт товарів та супутніх такому експорту послуг (база оподаткування)

дата виписки

порядковий номер

вид документа

платник податку — покупець

підлягають оподаткуванню за ставкою

звільнені від оподаткування, не є об’єктами оподаткування (сума постачання)

найменування (П. І. Б. — для фізичної особи — підприємця)

індивідуальний податковий номер

20 %

0 %

база оподаткування

сума ПДВ

база оподаткування

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

15

20.01.2011 р.

15

ПН02

Drewexim Ltd

Х

7944,50

6620,42

1324,08

20

25.01.2011 р.

20

ПН

ПП «Ліра»

123456789101

12931,26

10776,05

2155,21

Усього за звітний (податковий) період

314800

179000

35800

100000

З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний (податковий) період

 

Приклад 1.

Приватне підприємство «Ліра» на підставі договору надало нерезиденту (польському підприємству «Drewexim Ltd»), що не має на території України постійного представництва, послуги з проведення експертизи та оцінки рухомого майна на суму $1000. Місце постачання послуг — митна територія України. Акт приймання-передачі наданих послуг підписано 20.01.2011 р.

Собівартість наданих послуг — 6000 грн.

Кошти в оплату наданих послуг надійшли від нерезидента 25.01.2011 р.

Курс НБУ склав:

— на 20.01.2011 р. — 7,944500 грн./$;

— на 25.01.2011 р. — 7,940500 грн./$.

Оскільки місце постачання наданих нерезиденту послуг — митна територія України, їх вартість обкладається ПДВ за ставкою 20 %.

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

 

Таблиця 1

Порядок відображення операції з надання нерезиденту послуг
з місцем їх постачання на митній території України

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1. Постачання послуг нерезиденту (20.01.2011 р.)

1.1

Надано послуги нерезиденту; підписано акт приймання-передачі наданих послуг
(курс НБУ — 7,944500 грн./$)

$1000

7944,50 грн.

362

703

6620,42

1.2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ у складі вартості наданих послуг
($1000 х 7,944500 грн./$: 6)

1324,08

703

641/ПДВ

2. Отримання від нерезидента коштів в оплату наданих послуг (25.01.2011 р.)

2.1

Надійшли від нерезидента кошти в іноземній валюті на поточний рахунок в оплату наданих послуг (курс НБУ — 7,940500 грн./$)

$1000

7940,50 грн.

312

362

2.2

Відображено курсову різницю при отриманні оплати від нерезидента
[(7,940500 грн./$ - 7,944500 грн./$) х $1000]

4

945

362

2.3

Віднесено на фінансовий результат:

— дохід від реалізації послуг

6620,42

703

791

— собівартість наданих послуг

6000

791

903

— втрати від операційної курсової різниці

4

791

945

 

Ситуація 2. Надання резидентом нерезиденту послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою, з місцем їх постачання на митній території України.

Порядок заповнення податкової накладної в цьому випадку аналогічний описаному вище порядку. Відмінність полягає лише в тому, що обсяги поставлених послуг вказуються у графі 8 «0 % (постачання на митній території Україні)» податкової накладної.

В описаному вище порядку заповнюється і Реєстр виданих та отриманих податкових накладних. При цьому інформація про постачання послуг записується у графи 7 і 10.

Дані з графи 10 розділу I Реєстру переносяться до декларації з ПДВ. Наразі обсяги поставлених нерезиденту послуг, що оподатковуються за ставкою 0 % (

ст. 195 ПКУ), відображаються в колонці А рядка 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою» декларації, форму якої затверджено наказом № 166. Аналогічний механізм відображення зазначених показників передбачено і проектом декларації з ПДВ, розробленої відповідно до норм ПКУ.

Ситуація 3. Надання резидентом нерезиденту послуг з місцем їх постачання за межами митної території України (вартість послуг не є об’єктом обкладення ПДВ).

Податкова накладна в цьому випадку не виписується, облік таких операцій ведеться на підставі документів бухгалтерського обліку.

Проте в розділі I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних операція, що не є об’єктом обкладення ПДВ,

має бути відображена (див. п. 6 Порядку № 1002 та лист ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2049/7/16-1117 ): вона записується до графи 11. При цьому у графі 4 фіксується вид документа — БО (документ бухгалтерського обліку).

Наразі дані із графи 11 розділу I Реєстру переносяться до рядка 91 «Крім того, поставка послуг за межами митної території Україні або послуг, місце поставки яких визначено відповідно до п. 6.5 ст. 6 Закону за межами митної території Україні» декларації з ПДВ, форму якої затверджено

наказом № 166. Про це йдеться в листі ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27085/7/16-1517 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 8).

А от проектом декларації з ПДВ, розробленої відповідно до норм

ПКУ, для зазначених цілей передбачено рядок 4 «Операції з постачання послуг за межами митної території Україні або послуг, місце постачання яких визначено відповідно до п. 186.2 та п. 186.3 ст. 186 Кодексу за межами митної території Україні» (колонка А).

 

2. Послуги, надані нерезидентом резиденту

 

2.1. База оподаткування

При наданні нерезидентом (у тому числі його постійним представництвом, не зареєстрованим як платник податку) резиденту (платнику ПДВ або будь-якій іншій юридичній особі)

послуг з місцем їх постачання на митній території України на одержувача таких послуг покладається обов’язок з нарахування ПДВ за основною ставкою на базу оподаткування (п. 208.2 ПКУ). Тобто одержувач нерезидентських послуг, незалежно від того, є він платником ПДВ чи ні*, фактично виступає податковим агентом такого нерезидента та зобов’язаний нарахувати і сплатити до бюджету відповідну суму ПДВ за цими послугами за ставкою 20 % (п. 180.2 ПКУ). При цьому ПДВ нараховується на вартість послуги, отриманої від нерезидента (на базу оподаткування), тобто «зверху», а не утримується із суми договору.

* Виходячи з норм ст. 208 ПКУ, під одержувачами нерезидентських послуг, не зареєстрованими платниками ПДВ, у цьому випадку розуміються тільки юридичні особи. Тобто на фізосіб-підприємців (неплатників ПДВ) вимога про необхідність нарахування та сплати ПДВ за такими послугами не поширюється. Докладніше про це див. статтю «Неплатник ПДВ отримує послуги від нерезидента — що з ПДВ?» на с. 41.

База оподаткування за послугами, які постачаються нерезидентом, обчислюється згідно з

п. 190.2 ПКУ: нею є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків і зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

Якщо послуги отримано від нерезидента без оплати, база оподаткування визначається

виходячи зі звичайних цін на такі послуги без урахування ПДВ.

Приклад 2.

На підставі договору нерезидент (який не має на території України постійного представництва) надає підприємству-резиденту рекламні послуги з місцем їх постачання на митній території України. Сума договору становить €1000. Послуги надано (акт приймання-передачі наданих послуг підписано) на суму 1000.

Ця операція підлягає обкладенню ПДВ за ставкою 20 %, оскільки місце постачання послуг нерезидентом — митна територія України. При цьому сума податкових зобов’язань з ПДВ, нарахованих на вартість нерезидентських послуг, визначається так:

1000 х 10,885740 грн./€ (курс НБУ умовно) х  20 % : 100 % = 2177,15 грн.

 

2.2. Дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ

Згідно з

п. 187.8 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата першої з подій:

— або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату послуг;

— або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.

У день виникнення податкових зобов’язань одержувач послуг — платник ПДВ

складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку. Ця податкова накладна складається в одному примірнику та залишається у платника податків, вона є підставою для віднесення суми ПДВ за отриманими послугами до складу податкового кредиту в установленому порядку (п. 208.2 ПКУ).

Сума нарахованого податку включається до складу податкових зобов’язань декларації з ПДВ за відповідний звітний період (

п. 208.3 ПКУ). Наразі для цієї мети в декларації, форму якої затверджено наказом № 166, передбачено рядок 7 «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території Україні». Аналогічний механізм відображення цього показника зафіксовано й у проекті декларації з ПДВ, розробленої відповідно до норм ПКУ.

 

2.3.

Право на податковий кредит з ПДВ

При отриманні послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та при отриманні послуг, місцем постачання яких є митна територія України, в одержувача таких послуг, зареєстрованого платником ПДВ,

виникає право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (п.п. «в» п. 198.1, п. 208.2 ПКУ).

Відповідно до

п. 198.2 ПКУ датою виникнення права на податковий кредит для операцій з увезення на митну територію України товарів та з постачання послуг нерезидентом на митній території України є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ.

У період дії

Закону про ПДВ, яким, нагадаємо, було встановлено аналогічний порядок формування податкового кредиту за нерезидентськими послугами, ДПАУ в листі від 17.10.2005 р. № 20667/7/16-1517-26 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 97) роз’яснювала, що датою сплати податку до бюджету в цьому випадку вважається дата подання до податкового органу податкової декларації з ПДВ, в якій суму податку за отримані від нерезидента послуги включено до податкових зобов’язань.

Документом, що засвідчує право на віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту, вважається

податкова накладна, податкові зобов’язання за якою включено до податкової декларації попереднього періоду (див. п. 201.12 ПКУ).

Таким чином, датою виникнення права на податковий кредит в ситуації, що розглядається, буде

наступний за відображенням податкових зобов’язань з ПДВ податковий період .

Для відображення суми податкового кредиту за послугами, отриманими від нерезидента, у декларації з ПДВ, форму якої затверджено

наказом № 166, передбачено рядок 12.4 «послуги, отримані від нерезидента». Аналогічний принцип закладено й у проекті декларації з ПДВ, розробленої відповідно до норм ПКУ.

На наш погляд, за описаною схемою слід діяти і

при перехідних операціях. Так, якщо нерезидентські послуги було отримано підприємством — платником ПДВ на митній території України у грудні 2010 року і податкові зобов’язання за ними відображено у грудневій декларації, то на підставі виписаної у грудні податкової накладної підприємство має право збільшити свій податковий кредит, уключивши суму ПДВ за такими послугами до рядка 12.4 декларації за січень 2011 року.

2.4. Порядок заповнення податкової накладної, Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, а також декларації з ПДВ

Ситуація 1.

Надання нерезидентом резиденту послуг з місцем їх постачання на митній території України (вартість послуг обкладається ПДВ за ставкою 20 %). Відповідно до п. 2 Порядку № 969 при наданні нерезидентом послуг, місце постачання яких розташовано на митній території України, податкова накладна виписується покупцем (одержувачем), зареєстрованим на території України платником ПДВ.

Така податкова накладна, як уже зазначалося,

складається в день виникнення податкових зобов’язань (див. ст. 201 ПКУ, п. 6 Порядку № 969) в одному примірнику, який залишається в одержувача послуг (п. 208.2 ПКУ).

При цьому в лівій верхній частині податкової накладної в комірці «Оригінал» проставляється позначка «Х». Тип причини, за якою оригінал залишається у продавця,

не вказується — проставляння відмітки для цього випадку не передбачено п. 8 Порядку № 969 .

У рядках «Індивідуальний податковий номер продавця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» платник податків проставляє

нуль (п. 8.2 Порядку № 969).

Зазначена податкова накладна

в день виникнення податкових зобов’язань заноситься до розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (зразок заповнення розділу I Реєстру наведено вище).

На підставі податкової накладної, податкові зобов’язання за якою включено до декларації з ПДВ попереднього періоду, відображаються

операції з отримання послуг від нерезидента на митній території України (п. 10.3 Порядку № 1002).

Тобто в

наступному за відображенням податкових зобов’язань з ПДВ податковому періоді податкова накладна записується до розділу II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних з урахуванням таких особливостей (див. п. 11 Порядку № 1002):

— у графі 1 проставляється номер запису податкової накладної, який переноситься на цю податкову накладну;

— у графі 2 вказується дата отримання податкової накладної;

— до граф 3 і 4 переносяться відповідні реквізити податкової накладної;

— у графі 5 вказується вид документа —

ПН (податкова накладна);

— у графі 6 зазначаються країна нерезидента та найменування (прізвище, ім’я, по батькові /за наявності/ — для фізичної особи) нерезидента;

— у графі 7 відображається умовний ІПН «

300000000000». Якщо послуги, придбані в нерезидента, не призначаються для використання в госпдіяльності або придбані для постачання послуг за межами митної території України, або для постачання послуг, місце постачання яких визначається відповідно до п. 186.3 ПКУ, у цій графі відображається умовний ІПН «200000000000»;

— у графі 8 вказується загальна сума, уключаючи ПДВ;

— у графах 9, 11, 13 і 15 зазначається вартість послуг без ПДВ;

— у графах 10, 12, 14 і 16 проставляється сума ПДВ за послугами, визначена виходячи з їх вартості, зазначеної у графах 9, 11, 13 і 15 (відповідно). Сума ПДВ, зазначена у графах 12, 14 і 16, до податкового кредиту не включається.

Наведемо зразок заповнення розділу II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (фрагмент).

 

Розділ II. Отримані податкові накладні

№ з/п

Податкова накладна, розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної, ВМД, касовий чек, транспортний квиток, готельний рахунок, рахунок за послуги зв’язку, рахунок за послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, заява та копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг, відповідно до пункту 201.10 статті 201 розділу V Кодексу тощо

Загальна сума, включаючи ПДВ

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження), імпорт товарів/послуг, включаючи одержання від нерезидента:

дата отримання

дата виписки

поряд-ковий номер

вид документа

постачальник

з метою їх використання у межах господарської діяльності для здійснення операцій, які:

які не призначаються для їх використання у господарській діяльності

для постачання послуг за межами митної території України або послуг, місце постачання яких визначається відповідно до пункту 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України

найменування (П. І. Б. — для фізичної особи — підприємця)

індивідуальний податковий номер

підлягають оподаткуванню за ставкою 20 %, 0 %

звільнені від оподаткування, не є об’єктами оподаткування

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

27

18.02.2011 р.

25.01.2011 р.

20

ПН

Німеччина Hans Weber Maschinenfabrik GmbH

300000000000

12931,26

10776,05

2155,21

Усього за звітний період

278560

200000

40000

32133,33

6426,67

З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період

 

Приклад 3.

Приватне підприємство «Ліра» уклало з нерезидентом (німецьким підприємством «Hans Weber Maschinenfabrik GMBH») договір про надання послуг з ремонту устаткування з місцем їх постачання на митній території України. Нерезидент не має на території України постійного представництва.

На підставі такого договору нерезиденту 25.01.2011 р. перераховано передоплату в сумі

1000. Для цієї мети 24.01.2011 р. на МВРУ було придбано валюту в сумі 1000 за комерційним курсом 10,9 грн./. Балансова вартість валюти дорівнює 10900 грн.

Послуги надано на суму

1000, про що 02.02.2011 р. підписано акт приймання-передачі наданих послуг.

Курс НБУ склав:

— на 24.01.2011 р. — 10,739054 грн./

;

— на 25.01.2011 р. — 10,776053 грн./

;

— на 02.02.2011 р. — 10,923533 грн./

.

У ситуація, що розглядається, місце постачання послуг нерезидентом — митна територія України, тому вартість таких послуг є об’єктом обкладення ПДВ за ставкою 20 % (п. 208.2 ПКУ).

Сума податкових зобов’язань з ПДВ, нарахованих на вартість нерезидентських послуг, дорівнює 2155,21 грн. (

1000 х 10,776053 грн./ х 20 % : 100 %).

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

 

Таблиця 2

Порядок відображення операції з отримання від нерезидента послуг з місцем
їх постачання на митній території України

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

1. Перерахування передоплати нерезиденту (25.01.2011 р.)

1.1

Перераховано нерезиденту передоплату за послуги
(курс НБУ — 10,776053 грн./€)

€1000

10776,05 грн.

371

312

1.2

Відображено курсову різницю за валютою при перерахуванні нерезиденту [(10,776053 грн./€ - 10,739054 грн./€) х €1000]

37

312

714

1.3

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (€1000 х 10,776053 грн./€ х 20 % : 100 %)

2155,21

643

641/ПДВ

2. Отримання послуг від нерезидента (02.02.2011 р.)

2.1

Підписано акт приймання-передачі наданих послуг
(курс НБУ — 10,923533 грн./€)

€1000

10776,05 грн.

91

632

10900
(€1000 х 10,9 грн./€)

2.2

Здійснено залік заборгованості з нерезидентом

10776,05

632

371

3. Відображення податкового кредиту з ПДВ
(на дату подання декларації з ПДВ за січень 2011 року)

3.1

Відображено податковий кредит з ПДВ у розмірі податкових зобов’язань, відображених у попередньому звітному періоді

2155,21

641/ПДВ

644

3.2

Відображено закриття розрахунків з ПДВ

2155,21

644

643

 

Ситуація 2. Надання нерезидентом резиденту послуг з місцем їх постачання за межами митної території України (вартість послуг не є об’єктом обкладення ПДВ).

Податкова накладна в цьому випадку не виписується, облік таких операцій ведеться на підставі документів бухгалтерського обліку.

Проте в розділі II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних такі операції

має бути відображено (див. п. 6 Порядку № 1002) з урахуванням таких особливостей:

— у графі 5 проставляється

прокреслення, оскільки відповідного позначення виду документа для цієї операції в Порядку № 1002 не передбачено;

— у графі 7 вказується умовний ІПН «

300000000000»;

— у графах 10, 12, 14 і 16 проставляється позначка «

Æ», оскільки послуги придбано в особи, не зареєстрованої платником ПДВ.

Обсяг операцій, отриманих від нерезидента за межами митної території України, які відповідно до

ПКУ не є об’єктом оподаткування, не відображаються в декларації з ПДВ. На це вказує ДПАУ в листі від 04.12.2009 р. № 27085/7/16-1517 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 8). Сподіваємося, ця позиція не зміниться і в умовах дії ПКУ.

Таким є порядок оподаткування послуг у сфері ЗЕД. Як бачите, він нескладний, а в разі отримання нерезидентських послуг став навіть дещо простіше, ніж у період дії

Закону про ПДВ. Отже, ви легко впораєтеся з поставленим завданням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі