Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Неплатник ПДВ отримує послуги від нерезидента: що з ПДВ?

Редакція ПБО
Стаття

Неплатник ПДВ отримує послуги від нерезидента: що з ПДВ?

 

До редакції надійшов лист, в якому читач запитував: як відобразити в обліку особи, яку не зареєстровано платником ПДВ, отримання послуг від нерезидента?

Розглянемо цю ситуацію і відразу зауважимо, що основна складність полягає у відсутності наразі необхідної підзаконної бази.

Віталій СМЕРДОВ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Загальні положення.

Особливості оподаткування таких операцій наведено у ст. 208 ПКУ. Відповідно до п. 208.1 ПКУ ця стаття встановлює правила оподаткування в разі постачання особою-нерезидентом, яку не зареєстровано як платника ПДВ, послуг, місцем постачання яких є митна територія України, особі, яку зареєстровано як платника ПДВ, чи будь-якій іншій юридичній особі — резиденту. Із наведеного можна зробити висновок, що ці правила діють лише тоді, коли одночасно дотримуються такі умови:

— послуги постачає нерезидент, який не зареєстрований платником ПДВ (у тому числі й постійне представництво нерезидента, якщо воно не зареєстроване як платник ПДВ);

— місце постачання послуг має розташовуватися на митній території України;

— одержувачами послуг є юридичні/фізичні особи, які зареєстровані як платники ПДВ, а в разі відсутності такої реєстрації — юридичні особи (є ймовірність, що також і фізичні особи, але про це далі).

Одержувачі послуг.

Як і раніше, при отриманні послуг від нерезидента з місцем постачання на митній території України, відповідальним за нарахування та сплату ПДВ у разі відсутності в нерезидента постійного представництва, зареєстрованого платником ПДВ, є одержувач таких послуг (п. 180.2 ПКУ). Зверніть увагу, що в п. 180.2 статус одержувача не визначено — тобто як такий одержувач може виступати як юридична, так і фізична особа, незалежно від факту їх реєстрації платниками ПДВ. Але, як уже зазначалося, зі змісту п. 208.1 випливає, що цей порядок не поширюється на фізичних осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ. Конкретна позиція податкових органів з цього питання все ще відсутня, але в єдиній базі податкових знань із цього приводу висловлювалася фіскальна думка.

За загальним правилом, яке також не змінилося порівняно із

Законом про ПДВ, якщо особа отримує послуги від нерезидента з місцем постачання на митній території України (місце постачання послуг визначається в загальному порядку), то вона повинна нарахувати ПДВ за основною ставкою на базу оподаткування (п. 208.2 ПКУ).

База оподаткування.

База оподаткування для таких операцій визначається в порядку, наведеному в п. 190.2 ПКУ, — він змінився в частині перерахунку в національну валюту, а також для випадків з безоплатним постачанням послуг. За загальним правилом базою оподаткування вважається договірна (контрактна) вартість нерезидентських послуг з урахуванням податків і зборів (за винятком ПДВ), які включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Отриману вартість необхідно перерахувати в національну валюту, використовуючи валютний (обмінний) курс НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань (!). Як багато хто ще пам’ятає — раніше вартість перераховувалася за обмінним курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, який передував дню складання акта виконаних робіт (наданих послуг), — п. 4.3 Закону про ПДВ.

Щодо

безоплатного надання послуг, то, як випливає з п. 190.2 ПКУ, база оподаткування в таких випадках має визначатися за звичайними цінами. Раніше такої вказівки не було, що з формальної точки зору дозволяло уникати обкладення ПДВ (незважаючи на це ми радили обкладати ПДВ безоплатні послуги від нерезидента, але виходячи з установлених на них цін самим нерезидентом // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 69, с. 35). Докладніше про це див. на с. 44 цього номера.

Дата виникнення ПЗ

. Дата виникнення податкових зобов’язань не зазнала змін. Відповідно до п. 187.8 ПКУ такою датою вважається дата першої з подій:

— списання коштів з банківського рахунка в оплату послуг;

— оформлення акта виконаних робіт (наданих послуг).

Слід зауважити: у

ПКУ вирішено давню проблему, пов’язану з необхідністю подвійного перерахунку ПДВ, якщо першою подією була передоплата (у такому разі ПДВ спочатку визначався за курсом на дату передоплати, а потім перераховувався в момент підписання акта — за курсом на кінець дня, що передував такому підписанню). Зараз ПДВ визначається за курсом на дату першої з подій (або передоплати, або підписання акта), а отже, проблему вичерпано.

Порядок нарахування ПДВ

. От ми і підійшли до основного елемента — конкретного порядку нарахування ПДВ. Тепер такі особи повинні складати розрахунок податкових зобов’язань, який буде затверджено разом з податковою декларацією з ПДВ. Форму розрахунку ще не затверджено, але на офіційному сайті податкової служби вже розміщено її проект, на підставі якого нам поки що доведеться будувати наші висновки, — проект наказу ДПАУ «Про затвердження форм податкової звітності з податку на додану вартість та порядку їх заповнення» (далі — Проект). Відповідно до Проекту такий розрахунок названо «розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, на митній території України» (далі — розрахунок) і прирівняний до податкової звітності з ПДВ (п. 1.9 Проекту). Він складається та подається лише за наявності відповідних операцій (п. 3.13 Проекту). Заповнення розрахунку наведено в п. 10 Проекту, але наданої там інформації явно недостатньо.

У

Проекті відсутня згадка про звітний період для подання розрахунку. На наш погляд, він становить місяць — тобто розрахунок необхідно подавати протягом 20 календарних днів від останнього дня календарного місяця, в якому були нараховані податкові зобов’язання.

Приклад.

Юридична особа, яку не зареєстровано як платника ПДВ, отримує від нерезидента («nerez») послугу з ремонту виробничого приміщення (знаходиться на території України). Договірна вартість послуги становить 10000 дол. США. Оплату здійснено 20.01.2011 (курс грн./дол. США складав 7,9445). Акт виконаних робіт підписано 25.01.2011 (курс грн./дол. США складав 7,9405).

Оскільки ПДВ перераховується на день виникнення податкових зобов’язань, то кінцева сума податку до сплати становитиме 15889 грн. (0,2

х (10000 х 7,9445)).

У такому разі розрахунок виглядатиме так:

 

Фрагмент розрахунку

№ з/п

Нерезидент (постійне представництво нерезидента), не зареєстрований як платник податку

Договір на надання послуг (дата № )

Обсяг отриманих послуг

сума ПДВ

1

2

3

4

5

1

«Nerez»

від 19.01.2011 р. № 123

79445

15889

 

Подання розрахунку та сплата за січень. У багатьох читачів може виникнути запитання: як учинити з поданням розрахунку та сплатою податку за січень — адже форму розрахунку все ще не затверджено. Не відповідає на це запитання і свіже роз’яснення податківців (лист ДПАУ від 04.02.2011 р. № 3065/7/16-1117), в якому зазначено, що до затвердження нової форми декларації слід використовувати стару — затверджену наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Як нам стало відомо, податківці вважають, що сплатити зобов’язання з ПДВ усе ж доведеться (про це йдеться в ПКУ), а от розрахунок за січень подавати не потрібно!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі